Презентація "Англійська революція"

Про матеріал

Материал может быть использован во время урока и как материал для самостоятельной работы учащихся во время дистанционного обучения.

Презентация создана с ориентацией и использованием методического аппарата учебника: Щупак И. Я. Всемирная история: учеб. для 8 кл. закл. общ. сред. образования / И.Я. Щупак, О.В. Бурлако, Н.С. Власова, И.А. Пискарева, Д.А, Секиринский. – Киев.: УОВЦ «Орион», 2021.

Фото з свободному доступу в Интернет.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Англійська революція. Розділ 3. Держави Західної Європи в XVI-XVII ст.

Номер слайду 2

У результаті навчально-пізнавальної діяльності учениці/учні зможуть: Знати:– хронологічні межі революції в Англії;Розуміти:– історичне значення Англійської революції;– поняття «абсолютизм», «абсолютна монархія», «парламентська монархія», «протекторат», «протекціонізм», «революція». Уміти:– розташувати в хронологічній послідовності відомості про процеси централізації влади і формування національних держав у Західній Європі в XVІ–XVІІ ст.;– простежити на основі карти утворення в Західній Європі національних держав;– схарактеризувати політичний устрій західноєвропейських країн.

Номер слайду 3

Аналізуємо карту. Установіть головні події Англійської революції за картою.

Номер слайду 4

Етапи Англійської революції

Номер слайду 5

Абсолютизм Стюартів. Від 1603 р. влада належить королівській династії Стюартів. Влада короля поширюється на Англію, Шотландію та Ірландію. Відбувається колонізація Північної Америки. На початку ХVІІ ст. в Англії розвиваються капіталістичні відносини. У палаті громад формується опозиція королівській владі з представників «нового дворянства»Поширення ідей кальвінізму (протестантів в Англії називали пуританами)Переслідування пуритан англіканською церквою.1628 р. розпуск парламенту Карлом І, установлення одноосібного правління.

Номер слайду 6

Початок Англійської революції ХVІІ ст. Король Карл І Стюарт, який потребував коштів на прдовження війни з Шотландією, скликав «Довгий парламент» (1640-1653). Прийняття парламентом «Великої Ремонстрації» (протесту), в якій у 204-х статтях перелічувалися зловживання короля.1642 р. Карл І утік на північ і почав формувати армію «кавалерів». Парламент формує армію «нового зразка» під проводом О. Кромвеля («круглоголові»)1645 р. у битві при Нейзбі королівську армію розгромлено, король утік до Шотландії, влада перейшла до парламенту. 30 січня 1649 р. в Лондоні Карла І Стюарта, «тирана, зрадника, ворога англійської держави», як було сказано у вироку, було страчено.

Номер слайду 7

Республіка індепендентів19 травня 1649 р. Палата Громад англійського парламенту офіційно проголосила Англію республікою, Палату Лордів — вищу палату парламенту — було розпущено, королівський титул ліквідовано. Замість королівської влади діяла Державна рада, куди входили ідери індепендентів і вище військове командування. Проти республіканської влади виступили Ірландія та Шотландія. Армія Кромвеля вирушила з каральними експедиціями в ці країни. У 1652 р. вони були приєднані до Англії.

Номер слайду 8

Протекторат Олівера Кромвеля. Повернувшись до Лондона, Кромвель розігнав парламент і проголосив себе лордом-протектором республіки (тобто її захисником). Режим протекторату (1653-1658 рр.): О. Кромвель – головнокомандувач армії, має право розпуску і скликання паламенту, видання законів без згоди парламенту. Остаточно приєднані Шотландія та Ірландія, вигідний мир з Голландією. Впровадження пуританських порядків. Конфісковані землі короля, феодальної знаті й церкви продавалися новому дворянству й буржуазії. У 1651 р. був прийнятий Навігаційний акт. Загострення соціальних проблем (занепад ремесел і торгівлі, безробіття, зубожіння народу).

Номер слайду 9

Реставрація Стюартів. Після смерті О. Кромвеля лордом-протектором став його син Роберт. Але він виявився слабким правителем і в 1659 р. відмовився від влади. Відновлення діяльності парламенту, безладдя в Англії. За цих умов розпочалися таємні переговори (змова генерала Д. Монка) із сином страченого короля, принцом Карлом ІІ Стюартом, який перебував в еміграції. У 1660 р. здійснено політичну реставрацію – відновлено правління династії Стюартів. Карл ІІ Стюарт визнав усі закони, прийняті під час революції, відновив правління англіканської церкви.

Номер слайду 10

«Славна революція»Намагання короля Карла ІІ та його наступника Якова ІІ посилити королівську владу (прийняття Декларації про віротерпимість, профранцузка зовнішня політика, ропуск парламенту) спонукали парламент до дії. Восени 1688 р. На запрошення парламенту королем Англії став Вільгельм ІІІ (колишній правитель Голландії). Яків ІІ втік. Восени 1689 р. парламент ухвалив «Білль про права», який остаточно заклав фундамент нової форми правління в Англії — парламентської монархії.

Номер слайду 11

Поміркуйте1. Чиї інтереси захищав цей закон? Наведіть приклади, спираючись на документ.2. Поміркуйте, які переваги для розвитку Англії мав поділ владних повноважень між королем і парламентом.

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Прочитайте § 152. Перегляньте відео Англія в ХVІ - ХVІІ ст. (8 клас) https://www.youtube.com/watch?v=k6xh. Cufa. NJs та Хто такий Олівер Кромвель https://fb.watch/hj1yuu. FWHJ/ 3. Складіть історичний портрет Олівера Кромвеля4. Виконайте онлайн-вправу: https://cutt.ly/Wh. VYn. K1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 січня 2023
Переглядів
3594
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку