Презентація "Автопортрети Т.Шевченка"

Про матеріал

Презентація містить ілюстративні матеріали до дослідницької роботи "Автопортрети Т.Шевченка", підготовленої з нагоди Шевченківських читань. Може бути використана як ілюстративний матеріал на уроках вивчення біографії письменника, дає змогу простежити, як змінювався зовнішній вигляд митця відповідно до життєвих обставин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автопортрети Т.Г.Шевченка Розробила учениця 9-А класу Криворізької гімназії №49 Аркадьєва Катерина

Номер слайду 2

Обличчя Тараса Шевченка, як і кожної людини, змінювалось впродовж життя. Мета нашої роботи - простежити на підставі комплексного аналізу автопортретів митця та біографічних даних, як змінювалася його зовнішність під впливом життєвих обставин. Об'єкт дослідження – автопортрети поета різних років.

Номер слайду 3

«Велике щастя бути вольним чоловіком ...» (1840 р.) З автопортрета, написаного олійними фарбами, до нас звернене привабливе обличчя молодої людини з опуклим чолом, чітко окресленим носом, трохи загостреними вилицями і глибоко запалими після хвороби очима, що випромінювали нестримну жагу життя і натхнення.

Номер слайду 4

Шевченко за роботою (1843р.) Новий за характером і технікою виконання (туш, перо-штрих, а не контур, як у композиціях доакадемічного періоду) малюнок передував творам, виконаним у техніці офорта.

Номер слайду 5

Гра світла й темряви (1845р.) Офортний автопортрет молодого  Шевченка зі свічкою (1860 рік),  виконаний з автопортрета 1845 року.  Автопортрет незвичайний: полум'я свічки, яку тримає поет у лівій руці, вириває з темряви його замислене молоде обличчя. У правій руці перо.

Номер слайду 6

Подорож Україною Намальований олівцем в серпні 1845 року в с. Потоки на Київщині під час другого після звільнення з кріпацтва приїзду Кобзаря на Україну.

Номер слайду 7

Солдатська муштра (1847р.) Автопортрет, виконаний олівцем, де Т.Шевченко зобразив себе в солдатському мундирі і кашкеті-безкозирці. Малюнок був надісланий листом А.І.Лизогобу 11 грудня 1847 року.

Номер слайду 8

В Аральській експедиції (ХІ.1849-І.1850) Шевченко зображає себе у вбранні, яке носив в експедиції, - звичайному цивільному платті і світлому кашкеті з великим козирком, на обличчі – сліди втоми від нелегких мандрів.

Номер слайду 9

Шевченко малює друга Шевченко серед товаришів Кара колодкою У казармі Жанрові малюнки

Номер слайду 10

Шевченко і байгуші Шевченко й казахський хлопчик, що бавиться із кішкою Серед казахів

Номер слайду 11

Перед звільненням (ІІІ.1857р.) Цей автопортрет був подарований давньому другу Шевченка, знаменитому актору М.С.Щепкіну. На зовнішності відбилися сліди недавніх страждань, про що свідчить трохи нахилена голова, впалі щоки, скорботні очі змученої людини, нижня частина обличчя якої вкрита густою бородою

Номер слайду 12

Останній автопортрет (1861 р.) В суворому рембрантівському стилі зображає себе поет на темному тлі, в темному кожусі та смушевій шапці. Якесь невидиме джерело світла вириває з темряви лише частину обличчя поета, хворого, підпухлого, скорботного. На його обличчі відбиті глибокі роздуми.

Номер слайду 13

Антропологічні дослідження Після смерті Т.Шевченка в Академії мистецтв у Петербурзі було виготовлено кілька посмертних масок його обличчя, одну з яких члени київської Старої Громади передали на зберігання Науковому товариству ім. Т.Шевченка у Львові.

Номер слайду 14

Пам'ятна медаль настільного типу. Автор Роман Чайківський. 1999рік. Увічнення пам'яті Кобзаря

Номер слайду 15

Література Автопортрети Тараса Шевченка. Упорядник і автор вступної статті Л.В.Владич. – К., 1973. Паламарчук Г.П. Нескорений Прометей: Творчість Шевченка -художника.-К.: Мистецтво, 1968.-111 с.; 22 іл. Паско Н.С. Про що розповідають малюнки Тараса Шевченка: Шевченкознавчі етюди.-К.: Рад. письменник, 1970.-227 с.: іл. Шевченко: Життя і творчість у документах,  фотографіях, ілюстраціях: Альбом /Упоряд. Г.П.Паламарчук.-К.: Рад. шк., 1991.-331 с.: іл. Шевченко Т.Г. Повне видання творів в 14-ти т. Т.11: Шевченко - маляр, гравер і скульптор / Праці Д.Антоновича і П.Зайцева; Передмова Б.Кравцева.- Чікаго: В-во Миколи Денисюка.-352 с. Яцюк В. Таїна Шевченкових світлин. – К.: Квіц, 1998. – С. 62 - 67.

ppt
Додано
29 грудня 2018
Переглядів
1026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку