Презентація "Англія. Середньовіччя"

Про матеріал

Матеріали можуть використовуватись на уроках в профільних класах, або її окремі елементи як перевірка засвоєних знань. Не є повноцінною розробкою, лише додатковим матеріалом до неї

Зміст слайдів
Номер слайду 1

АНГЛІЯ

Номер слайду 2

План уроку Англосаксонські королівства. Англія та вікінги. Нормандське завоювання Англії. Правління перших Плантагенетів. Велика хартія вольностей і виникнення англійського парламенту. Англія в XIV – XV ст. Війна Червоної та Білої троянд.

Номер слайду 3

Опорні поняття і дати Опорні поняття: Велика хартія вольностей парламент Опорні дати: 829 р. – утворення Англії 1066 р. – нормандське завоювання Англії 1215 р. – Велика хартія вольностей 1265 р виникнення англійського парламенту

Номер слайду 4

Англосаксонські королівства На території Британських островів проживали місцеві кельтські племена. Юти заснували королівство Кент у південно – східній частині Британії. На півдні утворилися три королівства саксів: Вессекс, Ессекс, Сассекс. У північних і центральних районах утворилися три королівства англів: Нортумбрія, Східна Англія, Мерсія. Між королівствами йшли війни, на них здійснювали набіги вікінги. З метою припинення міжусобної боротьби, об”єднання проти вікінгів англосаксонські королівства у 829 році об”єднуються навколо Вессекса.

Номер слайду 5

Юти саксів англи 829 єднання Егберт Вессекський

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Англія та вікінги У 60-х роках ІХ ст. вікінги перейшли від набігів до завоювання Британії. В боротьбу проти вікінгів активно включився король Альфред Великий. З метою боротьби з вікінгами Альфред збудував флот, будував укріплення, створив професійне військо. Посилив систему державного управління: поділив країну на графства, видав збірник законів “Правда короля Альфреда”(890р). Сприяв розвитку освіти і культури. Його наступники поступово відвойовували території у вікінгів. За короля Едгара (959 – 975 рр) завершив визволення англійських земель. Саме тоді стару назву “Британія” було замінено на “АНГЛІЮ”.

Номер слайду 8

Вільгельм Нормандський Завойовник Нормандське завоювання Англії Коли відбулося норманське завоювання Англії? Хто став королем Англії? Яка система управління Англією після норманського завоювання? Яким чином Вільгельм забезпечив покору феодалів собі? Яке правило вассалітету існувало у Англії? Який спосіб був винайдений Вільгельмом для отримання максимальних прибутків?   Нормандії (912–1154)  Англії (1066–1154)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Генріха II+ …Аквітанська (5 синів) Річарда I  Іоанна Безземельного Едуа́рд I  Едуарда IІ+ Ізабелла Едуарда III  Едуарда Чорного Принца Річард ІІ 1377 - 1399  Королівства Англія (1154—1485)  Нормандії (1144—1204 1346—1360 1415—1450)  Гасконі /Гієні  (1153—1453) Правління перших Плантагенетів. Анжуйська династія У 1154 р. королем Англії став правнук Вільгельма Завойовника Генріх ІІ Платагенет, який став засновником династії англійських королів Плантагенгетів (Ланкастери та Йорки)

Номер слайду 11

15 червня 1215 року королю Англії Іоанну Безземельному довелося поступитися своїм баронам і підписати Велику хартію вольностей, яка гарантувала широкі права англійській знаті, а пізніше й іншим вільним громадянам країни. Велика хартія вольностей Англійський король Іоанн Безземельний (1167-1216) змушений був підписати документ, що згодом набув великого значення. Іоанн, який вважався впертим та нестриманим, був як правитель швидше невдахою. Над ним глузували через те, що його батько Генріх ІІ (1133-1189) обділив його при розподілі спадку. Так що Безземельним (John Lackland) його прозвали не без підстав. Спершу Іоанн дуже потерпав від того, що йому довелося бути наступником народного улюбленця, свого брата Річарда Левиного Серця (1157-1199). Крім того, король опинився у центрі тривалого конфлікту з церквою. Духовенство пильно стежило за тим, аби Іоанн не дуже впливав на внутрішні справи церкви. Але найбільше авторитет короля потерпів через багаторічний конфлікт з французьким монархом довкола володінь англійської корони на півночі Франції. Невдале вторгнення у Францію – англійська знать вимагає привілеїв

Номер слайду 12

Починаючи від 1202 року, король Франції Філіп ІІ Август проводив активну політику щодо сусідньої Англії. Земельні володіння Англії у Франції то конфісковували, то, згідно з новими договорами, знову повертали попередньому власникові. Французька знать на півночі Франції підіймала заколот проти британської корони. Крім того, в конфлікт весь час втручався Папа Римський. 1209 року Іоанна Безземельного навіть відлучили від Церкви. У 1214 році французький король почав лякати Англію війною. Аби відвернути небезпеку, Іоанн вторгся у Францію першим. Однак спроба інтервенції закінчилася розгромною поразкою Англії. Вину за цей сором англійська знать поклала на короля. Барони склали документ, пізніше розбитий на 63 статті, в яких перераховувалися права і привілеї для них самих та їхніх нащадків. Ці права й привілеї король мав гарантувати на віки вічні. Тобто - скасувати їх не міг ані сам монарх, ані Папа Римський. Звісно ж, Іоанн розумів, чим загрожує ця «хартія вольностей». Адже відтепер англійський король правив не за «милістю Божою» і не за благословенням Папи Римського. Вперше королю довелося керуватися принципом збалансування інтересів монархії та знаті, а пізніше – й простого народу. Втім, Іоанну не залишалось нічого іншого, як підписати Велику хартію вольностей (Magna Carta) в історичний день 15 червня 1215 року під час зустрічі з баронами у графстві Суррей на півдні Англії.

Номер слайду 13

Велика хартія вольностей і виникнення англійського парламенту 1215 р. – Велика хартія вольностей Принцип недоторканності особи Недоторканність володінь баронів, церкви, міських привілеїв. Податки та штрафи в державну казну відповідно до встановлених норм. Сприяння розвитку торгівлі і ремесла Захист від сваволі чиновників.

Номер слайду 14

Англійський парламент 1265 р Палата лордів Вище духовенство Світська знать Рицарі графств Представник міст Палата громад Затвердження податків. Затвердження законів СТАНИ СУСПІЛЬСТВА Ті що працюють Ті що моляться Ті що воюють Структура англійського парламента

Номер слайду 15

Англія XIV – XV с. Війна Червоної та Білої троянд Війна Червоної та Білої троянд ( 1455 – 1485 рр) – боротьба Ланкастерів і Йорків за королівський престол. У 1485 році на королівському престолі утвердилася нова королівська династія ТЮДОРІВ.

Номер слайду 16

Закріплення нового матеріалу Чому централізована держава в Англії виникла раніше, ніж у Франції? Які риси характеризують Англії як станову монархію?

Номер слайду 17

Які причини повстання Уота Тайлера? Хто прийняв участь у повстанні? Чим закінчилося повстання? На Домашнє завдання!!!! Повстання під проводом Уота Тайлера

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
3.7
Відповідність темі
4.3
Загальна:
3.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Tarasov Volodimir
    Автору необхідно було вказати про те, що в основу презентації покладена робота вчителя історії Тарасова В.
    Загальна:
    1.7
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    3.0
  3. Тітова Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
10015
Оцінка розробки
3.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку