Презентація "Атмосфера-це не просто"

Про матеріал
Підсумковий урок по темі "Атмосфера". Епіграф до уроку. Прийоми: "Так-ні", "Асоціація", "Склади слово","Мікрофон",Вустами немовляти", "Знайди пару", "Подорож цифрами", "Назви одним словом", "Чорний ящик","Розумний куб", "Юний дослідник","Екологічна стежина".У презентації є задачі на визначення атмосферного тиску, подорож по метеорологічній станції, хвилинки-цікавинки, фізкультхвилинка,літературні роздуми та додаткова інформація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АТМОСФЕРА – ЦЕ НЕ ПРОСТО… Інтегрований урок з географії у 6 класі.

Номер слайду 2

Епіграф до уроку: “Не бійся,що не знаєш- бійся, що не навчишся!” Китайська мудрість

Номер слайду 3

Прийом “Так-ні” Що таке атмосфера? Може , це гідросфера? – Може, це просто точка ? – Значить, це оболонка ?-

Номер слайду 4

Прийом “Асоціації” А - Т - М - О - С - Ф - Е - Р - А -

Номер слайду 5

Прийом “Склади слово” І група : 1 запитання: утворюється в хмарах за температур, нижчих від 0 градусів Цельсія. Він складається з дрібнесеньких кристаликів-голочок що зєднуються і утворюють… 2 запитання: Газ, який становить 78 % складу повітря …

Номер слайду 6

Прийом “Склади слово” ІІ група 1 запитання: Краплі води , які утворюються після заходу Сонця, коли земна поверхня й повітря над нею швидко охолоджується… 2 запитання: Сила, з якою повітря тисне на Землю та на розташовані на ній обєкти.

Номер слайду 7

Прийом “Мікрофон”

Номер слайду 8

ФІЗИКА Італійський вчений Е. Торрічеллі

Номер слайду 9

Досліди

Номер слайду 10

Задачі: Задача 1.Висота м. Києва над рівнем моря становить 180 м.Обчисліть атмосферний тиск для столиці України. Задача 2. Біля підніжжя гори атмосферний тиск становить 740 мм рт ст. Визначте тиск на висоті 500м.?

Номер слайду 11

Прийом “Вустами немовляти” І загадка Він утворюється далеко від земної поверхні. Йому радіють особливо навесні та влітку. Він буває і теплим ,і холодним. Коли під ним погуляєш, то можна захворіти. Від нього ховаються під парасолькою. ІІ загадка * На планеті немає такого місця, де б його не було. * Він легко переносить навіть дуже важкі предмети. * Одна з його характеристик – швидкість. * Прилад, який допомагає вивчити це природне явище, називається флюгер.

Номер слайду 12

Прийом “Вустами немовляти” 3 загадка: * Він має колір. * Коли його багато, то часто гудуть пароплави. * Якщо він дуже густий, то кажуть, що він як молоко. * У ньому заблукав їжачок. * Він зникає, коли піднімається Сонце. 4 загадка: * Він випадає з хмар. * Взагалі – то він випадає влітку. * Якщо він великий, то кажуть – як куряче яйце. * Вага тієї , що занесена до книги рекордів Гіннеса, більше як 1 кг.

Номер слайду 13

Завдання : “Знайди пару” 1. Термометр А.кількість опадів 2. Флюгер Б. вологість повітря 3. Гігрометр В. напрям і сила вітру 4. Опадомір Г. температура повітря 5. Барометр Д. атмосферний тиск 6.Анемометр Е. сила вітру

Номер слайду 14

Подорож на метеорологічну станцію

Номер слайду 15

Хвилинка-цікавинка Слово “флюгер” походить від голландського “флюгел”- крило. В Європі зазвичай прикрашали фігурою півня і називали “погодний півень”. Цей звичай бере свій початок з ІX ст.,коли за наказом Папи Римського шпиль кожної церкви мав бути прикрашений зображенням цього птаха.

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка Сядьмо зручно, заплющивши очі простежимо: як ми вдихаємо чисте повітря, вітерець гладить наші голови, нам вслід усміхається сонечко і дзюркоче струмок, ніби розмовляє з нами. Наші руки торкаються рослин, і ми чуємо мелодійні голоси птахів… Це неповторний світ , у якому ми живемо.

Номер слайду 17

Прийом “Подорож цифрами” І група: ІІ група 78 760 5-6 100 55 + 58 - 89 18

Номер слайду 18

“ Літературні роздуми” У книзі шведської письменниці С. Лагерльоф»Чудесна подорож Нільса з дикими гусьми» є казка про одного Троля, що вирішив побудувати будинок ближче до Сонця, сподіваючись, що в такому будинку навіть узимку буде тепло. Він не вгледів одним оком, що для того ,щоб вдома було тепло, люди в будинках кладуть печі.Троль узявся за роботу , він збирав камені і складав їх один на один. Незабаром гора з каменів піднялася мало не до самих хмар. «Тепер я побудую собі будинок на вершині цієї гори. Буду жити біля самого Сонця. Уже поряд із Сонцем не змерзну!» _ сказав Троль і подерся на гору.Троль дістався до вершини збудованої ним гори. «Ну,- думає-звідси до Сонця рукою подати!».А в самого від холоду зуби цокотять. Цей Троль був дуже впертий: якщо вже йому в голову що западе, нічим не вибєш, вирішив на горі будувати будинок-і побудував.Сонце начебто близько, а холод однаково до кісток пробирає. Так цей Троль і замерз. А чому замерз Троль?

Номер слайду 19

Задачі І група Візначте температуру повітря на висоті 3 км. Якщо на рівні моря вона дорівнює +20 градусів Цельсія. ІІ група Яка температура на вершині г. Джомолунгма (9000 м), якщо біля підніжжя вона становить +30 °С.

Номер слайду 20

Прийом “Назви одним словом” Бриз, мусон, пасат - …. Сніг, дощ, град…. Барометр, термометр, флюгер…. Екваторіальні, тропічні, помірні… Перисті, шаруваті,купчасті… Ізобари, ізотерми, ізогієти….

Номер слайду 21

Прийом “Чорний ящик” Тут знаходиться незвичайна річ, яка дуже чутлива до вологості повітря. Про яку річ ідеться? В якому приладі її використовують?

Номер слайду 22

Прийом “Розумний куб”

Номер слайду 23

Прийом“Пошта” Конверти: Вітер Опади

Номер слайду 24

Прийом“ Юний дослідник” Вінні-Пух доводив П’ятачку , що вітер піднімається тому, що дерева махають своїми гілками. Ви згодні з цим? На фізичній карті світу покажіть райони поширення вітрів: Пасатів Західних вітрів Мусонів

Номер слайду 25

Літературна сторінка

Номер слайду 26

ВІДЕО – наслідки забруднення атмосфери

Номер слайду 27

Екологічна стежинка Учитель. Повітря – величезне багатство. Але, в результаті господарської діяльності людини, в повітря викидається безліч речовин, які його забруднюють. Завдання І групи: Які джерела забруднення ви можете назвати? Завдання 2 групи: Як же можна розв’язати проблему охорони повітря ?

Номер слайду 28

ВІДЕО

Номер слайду 29

Висновок * Атмосфера — це «броня», яка захищає Землю від метеоритів, більша частина яких, попадаючи у щільні шари атмосфери, згоряє. * Атмосфера перетворює сонячну енергію за рахунок відбивання, розсіювання і поглинання. * Вона затримує тепло, відіграючи роль утеплювача Землі. * Без атмосфери не було б ні вітру, ні звуку, ні опадів. * Атмосфера є необхідною складовою існування живих організмів на Землі.

Номер слайду 30

Хто швидше ?

Номер слайду 31

1. Сьогодні на уроці ми ... 2. Тепер я краще розумію, що... 3. Найбільше мені запам'яталося та сподобалося на уроці...

Номер слайду 32

Підсумок уроку: Частіше дивіться на зорі, захоплюйтесь красою природи, правильно оцінюйте явища погоди, прагніть стати  частиною природи , тоді і навколишнє середовище, і ваше здоров’я  будуть покращуватися. То ж на останок: нехай проблеми та незгоди не роблять нам в житті погоди.

Номер слайду 33

Додаткова інформація Прийом «Цікаво знати…» *У 1607 році у Франції випав «кривавий дощ», що дуже налякав населення. Такі явища в 19 столітті  траплялися в Західній Європі 25 разів. Вони часто випадали над територією Франції, Італії, Німеччини. Як виявилося причиною таких дощів є вітер. Набираючи ураганної сили в  далеких пустелях, він нерідко піднімає вгору і несе з собою на великі відстані багато червоного  сурикового пилу, який і надає краплям  вигляду крові. * Ще трапився  випадає «білий « дощ, «молочний» дощ.(частинки крейди, білої глини). *Дощ із в’язальних спиць обрушився на місто у США, після того, як циклон зруйнував фабрику в’язальних спиць і підняв продукцію у повітря. *У 1974 році в Туркменії випав дощ  із живих жаб.

ppt
Додав(-ла)
Куліш Галина
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку