Презентація "Артюр Рембо.Художній світ поезії. Асоціативно-чуттєва картина Всесвіту у віршах "

Про матеріал

Поглибити знання учнів про своєрідність та художню самобутність поезії А. Рембо; сприяти їхній творчо-асоціативній діяльності; розвивати дослідницькі та комунікативні навички, сприяти формуванню гуманістичних засад у ставленні до людської особистості, права на творче самовиявлення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Артюр Рембо. Художній світ поезії. Асоціативно-чуттєва картина Всесвіту у віршах «Відчуття», «Голосівки». Розкодування змісту у вірші «П’яний корабель»

Номер слайду 2

Рембо, перебудувавши всю поетику,зумів знайти шлях до найшаленішої краси. Пабло Неруда

Номер слайду 3

«... Я люблю всіх поетів, всіх парнасців, тому що поет — це парнасець, закоханий в ідеальну красу. Я буду парнасцем. Я присягаюся... завше обожнювати двох богинь: Музу й Свободу»,— писав Артюр Рембо про себе. А Пабло Неруда сказав про нього: «Рембо, перебудувавши всю поетику, зумів знайти шлях до найшаленішої краси» (звернення до епіграфа уроку). Чи зможемо ми відчути цю «найшаленішу красу» віршів А. Рембо — з’ясуємо сьогодні на уроці.

Номер слайду 4

Ліна Костенко. Хлопчик прийшов із Шарлевілю. О Парижу, це малий Рембо. Не доводь його до божевілля,Постарайся вберегти або. Хоч принаймні пожалій, щоб вижив. Грубіян? Пробач, переросте. Він не може звикнуть до принижень,Може, він скажений через те. Він нестерпний? Дами і добродії!Етику порушив, етикет?Не доводьте дійсність до пародії,Вам нічого, але ж він поет!Серед вас, чужих і бородатих,Може, йому снився Лангедок. Я насмілюсь тільки нагадати,Що йому ж сімнадцятий годок!Сни у нього ще не чорно-білі,Серце ще обурене на цвіль!Хлопчик прийшов із Шарлевілю. Мученик вернувся в Шарлевіль.

Номер слайду 5

Інформаційне гронокоротке, але яскраве життянародився в 1854 році в м. Шарлевіліблискуче навчався в коледжіу 15 років був автором надрукованих віршіврозробляє свою теорію «поета-ясновидця»зустріч із П. Верленомостанній твір — «Сезон у пеклі»з 1874 року Рембо блукав світом«Я спробував винайти нові квіти, нові зорі, нові види плоті, нові мови. Я повірив, що володію надприродною могутністю. І що ж!.. Я! Я, що вважав себе магом або ангелом, вільний від будь-якої моралі, я знову кинутий на землю з необхідністю шукати роботу, обіймати грубу дійсність!» 

Номер слайду 6

ОЛС “Періоди творчості А. Рембо”I – позначений впливом лірики Ф. Війона, В. Гюго, Ш. Бодлера та поетів-«парнасців» і пов’язаний із романтизмом. II – символістський, ознаменувався створенням і втіленням у практику «теорії ясновидіння»

Номер слайду 7

Виразне читання вірша А. Рембо «Відчуття»В блакитні вечори стежками йтиму я;Колотиме стерня, траву почну топтати: Відчує свіжість піль тоді нога моя,Я вітру голову дозволю овівати. Отож мовчу собі, сповільнюю ходу. В душі безмежної любові лиш припливи;Все далі й далі. Мов бродяга той піду,З Природою, немов із жінкою, щасливий.

Номер слайду 8

Евристична бесіда. Які відчуття описані в поезії?Яким є настрій цього твору? Опишіть краєвиди, які ви уявили за поетичним змалюванням митця. Якими почуттями охоплений ліричний герой? Поясніть останній рядок вірша. Чому слово «Природа» вжито з великої літери?

Номер слайду 9

Виразне читання поезії «Голосівки»У чому своєрідність вірша, його несподіваність? Які асоціації викликають у поета голосні звуки? Які художні засоби виразності використано у творі?

Номер слайду 10

«Я винайшов колір голосних!.. Я погодив форму і плин кожної приголосної та тішив себе надією за допомогою інстинктивних ритмів винайти таке поетичне слово, яке рано чи пізно буде доступне всім почуттям».

Номер слайду 11

ОЛС «Голосівки» як символічну картину людського буття»Від темряви (чорний колір А) до світла (білий колір Е), через бурхливі пристрасті (червоний колір І) до мудрості (зелений колір У) і пізнання таємниці Всесвіту (синій колір О). Принцип контрасту: чорне-біле, смерть-життя, потворне-прекрасне, скороминуче-вічне. А яким є ваше бачення?

Номер слайду 12

Виразне читання вірша А. Рембо «П’яний корабель»Як ви вважаєте, що символізують корабель, море та інші образи поезії?

Номер слайду 13

Творче завдання. Складіть кольорову гаму вірша А. Рембо «Голосівки». Розпишіть його за відчуттями (колір, рух, звук, душевний стан та ін.).

Номер слайду 14

“Мікрофон”Мене вразило...

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Для всіх: розповідати про А. Рембо, характеризувати його творчість, аналізувати його поезії.Індивідуальне: підготувати повідомлення про французьку поезію символістів «Від П. Верлена до А. Рембо».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Biedai Tamara
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2018
Переглядів
5191
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку