Презентація "Анімалістичний жанр. Програмна і непрограмна музика: п'єси-мініатюри"!

Про матеріал

Презентація до уроку в 6 класі "Анімалістичний жанр. Програмна і непрограмна музика: п'єси-мініатюри!" за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні теми "Світ тварин у мистецтві". Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва в 6 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ тварин у мистецтвіАНІМАЛІСТИЧНИЙ ЖАНР. ПРОГРАМНА І НЕПРОГРАМНА МУЗИКА: П’ЄСИ-МІНІАТЮРИ15 урок

Номер слайду 2

АНІМАЛІСТИЧНИЙ ЖАНР

Номер слайду 3

Анімалістичний жанр — один із найдавніших в образотворчому мистецтві. Пригадайте розписані печери первісних людей. Які зображення в них переважали?

Номер слайду 4

Нині образи тварин можна побачити скрізь — у професійному живописі, графіці, скульптурі, декоративному мистецтві, а також дизайні та рекламі. Митців, які спеціалізуються в цьому жанрі, називають анімалістами.

Номер слайду 5

Ким Хон До. «Тигр під сосною»

Номер слайду 6

Для допитливих: з історії жанру. До нашого часу дійшли численні зображення тварин з різних куточків світу. На барельєфах Стародавньої Ассирії можна побачити собак, левів, биків і коней. На фресках Стародавнього Єгипту зображувалися собаки, кішки, крокодили, змії, шакали, соколи тощо. У єгиптян існував культ богині — кішки Бастет, що вважалася уособленням сонячного і місячного світла. Образи коней, зокрема в колісницях, трапляються на античній кераміці. Древнім народам Америки — ацтекам і майя — притаманні скульптурні зображення ягуарів, змій та інших тварин. Дуже високого рівня майстерності досяг анімалістичний жанр у декоративному та образотворчому мистецтві Стародавнього Китаю. Здавна в українському декоративному мистецтві традиційно зображували птаха — символ долі, сім’ї, покровителя жінок і дітей. Також в орнаментах писанок, вишивок тощо застосовували образи-символи тварин.

Номер слайду 7

Ворота богині Іштар у Вавилоні

Номер слайду 8

Сповнена фантастичними образами тварин й оригінальна творчість української майстрині народного мистецтва Марії Приймаченко. Мене дивує, як в такої маленької жінки може взятись така потужна енергія і сила на створення таких картин. Краса й образність її мальованих звірів вражає... Пабло Пікассо про Марію Примаченко

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ПРОГРАМНА І НЕПРОГРАМНА МУЗИКА: П’ЄСИ-МІНІАТЮРИ

Номер слайду 13

У давнину люди в певний момент усвідомили й відчули, що деякі мелодії настільки виразні, що зрозумілі й без слів. Так виникли інструментальні жанри, зокрема п’єси-мініатюри, їх виконують на різних музичних інструментах, соло, в ансамблях і оркестрах. Заголовок п’єси чи літературна програма здатні спрямувати в певному напрямі фантазію слухача, допомагаючи «домалювати» в його свідомості те, що підказує автор. Програма — як «дорожні знаки», що полегшують шлях мандрівника у світі музичного мистецтва. Слухаючи програмну музику, не варто розраховувати лише на словесні пояснення. Головне — зрозуміти загальну ідею, відчути характер і настрій музики, чи то буде, приміром, войовничість, чи — казковість і фантастичність, гумор або лірика.

Номер слайду 14

У програмній музиці є чимало творів, присвячених тваринам і птахам. Образи неповторного світу живої природи завжди приваблювали митців. У деяких музичних творах ми можемо почути імітацію «голосів» птахів — спів солов’я чи зозулі. Слухання музики. Луї Клод Дакен. «Зозуля». Клавесин

Номер слайду 15

Слухання музики. Василь Барвінський. Прелюдія № 2, Гумореска.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сл. і муз. Ігоря Білика «Киця-кицюня»

Номер слайду 18

Що таке «програмна музика»? Поясніть. Проведіть паралелі між виразними можливостями музичного й образотворчого мистецтва у відображенні світу тварин. Дослідіть самостійно, хто з композиторів звертався до жанру скерцо, які гумористичні «портрети тварин» вони створювали. Завдання за бажанням. Перегляньте мультфільми, зокрема, за мотивами українських казок про тварин, прислухайтеся та опишіть, яка музика звучить у різних епізодах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Овчинникова Наталья Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ракітянська Поліна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Федорова Надія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кузьменко Еліна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
2356
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку