Презентація " АНТПРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НА ГІДРОСФЕРУ "

Про матеріал
Мета: освітня: розширити знання про вплив людини на стан гідросфери; розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та використовувати теоретичні знання для з’ясування причин та наслідків дій антропогенного чинника на стан гідросфери; виховна: виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АНТПРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НА ГІДРОСФЕРУ

Номер слайду 2

До гідросфери ми відносимо океани, моря, ріки, озера й також атмосферну воду ( хмари, пара) і підземні води. Організми не можуть жити без води. По одній з гіпотез, життя виникло у воді. Значну частину тіла організмів становить вода. Гідросфера – водна оболонка Землі, що виконує дуже важливі екологічні функції. Вода є природним ресурсом, забезпечує екологічні взаємозв’язки в популяціях, екосистемах, біосфері, у ній здійснюється міграція елементів у біогеохімічних циклах, гідросфера є складовою частина усіх живих організмів

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Забруднення гідросферинадходження у водойми рідких, твердих і газуватих речовин у кількостях, що змінюють властивості води і є шкідливими для водних екосистем

Номер слайду 5

Основні забруднювачі гідросфери

Номер слайду 6

Види забруднень гідросфери(засмічення, забруднення піском, глиною)(нафта, нафтопродукти, пестициди, сполуки важких металів, діоксини, антибіотики, добрива)ХімічніМеханічніФізичне(тепло, радіонукліди Цезій-137, Стронцій-90, Калій-40)Біологічні(бактерії, ентеровіруси, яйця гельмінтів, спори грибів)

Номер слайду 7

Основні джерела гідросферного забруднення. Забруднення Світового океану здійснюється через: - суходіл (стічні води, стоки сільськогосподарських виробництв і населених пунктів),- атмосферу (з димом, пилом, вихлопними газами).

Номер слайду 8

Отже, особливості забруднення гідросфери визначаються її звязком з літо- й атмосферою, поширенням і величезною масою водних ресурсів, властивостями води і різноманітністю водного біорізноманіття

Номер слайду 9

Найінтенсивнішими забруднювачами поверхневих і підземних вод є: 1) целюлозно-паперові, 2) хімічні, 3) нафтопереробні, 4) металургійні комбінати, 5) сільське господарство

Номер слайду 10

зниження первинної біологічної продукції;деградація й руйнуванняводних екосистем;скорочення запасів прісної води;погіршення якості води;збільшення частоти інфекційних захворювань, збудники яких передаються через воду (холера, дизентерія, онхоцеркоз)Які наслідки забруднення гідросфери?

Номер слайду 11

Проблема стічних вод. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 12

Проблема промислових відходів. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 13

Евтрофікація водойм. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 14

Цвітіння води. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 15

Забруднення через розливи нафти. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 16

Дефіцит водних ресурсів. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 17

Танення льодовиків. Основними екологічними проблемами гідросфери є:

Номер слайду 18

Отже, порушення екологічної рівноваги загрожує значним погіршенням стану водойм й водних ресурсів

Номер слайду 19

Якість природної води-це сукупність фізичних, хімічних, білогічних і бактеріологічних показників, що зумовлюють придатніть води для використання. Порушення якості води виявляється у зміні її фізичних властивостей (прозорості, запаху, присмаку) та хімічного складу (кислотності, кількості домішок, вмісту отруйних речовин), у зменшенні вмісту кисню, зміні кількості та видового складу мікроорганізмів, появі хвороботворних бактерій.

Номер слайду 20

Оцінка екологічного стану природних водоймфізико-хімічний

Номер слайду 21

Основними заходами охорони водойм є:- правові (дотримання природоохоронних законів, нормування якості води, державний моніторинг вод);- організаційні (створення санітарних зон, прибережних захисних смуг);- економічні (технології очищення стічних вод, оборотного водопостачання);- соціальні (виховання бережливого ставлення до води, екологічна освіта). Охорона водойм - сукупність заходів, спрямованих на запобігання забрудненню та виснаженню вод.

pptx
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку