Презентація "Архітектурні пам'ятки Львова"

Про матеріал
Використання презентації "Архітектурні пам'ятки Львова" доповнює матеріал підручника, робить заняття більш цікавим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектурні пам’ятки Львова. Підготувала вч. мистецтва Андрейко Світлана Михайлівна. Ралівський опорний заклад ЗСО ім.І. Франка

Номер слайду 2

Архикафедральний собор святого Юра. Перша церква на Святоюрській горі збудував ще князь Лев Данилович у ХІІІ ст. Сучасний собор почали будувати у 1744 році. А вже 1760 року було підняти хрест над храмом. Найдивовижнішою є скульптурна група над порталом- «Юрій Змієборець» геніального Іоанна Пінзеля, яка прирівнюється до найвидатніших шедеврів світової пластики.

Номер слайду 3

Підземна частина собору-крипта. В ній розташовані саркофаги найвидатніших діячів греко-католицької церкви, серед яких і саркофаг митрополита Андрея Шептицького. Також на території собору розташована дзвіниця, у якій знаходиться найстаріший в Україні дзвін, відлитий у 1341 році.

Номер слайду 4

Львівський Національний Академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької.12 липня 1895 року був оголошений конкурс на найкращий проект. За проектом З. Горголевського була зведена будівля театру, здійснено зовнішнє оздоблення та оформлено інтер’єр.

Номер слайду 5

Для оформлення інтер’єру було використано декілька кілограмів золота. Також внутрішнє убранство пишніє мармуром, декоративними розписами і скульптурою. Глядацький зал має 4 яруси і виконаний у формі ліри, вміщає понад тисячу глядачів. Перша опера була показана 4 жовтня 1900 року.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці. Це один із найдавніших зразків сакральної архітектури у Львові. Будівництво було розпочато у 1363 році і проводилось за гроші вірменських купців Якова і Паноса під керівництвом архітектора Дорінга за участю вірменських майстрів.

Номер слайду 8

Численні фрески авторства Яна Розена а також унікальні фрески на віконних відкосах-найстаріші зразки монументального розпису у Львові.

Номер слайду 9

Костел св. Петра і Павла ордену Єзуїтів. Будівництво костелу було розпочато у 1610 році.

Номер слайду 10

Цінні в інтер’єрі не тільки розписи та ікони (серед них і унікальна фреска із зображенням Львова), але й навіть такі предмети, як лави для парафіян, прикрашені безліччю декоративних елементів. Найціннішим елементом декору вважається скульптура ХVII століття «Розп’яття Христа».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Будинок вчених або казино Герхарда. Збудовано у 1896-1897 роках під керівництвом відомих віденських архітекторів- Г. Гельмера та Фердінанда Фельмера ( авторів Оперного театру в Одесі та львівського готелю «Жорж»).

Номер слайду 13

Інтерєр одного із семи чудес Львова вражає своєю красою. Більш ніж за 100 років він не зазнав практично жодних змін. Різьблені дубові сходи, величезна кількість ліпнини і дорогих прикрас, антикварні меблі, мармурові печі, шовкові шпалери-це лише мала частина того, що можна побачити всередині.

Номер слайду 14

Костел святої Ельжбети або церква св. Ольги та Єлизавети- одна із найцікавіших памяток Львова.1901-1911 р.р. Завдяки шпилям (85 м)-найвища споруда міста.

Номер слайду 15

1991 року костел передали греко-католицькій громаді та освятили як церкву св. Ольги та Єлизавети.

Номер слайду 16

Латинський кафедральний собор. Перший камінь у його будівництво був закладений 1360 року. Тривало будівництво понад 100 років.

Номер слайду 17

Інтер’єр храму, як і всі готичні храми, вирізняється стрімкими та високими архітектурними елементами, пишним скульптурним оформленням, прекрасними розписами стін і склепінь, захоплюючими вітражами на стрілчастих вікнах, витонченою різьбою та багатою ліпниною.

Номер слайду 18

Домініканський собор. Будівництво храму було розпочато у 1748 році.1970 року в храмі Божого Тіла відкрили музей релігії та атеїзму. З 90-х років собор став греко-католицьким храмом Святої Євхаристії.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Бернардинський монастир. Костел-базиліку в стилі італійського Ренесансу зводили з 1600 по 1630 роки.

Номер слайду 21

Інтер’єр храму багатий розписами 1738-1740 р.р. та 18 дерев’яними різьбленими вівтарями 1630-1640 р.р. У храм ведуть металеві двері XII століття.

Номер слайду 22

Личаківське кладовище- одне із найдревніших кладовищ у Європі.

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку