презентація "Акули" для учнів 4-5 класів

Про матеріал
Презентація про акул для учнів 4-5 класів виконала вчитель початкових класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АКУЛИПідготувала Вероніка БОГАЧЕНКОвчитель початкових класів. Ліцею №10 м. Олександрії

Номер слайду 2

Аку́ли (лат. Selachimorpha) — надряд хрящових риб, переважно пелагічних. Акули – це найдавніші риби на Землі. Вони з`явилися навіть раніше за динозаврів. Найдавніші представники існували вже близько 420-450 млн років тому. На сьогодні налічується понад 450 видів акул. за розміром вони бувають від 20-30 см до 20 м завдовжки та масою до 14 - 20 тонн.

Номер слайду 3

Більшість видів належить до так званих справжніх хижаків, вони активно розшукують та переслідують здобич, деякі харчуються бентосом, окремі види (китова, гігантська та великорота акули) — планктоном. Втім, більшість видів полює в товщих водах на різноманітних тварин: від дрібних планктонних організмів до великих риб, головоногих молюсків та водяних ссавців (дельфіни, тюлені тощо). Здобич вони заковтують цілком або роздирають на шматки зубами. Харчування

Номер слайду 4

Зуби в акули великі та дуже гострі. Вони розташовані в 5 або аж в 7 рядів. Якщо вона зламає зуба, то на його місці виросте новий. За все життя на одному місці може виростати 6 разів новий зуб.

Номер слайду 5

Як і інші риби, акули отримують необхідну кількість кисню з води, пропускаючи її через зябра. Органами дихання є зяброві мішки, які внутрішніми зябровими отворами відкриваються в глотку, а зовнішніми — з боків голови на поверхню тіла. Для акул характерна наявність п'яти-семи пар зябрових щілин (залежно від виду), розташованих перед грудними плавцями. Дихання

Номер слайду 6

Плавучість. На відміну від костистих риб, в акул немає плавального міхура. Замість цього компенсувати негативну плавучість їм допомагає величезна печінка та хрящовий скелет. Більшість видів акул змушені постійно рухатися для того, щоб підтримувати дихання, тому не можуть довго спати. Однак деякі види, такі як вусата акула-нянька, здатні прокачувати воду через зябра, що дозволяє їм відпочивати на дні.

Номер слайду 7

Зір і нюх. Акули мають досить поганий зір. Вони не розрізняють кольорів і точно не бачать форму предмету. Але здатні добре побачити предмет або тварину,що рухається. Акули володіють надзвичайно гострим нюхом.

Номер слайду 8

Розмноження. Акули розмножують трьома способами: відкладанням яєць, яйцеживородінням та живородінням

Номер слайду 9

В Чорному морі зустрічається лише 1 вид акул – катран. Завдовжки приблизно 1 м і не є небезпечною для людини.

Номер слайду 10

Вороги акул - косатки. Ці морські ссавці за розмірами поступаються іншим китам, але крупніше дельфінів. Тільки найбільші представники акулячого племені можуть зрівнятися з косатки. Акули часто стають жертвами косатки, і хоча зуби у неї не такі страшні, в боротьбі з акулою вона майже завжди виявляється переможцем, тому що набагато розумніші хрящової риби. Вороги акул - косатки нападають несподівано, вміють застигати зненацька і можуть вправно ухилитися від страшних щелеп.

Номер слайду 11

Вороги акул-дельфіни. З дельфінами у акул відносини можна сказати неоднозначні. Найбільші акули дельфінами харчуються і ті їх бояться, намагаються триматися подалі. А ось на акул середніх розмірів морські розумники нападають самі і є її ворогами. Зрозуміло, жоден нормальний дельфін не піде в атаку поодинці. Вчені провели такий експеримент: помістили кілька дельфінів і одну акулу в один басейн. Довгий час вони співіснували мирно і ніхто нікого не чіпав, але прийшов час дельфініхе народжувати малюка. Під час пологів у воду неминуче потрапляє кров і дельфіни вирішили убезпечити себе, а головне дитинча - в один прекрасний день вони забили акулу на смерть своїми довгими носами. Акула нічого не могла вдіяти проти безлічі ворогів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вороги акул-морські їжаки. Важко уявити, але страшні вороги акул - це морські риби - їжаки. Ці невеликі рибки набагато менше найменшої акули, але погубити запросто можуть. Справа в тому, що риба - їжак в хвилину небезпеки роздувається і перетворюється в твердий колючий м'яч. Голодні акули хапають все підряд, можуть кинутися і на рибу-їжака. Акула, яка здійснила таку фатальну помилку так і живе з намертво застрягли колючим м'ячем і ні проковтнути, ні виплюнути його не може. Колючки ранять акулу і вона гине від зараження крові або від голоду.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку