6. Загальна формула насичених одно атомних спиртів. 7. Формула етанола. 8. Чим зумовлені такі фізичні властивості спиртів, як гарна розчинність, рідкий агрегатний стан , більша температура кипіння порівняно з відповідними алканами? 9. Які речовини утворюються при згоранні спиртів? «Мікрофон»
Вперше гліцерин було отримано в 1799 році. «Великий аптекар» з Чепінгу Карл Вільгельм Шееле ( 1742 – 1786). Визначити її склад та будову Шееле не зміг,тому що органічна хімія тільки почала робити свої перші кроки. Склад гліцерину встановив у 1823 році французький хімік Морис Шеврель, який займався дослідженнями жирів тваринного походження. А факт, що гліцерин – трьохатомний спирт – встановив французький хімік Шарль Вюрц. «Зупинка історична» 1. Історія відкриття гліцеролу.
Зупинка « Перевірочна» Закінчити рівняння реакцій. 1. Гліцерол + калій. 2. Горіння гліцеролу. 3. Гліцерол + гідрогенхлорид. 4. Які речовини називають багатоатомними спиртами? 5. Формула гліцеролу. 6. Які типи реакцій характерні для багатоатомних спиртів? 7. Що обумовлює такі типи реакцій для багатоатомних спиртів? 8. Яка якісна реакція на багатоатомні спирти?
Гліцерол - багатоатомний спирт. Це безбарвна в'язка рідина без запаху, солодка на смак, гігроскопічна, необмежено розчинна у воді. Багатоатомні спирти взаємодіють із лужними металами, горять. Реакція з купрум(ІІ) гідроксидом є якісною. Багатоатомні спирти добувають синтетичними способами, гліцерин – ще й гідролізом жирів. Гліцерол використовують у виробництві синтетичних волокон, вибухових речовин, косметичних засобів, лікарських препаратів.