Презентація "Артеріальний тиск"

Про матеріал
Артеріальний тиск — кров'яний тиск, який заміряється на артеріях і визначає силу тиску крові на стінках артерій під час систоли та діастоли серцевого м'язу. Завжди вимірюється два значення: систолічний (верхній) і діастолічний (нижній). У медицині вимірювання АТ (абревіатура) використовують як один із початкових параметрів діагностики стану пацієнта. Визначають за допомогою сфігмоманометра (тонометр), говорять про верхній та нижній АТ відповідно. Одиниці вимірювання АТ — мм рт.ст (міліметри ртутного стовпчика), наприклад — 120/80 мм рт.ст..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Артеріальний тиск

Номер слайду 2

План1. Види артеріального тиску.2. Що таке високий тиск?3. Причини підвищення артерільного тиску.4. Через, що може підвищуватися тиск у здорових людей.5. Симптоми і ознаки підвищеного тиску.6. При яких хворобах підвищується тиск.7. Причини різкого підвищення тиску.8. Лікування. Висновок

Номер слайду 3

Артеріальним тиском (АТ) можна назвати силу, з якою кров тисне на стінки судин.

Номер слайду 4

Розрізняють:• систолічний артеріальний тиск, що показує тиск на стінки судин в момент викиду чергової порції крові серцем (в систолу);• діастолічний артеріальний тиск, що позначає тиск в момент паузи в серцевій діяльності, коли серце відпочиває і знову наповнюється кров'ю (в діастолу). Різниця між систолічним і діастолічним АТ називають пульсовим тиском. Чим менше пульсовий тиск, тим більше серце недоотримує крові для своєї нормальної роботи (в нормі пульсовий тиск не менше 20-25 мм рт.ст.)

Номер слайду 5

Що таке високий тиск. Зі шкільних років відомо, що серцево-судинна система складається з судин, по яких циркулює кров. Рух крові забезпечує серце. Судини піддаються впливу з боку крові. Такий вплив називається артеріальним кров’яним тиском, що складається з двох значень – верхнього і нижнього. Максимальний або систолічний виникає при скороченні серцевого м’яза, а мінімальний або діастолічний – у стані спокою. При порушенні пульсу розрізняють діастолічну або систолічну гіпертонію.

Номер слайду 6

Проведені дослідження вивели середнє значення артеріального тиску (АТ), однак важливо при цьому враховувати також індивідуальні особливості людського організму. Всесвітня організація встановила межі нормальних показників, які варіюються в таких межах атмосферного тиску: Нижній показник – 100-110/70 Верхній показник – 120-140/90.

Номер слайду 7

Причини підвищення артеріального тиску. Щоб зрозуміти, від чого підвищується тиск у людини, потрібно розібратися в самій хворобі. Існує два види гіпертонії: гіпертонічна хвороба та симптоматична артеріальна гіпертензія.

Номер слайду 8

Що стосується симптоматичної гіпертонії, то лікарі відзначають, що причина підвищення тиску у людини може бути одним з наступних: незбалансоване харчування, стреси, малорухливий спосіб життя, шкідливі звички, надмірна вага.

Номер слайду 9

Артеріальний тиск може підвищуватися у здорових людей:• після фізичних навантажень;• в післяобідній час (на 15 мм рт.ст.);• у жінок під час вагітності (на 15-20 мм рт.ст.)• при переповненні сечового міхура;• при відчутті болю або холоду;• при постійному вдиханні запахів сосни і ялини;• під час спілкування з лікарем («гіпертонія білого халата»).

Номер слайду 10

Симптоми і ознаки підвищеного тиску. Гіпертонія небезпечна тим, що на ранніх стадіях відбувається безсимптомно. Про порушення АТ може свідчити почуття тривоги, легка нудота, запаморочення, безсоння. Пізніше «підключається» серце, хворий при цьому відчуває перебої роботи серцевого м’яза, біль у грудях. Пізніше з’являється пітливість, потемніння в очах, почервоніння обличчя, «кидання» в жар, порушення координації. Все це супроводжується головним болем через звуження судин головного мозку. На пізніх стадіях людина починає скаржитися на такі гіпертонічні симптоми: задишку, набряки.

Номер слайду 11

НОРМА ТИСКУ ЛЮДИНИ

Номер слайду 12

При яких хворобах підвищується тиск. Різкий або постійний високий артеріальний тиск – це не захворювання, яке виникає саме по собі, це один із симптомів. Тому, якщо ви виявили, що ваш тиск починає підніматися, потрібно звернутися до лікаря для обстеження. Поширеними причинами порушення роботи кровоносної системи є такі хвороби:цукровий діабет;захворювання нирок, наприклад, пієлонефрит, гломерулонефрит, сечокам’яна хвороба, полікістоз та інші;вади серця;порушення роботи щитовидної залози.

Номер слайду 13

Причини різкого підвищення артеріального тиску. Хворі відзначають, що іноді піднімається тиску не поступово, а різко. Причини:вживання міцних алкогольних напоїв, кави;куріння;прийом деяких медикаментів;відвідування лазні, сауни;великі фізичні навантаження.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Фактори, що сприяють підвищенню тиску Розглянемо кожну причину окремо: Стресові ситуації, переживання. Сучасний спосіб життя диктує людям необхідність активної діяльності. Навантаження призводять до постійної напруги, напруга – до стресу. Велике вживання насичених жирних кислот. Якщо ви часто вживаєте продукти з додаванням олії, а також жири тваринного походження, то ви потрапляєте до групи ризику. Надмірне вживання солі. Сіль впливає на судини, вони стають ламкими, втрачають еластичність. Віддайте перевагу свіжим натуральним продуктам з великим вмістом калію і магнію.

Номер слайду 16

Вживання алкоголю. Помилково вважається, що спиртні напої знижують АТ. Короткостроковий подібний ефект від малих доз спиртних напоїв дійсно є. Однак від великої кількості випитого прискорюється серцебиття, від якого залежить артеріальний тиск. Малорухливий спосіб життя. Відсутність спорту в житті молоді призвело до «омолодження» гіпертонії – лікарі вже перестали дивуватися, діагностуючи дане захворювання у молодих чоловіків і жінок.

Номер слайду 17

Лікування. Лікарі стверджують: підвищений артеріальний тиск потрібно лікувати, навіть якщо захворювання знаходиться на першій стадії. Велику користь на цьому етапі принесе дотримання здорового способу життя. Хворому рекомендується скласти меню з мінімальною кількістю жирних і солоних страв. Алкоголь, кава і міцний чай потрібно виключити з раціону харчування при високому артеріальному тиску. Поліпшити здоров’я допоможуть прогулянки на свіжому повітрі, зарядка, але пам’ятайте, що АТ від великих фізичних навантажень підвищується.

Номер слайду 18

Висновок. Отже, ми дізналися про те, що таке артеріальний тиск, які є причини підвищення АТ, профілактика, при яких хворобах підвищується тиск, причини різкого підвищення, фактори, що сприяють підвищенню тиску, норму тиску у людини і симптоми та ознаки підвищеного тиску.

Номер слайду 19

pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
3021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку