Презентація "Бадмінтон - історія розвитку,правила гри"

Про матеріал
Бадмінтон — одна з найдавніших ігор на Землі. Існує безліч версій її походження. Деякі факти свідчать про те, що сучасний бадмінтон розвився з давньої гри у волан. Два-три тисячоліття тому у волан грали дорослі і діти Стародавньої Греції, Китаю, Японії, Індії та  країн Африки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бадмінтон - історія розвитку , правила гри. Підготував: Стрельцов В.Є.

Номер слайду 2

Бадмінтон — одна з найдавніших ігор на Землі. Існує безліч версій її походження. Деякі факти свідчать про те, що сучасний бадмінтон розвився з давньої гри у волан. Два-три тисячоліття тому у волан грали дорослі і діти Стародавньої Греції, Китаю, Японії, Індії та  країн Африки. В одному із стародавніх манускриптів повідомляється, що у 1122 році до нашої ери у Китаї за часів правління династії Чу грали в м’яч з пір’ям. Гра називалася «ді-дзяу-ци». В Японії була поширена гра під назвою «ойбане» (в перекладі «літаюче перо»). Вона полягала в перекиданні дерев’яними ракетками «волану», зробленого з декількох пір’їн і кісточки висушеної вишні. У Франції подібна гра мала назву «же-де-пом» (гра з яблуком). Англійські середньовічні гравюри на дереві зображують селян, що перекидають один одному волан. Про це свідчать гравюри XVIII століття.

Номер слайду 3

Сучасний спортивний бадмінтон бере свій початок від індійської гри «Пуне». Саме з Індії у 1872 році повернулася група офіцерів англійських колоніальних військ, які продемонстрували гру з воланом в містечку Бадмінтон. Назва невеличкого міста незабаром стала відома усьому світові. Бадмінтон — так офіційно стали називати новий вид спорту. 1875 року англійські офіцери, які привезли захоплення бадмінтоном з Індії, утворили перший бадмінтонний клуб «Фолькстоун». Першим президентом Асоціації бадмінтону став полковник Долбі . У 1887 році були видані перші правила гри в бадмінтон, основу яких склали правила індійської гри «Пуне», а у 1893 році була заснована перша міжнародна Асоціація бадмінтону. У березні 1898 року в Англії пройшов перший офіційний турнір з бадмінтону, а 4 квітня 1899 року в Лондоні пройшов перший Всеанглійський Чемпіонат. Цей турнір і поклав початок турніру — «Відкритий Чемпіонат Англії», який проводиться щорічно (за винятком часів першої та другої світових воєн) і є найпрестижнішим турніром у світі. Багато років цей турнір був неофіційним чемпіонатом світу. Цікаво також, що перший патент на виготовлення воланів був виданий в Англії в 1898 році міс Енн Джексон.

Номер слайду 4

5 липня 1934 року було створено Міжнародну федерацію бадмінтону (МФБ) і не випадково більшість країн, які були засновниками федерації, входили до колишньої Британської Імперії — це Англія, Голландія, Данія, Ірландія, Канада, Нова Зеландія, Уельс, Франція, Шотландія. Зараз членами Міжнародної федерації бадмінтону є 186 країн усіх континентів. У 1967 році одинадцятьма країнами (Австрія, Бельгія, Чехословаччина, Данія, Англія, Фінляндія, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Швейцарія) була заснована Європейська конфедерація бадмінтону. Зараз до Європейської конфедерації входять федерації 52-х країн Європи. У 1968 році пройшов перший Чемпіонат Європи.

Номер слайду 5

Бадмінтон в УкраїніВ Україні роком народження бадмінтону можна вважати 1960 рік коли пройшов перший матч між командами міст Львова та Москви. 1961 року Україна у складі Радянського Союзу увійшла до Федерації бадмінтону СРСР. Того ж року відбулися перші змагання за участю команд Києва, Харкова, Львова та інших міст України. У 1962 році вже зустрічалися команди республік України, Білорусії, Росії, Азербайджану, Казахстану, Таджикистану. У 1962 в Україні пройшов перший Чемпіонат республіки, чемпіонами стали Агнета Карцуб (Львів) та Володимир Ліфшиц (Харків). У 1963 році пройшов перший чемпіонат СРСР, а в 1965 році вперше Чемпіонами СРСР стали українські бадмінтоністи: пари Агнія Карцуб — Олімпіада Марчево (Львів) та Володимир Ліфшиц — Юрій Єрмолаєв (Харків). У 1974 році СРСР вступив до Міжнародної федерації бадмінтону, а у 1975 році до Європейської конфедерації. З того часу українські бадмінтоністи отримали можливість брати участь в офіційних змаганнях, що проводяться Міжнародною та Європейською федераціями.

Номер слайду 6

1992 року була заснована Федерація бадмінтону незалежної України. Сьогодні Україна є членом Всесвітньої федерації бадмінтону та Європейської конфедерації бадмінтону. Мета роботи Федерації розвиток та популяризація бадмінтону в Україні та за її межами. Щороку проводяться командні та особисті Чемпіонати України, спортсмени під жовто-блакитним прапором беруть участь у численних міжнародних турнірах та Чемпіонатах. Українські спортсмени входять до сотні найкращих спортсменів світу та п’ять разів брали участь у Олімпійських Іграх. 2016 року на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро українська бадмінтоністка Марія Улітіна обіграла 5-ту ракетку світу і увійшла до 13-ки кращих. Марія Улітіна

Номер слайду 7

Ігровий майданчик1. КОРТ І ОБЛАДНАННЯ КОРТА1.1. Корт – прямокутник,розмічений лініями шириною 40 мм, як вказано на схемі А.1.2. Лінії розмітки корту повинні бути чіткими, переважно білого або жовтого кольору.1.3. Всі лінії є частиною площ корту, яку вони обмежують.1.4. Стійки повинні бути висотою 1.55 м від поверхні корту. Вони повинні залишатися у вертикальному положенні,коли сітка натягнута, відповідно до п.1.10.1.5. Стійки встановлюються на бічних лініях для парної гри, як показано на схемі А, незалежно від того, чи проводиться матч в одиночній або парній категорії. Стійки, або їх підстави, не повинні займати простору ігрового поля і не повинні виходити за межі його бічних ліній.1.6. Сітка повинна бути виготовлена ​​з якісного матеріалу темного кольору. Розмір сторони кожного осередку сітки не повинен бути менше 15 мм і більше 20 мм.1.7. Розмір полотна сітки: 760 мм у висоту і мінімум 6.1 метра в довжину.1.8. Верхня частина сітки обмежена стрічкою білого кольору, шириною 75 мм, складеної навпіл,всередині якої натягнута мотузка або шнур, що підтримують сітку.1.9. Шнур або мотузка повинні бути міцними і забезпечувати натяг сітки на одному рівні зі стійками.1.10. Верхня частина сітки повинна знаходитися на рівні 1.524 м в центрі корту і 1.55 м над лініями парного поля.1.11. Між кінцями сітки і стійками не повинно бути проміжків. Якщо необхідно, кінці сітки можна прив’язати до стійок по всій висоті.

Номер слайду 8

Ракетки * Розмір ракетки не повинен перевищувати 680 мм в довжину і 230 мм в ширину. * Ручка – частина ракетки, яку тримає гравець. * Струнна поверхню – частина ракетки, якій гравець б’є по волану. * Обід – обмежує перетягнену струнами область ракетки. * Стрижень – з’єднує ручку і обід ракетки. * Перехідник (якщо він є) з’єднує стрижень з ободом ракетки. Струнна поверхня: * повинна бути плоскою і складатися з пересічних струн, поперемінно переплетених в місцях перетину. Натяжка повинна бути, в цілому, однорідної, тобто однаково густий як в центрі, так і по краях перетягнутою області; * не повинна бути більше 280 мм в довжину і 220 мм в ширину. Однак струни можуть також перетягувати область ракетки, яка носить назву перехідник, за умови, що: * ширина цієї області не повинна бути більше 35 мм; і * загальна довжина перетягнутою частини ракетки не повинна перевищувати 330 мм. Ракетка: * не повинна містити додаткових предметів і виступів крім тих, які використовуються, щоб обмежити знос і розриви струн, вібрацію або для зміни балансу, або для прикріплення ручки шнуром до руки гравця. Всі ці пристосування повинні бути помірного розміру і розташовані в місцях призначення; і * не повинна містити пристосувань, які роблять можливим зміна гравцем форми ракетки. Струни. Обід. Перехідник. Ручка. Стрижень

Номер слайду 9

ВОЛАНВолан повинен бути виготовлений з натуральних або синтетичних матеріалів. Незалежно від матеріалу, з якого виготовлений волан, характеристики польоту, в загальному, повинні збігатися з характеристиками волана, виготовленого з натурального пера, з коркової головкою, обтягнутою тонким шаром шкіри. Пір’яний волан. Волан повинен складатися з 16 пір’я, закріплених в голівці. Пір’я повинні бути однакової довжини від 62 до 70 мм при вимірі від кінця пера до вершини головки волана. Кінці пір’я повинні складати коло діаметром від 58 до 68 мм. Пір’я повинні бути добре зафіксовані ниткою або іншим відповідним матеріалом. Головка волана повинна бути від 25 до 28 мм в діаметрі із закругленою вершиною. Волан повинен важити від 4.74 до 5.50 грама. Пір’яний волан Пластиковий волан Не пір’яний (пластиковий) волан. Натуральні пір’я замінюються синтетичними матеріалами, що імітують оперення,розмір і маса пластикового волану, відповідні до пір’яного волану.

Номер слайду 10

Гра: початок, нарахування очок. Перед початком матча проводиться жеребкування; сторона, яка виграла жереб, має право:— подавати або приймати подачу першою;— вибрати сторону корту. Сторона, яка програла, робить вибір, який залишився. Право першої подачі, вибір боку корту визначають жеребкуванням. Найчастіше гра складається з трьох геймів, але може обмежитися і двома, якщо один гравець виграє поспіль два рази. Матч повинен складатися, максимум, з трьох геймів. Гейм виграє сторона, яка першої набрала 21 очко. За рахунку «20-20» сторона, яка перша набирає різницю в 2 очка, виграє гейм. За рахунку «29-29» сторона, що виграла 30-е очко, виграє гейм. Сторона, яка виграла гейм, першої подає в наступному геймі. Гравці повинні помінятися сторонами:1. Після закінчення першого гейму;2. Перед початком третього гейму (якщо він потрібен)3. В третьому геймі, коли одна зі сторін набере 11 очок

Номер слайду 11

Цікаві факти про бадмінтон. Бадмінтон — найшвидший ракеточний вид спорту: швидкість польоту волана може досягати 270 км/год;Максимальна кількість ударів, зафіксована в матчі — 19 725;За даними світової статистики, бадмінтоном захоплюється кожна 50-та людина в світі;Бадмінтоніст високого класу може грати на пульсі 200 ударів на хвилину й навіть більше;Найтриваліший матч у бадмінтоні відбувався протягом 2 годин 41 хвилини. Цей рекорд було встановлено на Badminton Asia Championships 2016 у півфіналі жіночого парного розряду;За рівнем інтенсивності фізичного навантаження бадмінтон входить до світового топ-10; Бадмінтон входить до програми підготовки космонавтів;За статистичними даними в світі кожен п'ятдесятий людина грає в бадмінтон;За одну гру гравець пробігає близько 10 км., І настрибує близько 1000 м. А воланчик відбивається близько 400 разів;Професіонали встигають обмінятися 7 помахами протягом 10 секунд;

pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
1764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку