Презентація "Антропологічна класифікація народів"

Про матеріал
Расові класифікації мають в основі ієрархічний принцип. Великі людські популяції поділяються на малі раси і антропологічні типи. Зокрема виділяють три великі раси: європеоїдну, монголоїдну і негроїдну. Вони поділяються на малі раси, яких нараховується від 20 до 40. В європеоїдній расі можна виділити від 5 до 10 малих рас та велику кількість антропологічних типів. Така класифікація є необхідною, адже навіть на побутовому рівні спостерігаються расові відмінності між європеоїдами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антропологічна класифікація народів

Номер слайду 2

План. ВступЄвропеоїдна раса. Негроїдна раса. Монголоїдна раса. Австралоїдна раса. Змішанні раси. Висновки. Список використаних джерел rrrr

Номер слайду 3

Вступ. Актуальність теми дослідження. Раса — це велика група людей, яка об’єднана генетичними ознаками, що зумовлюють її фізичний тип (антропологію), а також, що не є однозначним — психічні особливості. Представники певної раси завжди відтворюють собі подібних. Одразу треба зазначити, що не існує народів чистої раси, і майже всі народи є результатом расового змішування, хіба що в різних пропорціях. Також не треба плутати расу і етнос, ці поняття не збігаються і тому не існує „арійської”, „семітської”, „германської”, „слов’янської”, „фінно-угорської” та інших рас. Все це лише мовні поняття, а раса — насамперед біологічне. Расові класифікації мають в основі ієрархічний принцип. Великі людські популяції поділяються на малі раси і антропологічні типи. Зокрема виділяють три великі раси: європеоїдну, монголоїдну і негроїдну. Вони поділяються на малі раси, яких нараховується від 20 до 40. В європеоїдній расі можна виділити від 5 до 10 малих рас та велику кількість антропологічних типів. Така класифікація є необхідною, адже навіть на побутовому рівні спостерігаються расові відмінності між європеоїдами. Мета: здійснити класифікацію народів світу за їх антропологічними ознаками. Завдання:● дати визначення понять : раса, расова(антропологічна) класифікація;● виділити основні раси людей;● назвати характерні риси кожної раси;● виявити недоліки расової класифікації.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Європеоїдна раса — раса, поширена до епохи Великих географічних відкриттів в Європі, західній Азії і північній Африці, Індостані; пізніше — на всіх населених континентах, особливо широко європеоїди розселилися в Північній Америці та Південної Америки, в Південній Африці, Австралії, Північної Азії і Далекому Сході [5].

Номер слайду 6

У європеоїдів колір шкіри, волосся та очей варіює від дуже світлих відтінків у північних груп до дуже темних у південних і східних, волосся пряме або хвилясте, м'яке. Надбрівні дуги часто великі, низькі орбіти, незграбні, розріз очей завжди широкий, але очна щілина може бути невеликою, епікантуса немає. Ніс звичайно великий, різко виступає, Рот не широкий, товщина губ невелика або середня. Зростання бороди та вусів сильне, статура середня, кисть і стопа широкі [5].

Номер слайду 7

В Західній, Центральній, Південній Європі і Північній Африці виділяють такі підраси європеоїдної раси:

Номер слайду 8

Нордична підраса - мала раса (антропологічний тип) в складі великої європеоїдної раси. Широко поширена серед населення Північної Європи, насамперед серед німців, нідерландців, шведів і норвежців, англійців східних областей Великобританії, а також серед північних росіян, кашубів, північних поляків, північних карел, західних естонців, латишів західних, південно-західних фінів, північних французів та ін. Характерні ознаки: ріст високий, колір очей- голубі, зеленні, сірі. Колір шкіри має білий відтінок [4].

Номер слайду 9

Червоний колір – територія розселення нордичної підраси.

Номер слайду 10

Традиційно до Альпійської підраси відносять більшу частину населення Швейцарії і прилеглих областей: східної Франції, північно-західної Італії та південно-західної Німеччини. Альпійська раса характеризується ростом нижче середнього, низьким і широким обличчям, крутим чолом зі слабко вираженими надбрівними дугами, пігментацією волосся і райдужини очей [1].

Номер слайду 11

Напрями розселення альпійської підраси.r

Номер слайду 12

Зелений колір - територія розселення альпійської підраси.

Номер слайду 13

Фальска підраса Характерна для Вестфалії її представники зустрічаються в Скандинавії, головним чином у південно-західній Швеції, де в давнину існувала культура Ертебелле. Фальска підраса характеризується найвищим серед європеоїдів ростом, широкими плечима, розвиненими надбрівними дугами і потиличним бугром, сірими або блакитними очима і жорсткими хвилястими світлим волоссям рудуватих відтінків [4].

Номер слайду 14

Середземноморська підраса. Займає більшу частину населення Піренейського півострова, південно-західній Франції, південній та центральній Італії, Ізраїлю, Сирії, Палестини, більшої частини Лівану, південній та східній Греції, островів Середземного моря, а також Північної Африки, Аравійського півострова, Азербайджану, Іраку, здебільшого Туреччини , Характеризується різним, часто невисоким зростом, як правило, високим обличчям, темними або переважно темним волоссям і очима мигдалеподібного розрізу, більш-менш смаглявою шкірою, довгим і вузьким носом з прямою спинкою, більш товстими, ніж у північних європеоїдів губами [2, с. 57].

Номер слайду 15

Жовтий колір – територія поширення середземноморської підраси.

Номер слайду 16

Динарска підраса. Представлена ​​серед жителів Балкан (югослави, албанці, частина греків, західні болгари та ін), Центральної (австрійці, баварці) і Південно-Східної (румуни, молдавани, південно-західні українці) Європи. Характерні ознакивисокий ріст.темно-русяве волосся;прямий, тонкий чи орлиний ніс;матово-біла шкіра;подовгасте обличчя [2, с. 65].

Номер слайду 17

Орієнтальна підраса переважає в населенні Аравії, є головним елементом населення від Єгипту до Сирії є основним у північному Судані, важливим елементом в Іраку, і переважає серед східних євреїв». Характерні ознаки: ріст 163-164 см, волосся чорняве, русяве квадратне обличчя, часто кирпатий ніс і блакитні або сірі очі [5].

Номер слайду 18

Брюнни - один з антропологічних типів європеоїдної раси. Високий зріст, масивність статури, широке обличчя. Поділяються на два типи: Ірландський Брюнн поширений в західній Ірландії, головним чином в графствах Корк, Клер і Керрі (40% ірландців). Скандинавський Брюнн поширений головним чином в південно-західній Швеції і є синонімом фальской раси [5].r

Номер слайду 19

В Східній Європі і Азії виділяють такі підраси Європейської раси: rrrr

Номер слайду 20

Біломорсько-балтійська підраса — гілка європеоїдної раси, локалізована на північному сході Європи (навколо Білого і Балтійського морів). Характеризується короткоголовістю, середнім зростом, світлою шкірою, очима і волоссям (це найсвітліша популяція людства, саме в ній найвищий % свіловолосих та світлооких), маленьким «качиним носом» (увігнута спинка носа) [1].

Номер слайду 21

Каспійська підраса - різновид європеоїдної раси, носії якої відрізняються середнім і невисоким ростом, смаглявим коліром шкіри, мигдалеподібними темними очима, злегка опуклим носом і темною пігментацією волосся. Каспійський тип зазвичай розглядають як різновид середземноморської раси або індо-афганського раси [1]. Основними представниками є курди, азербайджанці, талиші і тати. До цієї раси також відносять деякі групи туркменів [4]. У вигляді домішки представлена ​​у складі народів Південного Дагестану і кумиків. У своєму походженні цей різновид пов'язана з територією Передньої Азії; найбільш ймовірна область її формування - територія Афганістану і Північної Індії [6].

Номер слайду 22

Понтійська підраса - підвид європеоїдної раси, поширений серед населення чорноморського узбережжя, а саме: адигеї, абхази, грузини, південні українці, росіяни (рязанський тип), молдавани, румуни. Понтійський антропологічний тип характеризується, темною або змішаною пігментацією волосся і очей, високим переніссям, опуклою спинкою носа, з опущеним кінчиком і підставою, значним зростанням бороди. Ріст середній з тенденцією до підвищення [6].

Номер слайду 23

Вірменоїдна підраса - антропологічний тип, що входить у велику европеоїдну расу, поширений по всій Євразії, з більшою концентрацією в Малій Азії, а також у Вірменії Грузії, Сирії та Лівані. Характеризується особливо сильним розвитком третинного волосяного покриву, сильно виступаючим носом з опуклою спинкою і опущеним підставою, низьким і порівняно широким обличчям, плоскою потилицею, великим розрізом очей (зовнішній кут ока, нижче внутрішнього), середнім ростом [1].

Номер слайду 24

Кавказька підраса чи кавказький тип - варіант європеоїдної раси, поширений на Північному Кавказі, в Грузії, Дагестані і суміжних регіонах. Кавказької тип розглядається як гілка балкано-кавказької раси; схожий з альпійською і динарською расами. Високий зріст. Волосся жорстке, пряме, чорне (часто зустрічаються світло-каштанові і русяві)Очі карі та сірі. Очна щілина вузька. Розташування очей горизонтальне. Брови прямі. Розвинений волосяний покрив. Ніс довгий, широкий [6]

Номер слайду 25

Паміро-ферганська підраса - найсхідніша субраса європеоїдної раси. Розповсюджена в Центральній Азії, в основному: таджики та узбеки. Характеризується середнім ростом, темним волоссям, смуглявою шкірою та виступаючим носом. Сильний розвиток третинного волосяного покриву [6].

Номер слайду 26

Представники негроїдної раси мають темно-коричневий колір шкіри, карі очі, чорне кучеряве волосся, великі губи і широкий ніс. Проживання в екваторіальному і тропічному поясах пристосувало їх організм до сильного опромінення сонцем. Через це, в шкірі знаходиться спеціальний пігмент — меланін. Від нього шкіра поступово набула темного кольору. Жорстке і кучеряве волосся утворює на голові ніби повітряну подушку — надійний захист від перегрівання. А потовщені губи і широкі ніздрі полегшують випаровування води через слизову оболонку [5].

Номер слайду 27

Йоруба. Жовтий колір - територія розселення народу.

Номер слайду 28

Бушмени. Колір шкіри жовтувато-бурий. Волосся і очі темні. Волосся спірально завите, слабо росте у довжину. Ніс широкий, з низьким переніссям. Третинний волосяний покрив слабкий [6].

Номер слайду 29

Ріст від 144 до 150 см для дорослих чоловіків, шкіра світло-коричнева, волосся кучеряве, темні, губи тонкі порівняно, великий тулуб, руки і ноги короткі. Сьогодні чисельність пігмеїв може становити від 40 до 250 тисяч осіб [5]. Пігмеї

Номер слайду 30

Поширення пігмеїв в Африці

Номер слайду 31

Зулуси

Номер слайду 32

Монголоїдна раса (азіатсько-американська раса) — одна з великих рас людства. Охоплює корінне населення Північної, Центральної, Східної, Південно-Східної Азії, Північної та Південної Америки. Відповідно представники монголоїдної раси називаються монголоїдами. Відрізняються чорними жорсткими прямим, рідше хвилястим волоссям; темними очима; смаглявим, часто жовтуватим кольором шкіри; слабким розвитком третинного волосяного покриву [4].r

Номер слайду 33

Якути

Номер слайду 34

Якутія в складі Російської федерації.

Номер слайду 35

Монголи

Номер слайду 36

Евенки

Номер слайду 37

Ескімоси

Номер слайду 38

Територія розселення ескімосів.

Номер слайду 39

Американоїдна підраса - раса, поширена в Північній і Південній Америці. Американоїди характеризуються прямими чорними волоссям, смаглявою або навіть темною шкірою, часто «орлиним» (особливо атлантична раса) або прямим носом. Очі чорні, ширші, ніж у азіатських монголоїдів, але менший, ніж у європеоїдів [5].

Номер слайду 40

Австралоїдна раса — велика раса, що виділяється багатьма антропологами поруч із європеоїдною, монголоїдною та негроїдною.[1] До австралоїдної раси відносять аборигенів Австралії, веддів та дравідів Індії, окремі популяції мешканців Океанії. Для представників раси характерні темний колір шкіри, широкий ніс з порівняно високим переніссям, товсті губи, прогнатизм, які зближують їх з негроїдною расою. Великий масивний доліхокранний череп, але незначна масивність усього кістяку. Сильні надбрівні дуги, великі прогнатні щелепи, великі зуби, коротка шия. Значна пігментація шкіри, волосся і очей (іноді цяточки пігменту навіть виходять за межі райдужки), глибоко посаджені очі. Зріст вище середнього і високий, дуже витягнутої статури. За ознаками будови зубів відносять до східного надрасового стовбуру. На відміну від негрів Африки, австралійська раса характеризується хвилястим волоссям і сильно розвиненим третинним волосяним покривом. Сильний ріст бороди та вусів, особливий напрям росту волосся на тілі. Частина австралоїдів (Західна Австралія, Південна Індія, Океанія) в молодості та у літах мають біляве волосся, що не єрезультатом метисації, а закріплена в якийсь період ізоляції мутація, подібна до тієї, що закріпилася у північних європейців [4]

Номер слайду 41

Австралоїдна раса.

Номер слайду 42

Метиси (фр. métis, від лат. misticius — змішаний, або misceo — змішую) — потомки від міжрасових шлюбів. В антропологічному значенні метиси займають проміжне місце між расами. В Америці метисами називають потомків від шлюбів європеоїдів та індіанців. Бразильські метиси від шлюбів португальців з індіанцями тупі відомі як «мамелюко». Метиси є практично у всіх країнах Західної півкулі, в тому числі складають більшість населення у таких країнах: Мексика, Нікарагуа, Перу, Колумбія, Венесуела, Еквадор, Парагвай, Чилі, Панама та ін [5].

Номер слайду 43

Мулати - нащадки від змішаних шлюбів представників негроїдної та європеоїдної рас. Мулати складають значну частину населення Латинської америки і країн Карибського басейну (Домініканська Республіка - 73%, Куба - 51%, Бразилія - 38%), а також деяких країн Африки (ПАР, Намібія) [5].

Номер слайду 44

Самбо (ісп. zambo) - нащадки від змішаних шлюбів індіанців і негрів. У різних країнах і в різні часи термін мав різні значення. Старі словники визначають його, як помісь негра і мулатки або негритянки і мулата. Стара вимова - «Замбії», «замбоїн» [5].

Номер слайду 45

Висновки. Новітнє визначення за генотипом трактує термін раса як сукупність певних генетичних показників, які притаманні тій чи іншій популяції. Традиційно виділяються три великі раси: негроїдна, європеоїдна і монголоїдна. Деякі дослідники виділяють також і австралоїдну. Раса визначає в антропології групу людей з основною сукупністю спадкових прикмет, які відрізняють її від іншої класифікаційної і приналежної до того самого роду одиниці. Поняття раси є біологічною особливістю, і тому його не треба змішувати з народом і його мовою, релігією, культурою й історичними та економічними умовами, в яких він живе. Багато антропологів зараз заперечують концепцію рас, а соціологи віддають перевагу терміну етнічна група. Подібна тенденція прослідковується переважно у багатонаціональних та багаторасових країнах, на кшталт США та Російської Федерації, внутрішня політика яких спрямована на недопущення у суспільстві конфліктів за расовою та національною ознаками.Ідея про рівність усіх рас наштовхується на критику з боку деяких вчених, котрі спираються на доведення першої половини XX століття про те, що хоч усі люди й відносяться до одного біологічного виду, але фізично вони сильно різняться.rrrr

Номер слайду 46

Список використаних джерел1. Рогинский Я. Я., Левин М. Г. Антропология. М., 1963. [Електроний варіант] 2. Павленко Ю. В. Історія світової цивілізації. Соціокультурний розвиток людства: Навч. посібник – К.: Либідь, 1999. Алексеев И. П. География человеческих рас. М., 1974. 4. Большая Советская Энциклопедия. В 30 томах. 1970 [Електроний варіант] 5.http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D0%B06. Дробышевский С. В. Возникновение современных рас, 2003rrrr

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коц Віталій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О.)
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
10950
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку