Презентація "Аспекти педагогічної діяльності асистента вчителя в інклюзивному класі"

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть асистенту вчителя в організації професійної діяльності, а саме: на які закони опиратися, яку документацію вести тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аспекти професійної діяльності асистента вчителя в інклюзивному класі Асистент вчителя Лаврук Галина Василівна

Номер слайду 2

„Ми маємо справу з найскладнішим, неоціненним, найдорожчим, що є в житті, - з дитиною. Від нас, від нашого вміння, майстерності, мистецтва, мудрості залежить її життя, здоров'я, розум, характер, воля, громадянське й інтелектуальне обличчя, її місце і роль у житті, її щастя”. В.Сухомлинський

Номер слайду 3

Педагогічна діяльність асистента вчителя регулюється відповідними документами: Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 25.09.2012 року № 1/9-675 „Щодо посадових обов’язків асистента вчителя”; Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 28.09.2012 року № 1/9-694 „Щодо введення посади вихователя (асистента вчителя) у загальноосвітніх навчальних закладах з інклюзивним навчанням”; Державний Класифікатор професій (наказ Держспоживстандарту від 28.07.2010 №327); посада «Асистент вчителя інклюзивного навчання» ; “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами” від 21 липня 2021 р.; “Порядок організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти” від 15 вересня 2021 р. № 957.

Номер слайду 4

Педагогічна діяльність асистента вчителя регулюється відповідними документами: Посада асистента вчителя передбачена „Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів”, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 06.12.2010 №1205 , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.12.2010 за №1308/18603. Посада „Асистент вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним та інтегрованим навчанням” внесена у перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників” Постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2012 „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 №346 та від 14.06.2000 №963 ”. Наказ Міністерства освіти і науки від 01.06. 2013 № 665 „Про затвердження кваліфікаційних характеристик професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів”.

Номер слайду 5

Практичне забезпечення асистента вчителя Асистент вчителя в інклюзивному класі: навчально-методичний посібник / Н. М. Дятленко, Н. З. Софій, О. В. Мартинчук, Ю. Н. Найда, під заг. ред. М. Ф. Войцехівського.-К.: ТОВ Видавничий дім „Плеяди”, 2015.-172с.

Номер слайду 6

Асистент вчителя повинен: знати основи законодавства України про освіту, соціальний захист; міжнародні документи про права людини й дитини; державні стандарти освіти; нормативні документи про питання навчання й виховання; сучасні досягнення науки та практики в галузі педагогіки; особливості розвитку дітей з особливими освітніми потребами різного віку; ефективні методи, форми та прийоми роботи з дітьми, використовуючи індивідуальний і диференційований підхід; рівні адаптації навчального й фізичного навантаження; основи роботи із сім’єю; етичні норми та правила організації навчання й виховання дітей; норми та правила ведення педагогічної документації;

Номер слайду 7

Асистент вчителя повинен: уміти застосовувати професійні знання у практичній діяльності; здійснювати педагогічний супровід дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання; разом з іншими фахівцями складати індивідуальну програму розвитку дитини; вести спостереження та аналізувати динаміку розвитку учня; налагоджувати міжособистісні стосунки між усіма суб’єктами навчально-виховної діяльності;

Номер слайду 8

Асистент вчителя повинен: мати комунікативні та організаційні здібності, здатність співчувати, співпереживати; ціннісні орієнтації, спрямовані на розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, на творчу педагогічну діяльність, навички вирішення конфліктних ситуацій.

Номер слайду 9

Асистент учителя виконує такі функції: організаційну: допомагає при організації навчально-виховного процесу у класі з інклюзивним навчанням; надає допомогу учням з особливими освітніми потребами при організації робочого місця; спостерігає за дитиною з метою вивчення її індивідуальних особливостей, схильностей, інтересів і потреб; допомагає концентрувати увагу, сприяє формуванню саморегуляції та самоконтролю учня; співпрацює з фахівцями, які безпосередньо працюють з дитиною з особливими освітніми потребами та беруть участь у розробці індивідуальної програми розвитку. Асистент учителя забезпечує разом з іншими працівниками здорові та безпечні умови навчання, виховання та праці. Веде встановлену педагогічну документацію.

Номер слайду 10

Асистент учителя виконує такі функції: навчально-розвивальну: асистент вчителя, співпрацюючи з учителем класу, надає освітні послуги, спрямовані на задоволення освітніх потреб учнів; здійснює соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами, дбає про професійне самовизначення та соціальну адаптацію учнів. Сприяє розвитку дітей з особливими освітніми потребами, покращенню їхнього психоемоційного стану. Стимулює розвиток соціальної активності дітей, сприяє виявленню та розкриттю їхніх здібностей, талантів, обдарувань шляхом їх участі в науковій, технічній, художній творчості. Створює навчально-виховні ситуації, обстановку оптимізму та впевненості у своїх силах і майбутньому.

Номер слайду 11

Асистент учителя виконує такі функції: діагностичну: разом із групою фахівців, які розробляють індивідуальну програму розвитку дітей з особливими освітніми потребами, оцінює навчальні досягнення учнів; оцінює виконання індивідуальної програми розвитку, вивчає та аналізує динаміку розвитку учня; прогностичну: на основі вивчення актуального та потенційного розвитку дитини бере участь у розробці індивідуальної програми розвитку; консультативну: постійно спілкується з батьками, надаючи їм необхідну консультативну допомогу; інформує вчителя класу та батьків про досягнення учня. Дотримується педагогічної етики, поважає гідність особистості дитини, захищає її від будь-яких форм фізичного або психічного насильства. Постійно підвищує свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру.

Номер слайду 12

Разом із вчителем класу асистент вчителя здійснює соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами, зокрема: проводить навчальні, виховні, соціально-адаптаційні заходи, використовуючи різноманітні форми роботи та запроваджуючи ефективні форми їх проведення; допомагає дітям з особливими освітніми потребами виконувати навчальні завдання; здійснює добір, розробку додаткового дидактичного матеріалу до тем, які вивчаються, враховуючи особливі освітні потреби учня відповідно до вказівок учителя; залучає дітей з особливими освітніми потребами до різних видів навчальної діяльності на уроці;

Номер слайду 13

Разом із вчителем класу асистент вчителя здійснює соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами, зокрема: адаптує навчальні матеріали з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей з особливими освітніми потребами; разом із групою фахівців бере участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами, вивчає особливості діяльності та розвитку дітей, оцінює їхні навчальні досягнення, виконання ними індивідуальної програми розвитку, вивчає та аналізує динаміку розвитку дітей з особливими освітніми потребами; проводить спостереження за навчальною діяльністю учня з особливими освітніми потребами та здійснює об’єктивний запис інформації щодо виконання учнем завдань та змін у його поведінці, повідомляє цю інформацію вчителю; інформує вчителя класу та батьків про досягнення дітей з особливими освітніми потребами.

Номер слайду 14

Якщо в процесі планування індивідуальної навчальної програми зазначено, що учень не може чи не повинен виконувати певні види діяльності самостійно, асистент учителя повинен: допомагати учням з фізичними порушеннями та обмеженою мобільністю при виконанні фізичних вправ і під час пересування; забезпечувати безпечне оточення для задоволення потреб учнів у сфері особистого догляду на основі поваги до гідності дитини; допомагати учням у виконанні щоденних побутових завдань (наприклад, перевдягатися, харчуватися, дотримуватися особистої гігієни).

Номер слайду 15

Документація асистента вчителя Річний план асистента вчителя: організаційна та навчально-корекційна робота; співпраця з вчителями; робота з батьками та громадськістю; методика та самоосвітня робота; робота з документами. Графік роботи асистента. Розклад уроків. Помісячний план роботи асистента вчителя.

Номер слайду 16

Документація асистента вчителя Щоденний план роботи асистента вчителя. (Журнал обліку роботи асистента вчителя): дата, клас; прізвище та ім’я учня з ООП; індивідуальний супровід дитини; відвідування уроків у класі; адаптація навчальних матеріалів; робота з батьками та педагогами; корекційно-виховна робота. Листок спостереження. Щоденник спостереження за психофізичним розвитком дитини. Портфоліо.

Номер слайду 17

Взаємодія з іншими працівниками закладу Під час канікул, які не збігаються з відпусткою, залучається адміністрацією школи до педагогічної, методичної чи організаційної діяльності в межах часу, який не перевищує навчальне навантаження до початку канікул; одержує від адміністрації школи матеріали нормативно-правового й організаційно-методичного характеру, ознайомлюється з відповідними документами; систематично обмінюється інформацією з питань інклюзивного навчання, які належать до його компетентності, з адміністрацією, вчителем, з яким співпрацює, з практичним психологом, батьками дитини з ООП, іншими учасниками освітнього процесу.

Номер слайду 18

Таблиця обов’язків вчителя та асистента вчителя, діяльності, яку вони виконують Обов’язки вчителя Спільна робота вчителя та асистента вчителя Обов’язки асистента вчителя Оцінювання Оцінити навчальні потреби на основі даних про клас та про учнів, в тому числі з особливими освітніми потребами (ООП) Обговорити можливості учня з ООП, його сильні та слабкі сторони. Відвідувати зустрічі зі складанням ІНП. Вести спостереження за особливостями психофізичного розвитку учня з ООП. Відвідувати зустрічі зі складання ІНП. Розробка програми Розробити програму навчання на основі робочого плану та індивідуальних освітніх потреб учня, розглянути альтернативи. Підготувати індивідуальні навчальні плани (ІНП). Оновлювати інформацію про учнів та ІНП. Обговорити бажані результати для учня. Обговорити освітні, поведінкові та емоційні цілі. Брати участь у розробці ІНП учня з ООП. Брати участь у розробці ІНП учня з особливими освітніми потребами. Планування Спланувати роботу на уроці та відібрати ресурси. Вибрати належний вид роботи згідно з ІНП. Визначити пріоритети. Обговорити підготовку матеріалу та зміну навчального плану з огляду на потреби учня. Допомогти у доборі та складанні матеріалів, у розробці візуальних засобів, надати іншу подібну допомогу вчителю. Спостереження Розробити чітку систему організації навчально-виховного процесу в інклюзивному класі та очікування щодо навчальних можливостей учня з ООП. Регулярно зустрічатись, щоб обговорити досягнення учня з ООП. Обговорити реальний стан навчальних досягнень учня з ООП, його відповідність очікуванням, виконання ІНП. Працювати відповідно до системи організації навчально-виховного процесу в інклюзивному класі, правил поведінки та очікувань можливостей учнів з ООП, його ІНП.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
13 березня 2022
Переглядів
1052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку