Презентація "Австралія - найсухіший материк"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Австралія - найсухіший материк" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Австралія - найсухіший материк

Номер слайду 2

Розумова розминка. Чому природа вологих тропічних лісів Південної Америки така багата й різноманітна? Які рослини ростуть у вологих тропічних лісах Південної Америки? Назвіть тварин - мешканців вологих тропічних лісів. Який рослинний і тваринний світ савани Південної Америки?

Номер слайду 3

Пригадуємо. Знайдіть і покажіть на карті материк Австралія. Чим він відрізняється від інших материків?У якій півкулі він розміщений?

Номер слайду 4

Австралія - найменший материк на Землі. На сході його омивають води Тихого океану, а на півдні, заході й півночі - Індійського. Австралія віддалена від інших материків. Тут розміщена тільки одна держава - Австралійський Союз.

Номер слайду 5

На півночі від материка розташований острів Нова Гвінея, а на півдні - острів Тасманія. Острів Нова Гвінея. Острів Тасманія

Номер слайду 6

В Австралії переважають пустелі, глибокі каньйони й тропічні ліси. Поверхня материка переважно рівнинна. На сході розташовані Блакитні гори з плоскими вершинами. Найвища вершина Австралії - гора Косцюшко у Сніжних горах, що носить імʼя польського героя Тадеуша Косцюшка. Гора Косцюшко Блакитні гори

Номер слайду 7

Каньйон - глибока долина між кручами, зазвичай вимита річкою.

Номер слайду 8

Особливістю материка є Великий Барʼєрний риф. Він є найбільшим на Землі природним обʼєктом, утвореним живими організмами. Риф складається зі скелетів мільярдів крихітних організмів - коралових поліпів. Великий Барʼєрний риф

Номер слайду 9

Материк багатий на корисні копалини: камʼяне вугілля, нафту, природний газ, різноманітні руди.

Номер слайду 10

Австралія – найсухіший материк Землі. Опадів тут випадає в 5 разів менше, ніж в Африці. Температура повітря вдень улітку становить близько +35 °C. Узимку вдень вона сягає +20 °С, у Великій пустелі Вікторії до +10 °С. Велика пустеля Вікторія

Номер слайду 11

В Австралії мало річок. Найбільша річка - Муррей, а найбільше озеро - Ейр. Воно мілке й засолене. Річка - Муррей. Озеро - Ейр

Номер слайду 12

Корінне населення Австралії - аборигени - має темний колір шкіри. У минулому вони полювали, використовуючи бумеранги - вигнуті пластини з плоскою нижньою поверхнею і випуклою верхньою. Австралійські бумеранги мають властивість повертатися. На материку живуть також європейці.

Номер слайду 13

Австралійці розводять овець, свиней, птицю, бджіл, коней і верблюдів, вирощують пшеницю, жито, овес, ячмінь, кукурудзу, які завезено з інших материків.

Номер слайду 14

Чому так кажуть?Життя як бумеранг: що запустиш, те й повернеться.

Номер слайду 15

Перевіряємо себе. Знайдіть на фізичній карті півкуль шкільного атласу материк Австралія. Які океани його омивають?Які материки розташовані найближче до Австралії?Назвіть найхарактерніші риси материка Австралія. Яке населення проживає на материку? Чим воно займається?

Номер слайду 16

Коротко про головне. Австралія - найменший і найсухіший материк Землі, багатий на корисні копалини. Корінне населення - аборигени.

Номер слайду 17

Чи знаєте ви, що…..острів Нова Гвінея, що належить Австралії, укритий тропічними лісами, у яких водяться райські птахи. Вони охороняються законом, оскільки опинилися на межі повного зникнення.

Номер слайду 18

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с. 30-31

Номер слайду 19

Завдання 1. Підкресли півкулі, у яких розміщена Південна Америка. Південна Північна Західна Східна. Завдання 3. За допомогою умовних знаків дай відповідь на запитання: на які корисні копалини багатий материк Австралія?

Номер слайду 20

Завдання 2. Познач на контурній карті:океани, які омивають береги Австралії;острови Нова Гвінея і Тасманія;Великий Бар’єрний риф;річки Мурей і озеро Ейр.

Номер слайду 21

Завдання 4. Чим займається населення Австралії? Заповни таблицю. Завдання 5. Яку назву має країна, розміщена на материку Австралія? _______________________________________________________________________

Номер слайду 22

Творче домашнє завдання. Використовуючи різноманітні джерела інформації, підготуй цікаве повідомлення про Великий Бар’єрний риф. Придумай назву для повідомлення.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 55-57.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
6 березня 2023
Переглядів
4458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку