Презентація "Ажурне випилювання лобзиком".

Про матеріал
Дана презентація містить в собі інформацію про загальну будову лобзика, прийоми пиляння лобзиком, розкриває технологічний процес виготовлення декоративної тарілки, зразки інших робіт. Ознайомлює з безпечними прийомами роботи лобзиком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

підготував вчитель трудового навчання Нагірненського ЗЗСО І-ІІІ ст. Ільчак А. А. Ажурне випилювання лобзиком

Номер слайду 2

Загальна будова лобзика. Прийоми пиляння лобзиком. Виготовлення декоративної тарілки. Зразки інших робіт. Використана література

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пилочка лобзика - це вузька сталева смужка із зубцями на одному з ребер, спрямованими в один бік. Пилочки розрізняють за шириною полотна та насічкою зубців. Для роботи з товстою фанерою та деревиною використовують широке полотко з великими зубцями, а для тонкої фанери - вузеньке полотно з дрібними зубцями.

Номер слайду 5

Щоб підготовувати лобзик до роботи беруть пилочку і один її кінець затискують гайкою біля ручки. Пилочку становлюють так, щоб зубці були спрямовані назовні від рамки і вниз. Потім стискують обидва кінці рамки в напрямку один до одного і так само затискують другий кінець пилочки. Якщо відпустити стиснуті кінці дуги, вони приймуть своє попереднє положення і натягнуть пилочку.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ажурне випилювання – вид декоративної обробки деревини, при якому намічені на плоскій поверхні узори|візерунки| випилюються за допомогою лобзика або викружної пилки. У пропильному різьбленні декоративність досягається ажурною сіткою. 

Номер слайду 9

Випилювання декоративної тарілки. Вимоги до виробу:невелика кількість деталей;недорогі конструкційні матеріали;надійність і довговічність;оригінальна конструкція;безпечність;стильність;стійкість.

Номер слайду 10

Моделі-аналоги

Номер слайду 11

Моделі-аналоги

Номер слайду 12

Зовнішній вигляд і конструкція моделіТарілка складається з восьми дерев’яних елементів різного розміру, які склеєні між собою. Висота тарілки 45 мм. Всі деталі виготовлені з фанери. Декоративна тарілка прикрасить ваш стіл, а також підкреслить прекрасний смак господаря і може стати відмінним подарунком.

Номер слайду 13

Послідовність виготовлення виробу з використанням шаблону:покласти на заготовку копіювальний папір, а зверху шаблон опуклою стороною наколювань донизу;провести по шаблону декілька разів гумовим валиком;зняти шаблон і копіювальний папір з заготовки;обвести внутрішні і зовнішні контури малюнка суцільною лінією;випиляти лобзиком по лініях деталі виробу;зачистити деталі шліфувальним папером;оздобити деталі виробу (випалюванням, розписом, тонуванням, контурною різьбою);склеїти деталі відповідно до креслення (починаючи з найбільшої деталі, зміщуючи решту на певний кут);витримати зібраний виріб під навантаженням до повного висихання клею;провести самоконтроль виконаної роботи.

Номер слайду 14

Інструменти та матеріали. Лобзик. Копіювальний папір. Фанера. Пилочки для лобзика. Лак. Шаблон

Номер слайду 15

Технологічний етап

Номер слайду 16

Технологічний етап

Номер слайду 17

Технологічний етап

Номер слайду 18

Технологічний етап

Номер слайду 19

Підведення підсумків роботипід час роботи над виробом приймались нові творчі та технічні рішення;операція випилювання лобзиком виконується не вперше, тому це додало ще більше приємних емоцій від роботи;тарілка вийшла цілком функціональною і має привабливий естетичний вигляд.

Номер слайду 20

Зразки інших робіт

Номер слайду 21

Зразки інших робіт

Номер слайду 22

Зразки інших робіт

Номер слайду 23

Зразки інших робіт

Номер слайду 24

Список використаної літератури1. Бешенков О. К. Технологія ( технічна праця ). Технічні і проектні завдання для учнів. 5-9 кл.: Посібник для вчителя. М.: Дрофа, 2004.2. Програми з трудового навчання для загальноосвітніх закладів. – К. 2005.3. Соколов Ю. В. Альбом по випилюванню. – М. Лісна промисловість, 1991.4. Терещук Б. М. , Туташинський В.І. Трудове навчання, 5 кл. навчально-методичний посібник. –Х.: Видавництво «Ранок», 2007.5. Тхоржевський Д. О. Методика трудового і професійного навчання та викладання загально технічних дисциплін. – К.: Вища школа, 1992.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 7 клас, Презентації
До підручника
Трудове навчання (для хлопців) 7 клас (Лебедєв Д.В., Гедзик А.М., Юрженко В.В.)
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
422
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку