Презентація "Алгоритми, його властивості та види"

Про матеріал
Презентація до заняття з теми "Алгоритми, його властивості та види". Визначення та властивості алгоритму. Характеристики алгоритму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритми, його властивості та види.

Номер слайду 2

ПЛАНПоняття алгоритму. Визначення та властивості алгоритму. Характеристики алгоритму. Принципи побудови алгоритму. Аналіз постановки задачі та її предметної області. Формальне розв’язання задачі.

Номер слайду 3

Поняття алгоритмуІнтуїтивне поняття алгоритму. Слово „алгоритм”, за суттю є синонімом слів спосіб, рецепт, інструкція. Повсякденне життямасове виготовлення взуття й пошив одягу; збирання автомобілів на конвеєрі; випічка хліба; виплавка металу. Математикаарифметичних дій над натуральними числами, дробами;розв'язання рівнянь, нерівностей, систем рівнянь. Приклади алгоритмів:

Номер слайду 4

Поняття алгоритму. Алгоритм Евкліда - знаходження найбільшого загального дільника двох цілих чисел. Він був викладений в його працях, а саме у сьомій книзі „Начал” (ІІІ ст. до н.е.). Евклід. Евдокс Кіндський

Номер слайду 5

Алгоритм Евкліда знаходження найбільшого загального дільника двох цілих позитивних чисел.{125 E5076-3810-47 DD-B79 F-674 D7 AD40 C01}крокоперація. MNумова1 Ввести М322 Ввести N243 М  N32  24, ТАК4 М  N32  24, ТАК5 М = М - N86 М  N8  24, ТАК7 М  N8  24, НІ8 N = N -М169 М  N8  16, ТАК10 М  N8  16, НІ11 N = N -М812 М  N8  8, НІ13 Вивести М814кінець

Номер слайду 6

Поняття алгоритму. Термін “алгоритм” походить від імені арабського математика Мухаммеда аль-Хорезмі, який запропонував порядок виконання арифметичних дій над числами. Абу Абдуллах Мохаммед ібн Муса Аль-Хорезмі(в перекладі з арабської означає «Мухамед син Муси з Хорезма»)Сторінка Алгебри Аль-Хорезмі

Номер слайду 7

Поняття алгоритму. До 30-х років ХХ ст., поняття алгоритму залишалося інтуїтивно зрозумілим, що мало скоріше методологічне, а не математичне значення. Задача точного визначення алгоритму була розв’язана у 30-х роках ХХ ст. у працях Гілберта, Черча, Кліні, Поста, Тюрінга на основі поняття рекурсивної функції і на основі опису алгоритмічного процесу. Алгоритм – це точний припис, який визначає послідовність дій і забезпечує при цьому потрібний результат з вихідних даних. Алгоритм – це точно визначена послідовність дій для певного виконавця, які виконуються за певними правилами і які приводять через певну кількість кроків до розв'язання задачі.

Номер слайду 8

Поняття алгоритму. Виконавець – це будь-яка істота (жива чи нежива), яка спроможна виконати алгоритм. Виконавці алгоритмів: Людина. Комп’ютер. Механічні присторї (космічні станції, роботи, програмно-керовані верстати).

Номер слайду 9

Визначення та властивості алгоритму ДГСТ 19781-74 визначає, що „алгоритм – це точний припис, який визначає обчислювальний процес, що йде від варійованих початкових даних до кінцевого результату”. Алгоритм – це точно визначена інструкція, послідовно застосовуючи яку до вихідних даних, можна отримати розв'язок задачі. Алгоритм – точний припис про порядок виконання дій, із заданої фіксованої множини, для розв’язання будь-яких задач заданого класу.

Номер слайду 10

Властивості алгоритму. Дискретність. Зрозумілість. Детермінованість. Масовість. Скінченність. Результативність

Номер слайду 11

Властивості алгоритму{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ВластивостіПриклад виконання властивостіПриклад невиконання властивостідискретність. Страчувати не можна, помилувати!Страчувати не можна помилувати!зрозумілістьІнструкція українською або російською мовами з малюнками.Інструкція японською мовою без малюнків.детермінованість. На дубі скринька, а у скриньці качка, а у качці яйце, а в яйці голка, а в голці смерть Кащея. Піди туди, не знаю куди, принеси то, не знаю щомасовість. Кожній дочці батько привіз подарунок. Депутат турбувався про добробут виборців.результативність. Мама зварила відмінну кашу у горщику. Каша вже заповнила усі вулиці, а горщик все варив кашу.

Номер слайду 12

Ланцюг перетворення інформації

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Характеристики алгоритму Область визначення алгоритму. Складність алгоритму Алгоритмічна розв’язність масової проблеми

Номер слайду 15

Принципи побудови алгоритму I. Аналіз постановки задачі та її предметної області II. Формальне моделювання розв’язання задачі 3. Вибір і застосування формальної системи для опису моделі предметної області і розв’язання задачі.4. Формування основної ідеї, вибір методів розв’язання задачі. 5. Визначення технологій, засобів і виконавця розв’язання задачі, побудова алгоритмів, що реалізують обрані методи.1. Розуміння постановки і вимог початкової задачі, визначення предметної області, для якої поставлена задача. 2. Аналіз предметної області, виявлення даних, які фіксують вхідну і вихідну інформацію, визначення відношень між даними, умов та обмежень, які накладаються на ці відношення.

Номер слайду 16

Принципи побудови алгоритму III. Практичне розв’язання 6. Застосування обраних методів і засобів для розв’язання задачі.7. Аналіз отриманих результатів.

Номер слайду 17

Контрольні запитання:1. Звідки з’явилась назва терміну „алгоритм”?2. Що розуміють під терміном „чисельні алгоритми”?3. Що розуміють під терміном „алгоритм”?4. Що розуміють під терміном „операція”?6. Назвіть принципи побудови алгоритму.5. Дайте характеристику властивостей алгоритму.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вернигора Валентина Володимирівна
    Дякую, інформативно, стисло, матеріал розташовано логічно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
3174
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку