Презентація "Багатогранна творчість І.Франка. Франко і математика"

Про матеріал

Презентація до інтегрованого уроку "Багатогранна творчість І.Франка. Франко і математика". Містить слайди про життя і творчість І.Франка та математичні задачі і ілюстрації до них. Кросворд, акровірш, вислови відомих митців про Каменяра.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок“Багатогранна творчість І. Я. Франка. Франко і математика”Презентація до уроку

Номер слайду 2

Багатогранна творчість І. Я. Франка. Франко і математика. Мета: Показати, що Іван Франко - титан праці, геній української літератури. Розкрити його велику працю для добра народу, доповнити й поглибити знання учнів про І. Франка, відкрити нові грані життя і творчості Великого Каменяра. Зв’язати франкову творчість з математикою. Виховувати пошанне ставлення до поета. Розвивати полікультурну компетентність.  style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Іван Якович Франко (1856 – 1916)Як син селянина, вигодуваний твердим мужицьким хлібом, я почуваю себе до обов'язку віддати працю свого життя тому простому народові. Іван Франко

Номер слайду 4

Епіграф уроку: У Франка нас приваблює океанно-широкий діапазон його творчих інтересів, захоплень, математичних уподобань; не можна не схилитись в довічній пошані перед невпокійливим розумом генія, перед тими роботящими руками, які трудились задля України, задля свого народу. О. Гончар

Номер слайду 5

Іван Франко: універсальність таланту Поет (11 прижиттєвих збірок)Мовознавець (знав 14 мов)Перекладач, автор переспівів. Науковець (доктор наук)Фольклорист, етнограф (400 пісень, 1800 коломийок) Прозаїк (10 повістей і романів, майже 100 творів малої прози)Громадський діяч (очолював філологічну секцію НТШ)Політик. Драматург (написав понад 10 драм)Історик літератури (монографія «Нарис історії українсько-руської літератури»)Публіцист. Філософ. Видавець 

Номер слайду 6

Дмитро Павличко писав: «Астрономи твердять, що всесвіт виник із дрібного зернятка вогняної матерії, вибух якого наповнив простори зорями й планетами, хоч неможливо уявити силу, здатну вмістити програму космосу в одному зерні. Галактика творів Івана Франка так само народилася з пилинки вогню. На вигляд звичайна окалина, або, як кажуть бойки, дзиндра, а насправді незбагненна клітина божественного пломеню, «правдива іскра Прометея», злетіла… вибухнула вулканами любові до праці, до правди, до свободи».

Номер слайду 7

ПЛАН1. Дитячі і юнацькі роки. Визначення математики за Франком. 2. Франко – прозаїк і поет. Твори поетів математичною мовою.3. Франко – громадський діяч, публіцист. “Поступ хвилями” в алгебрі.4. Особисте життя поета. 5. Франко – драматург. Банальний трикутник.6. Франко і музика.7. Видатні митці про творчість І. Я. Франка.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 8

Дитячі та юнацькі роки. Незвичайно здатною дитиною до навчання виявився Йвась. Був обдарованим від природи, мав добру пам’ять, не знав труднощів у навчанні.

Номер слайду 9

Освіту здобував: Початкова школа с. Ясениця Сільна; Дрогобицька монастирська школа ченців-василіан; Дрогобицька гімназія; Львівський університет; У Відні захищає дисертацію, здобуває вчений ступінь доктора філософії.

Номер слайду 10

Про Франка як про учня

Номер слайду 11

Часто математики записували свої завдання у віршованій формі. Ось одне із завдань індійського математика XII століття Бхаскара: На березі річки тополя рослаІ вітру порив її стовбур зламав. Тополя упала і стовбур їїКут прямий з течією ріки прийняв. Пам’ятай, в тому місці ріка. Чотири фути була шириною. Верхівка схилилась до краю,Залишивши три фути всього над водою. Прошу, тепер швидше скажи мені ти: Тополя якої була висоти?

Номер слайду 12

Розв'язання:43?Єгипетський трикутник з катетами 3 і 4. Треба знайти гіпотенузу. X = 5(футів) – довжина відломленої частини стовбура;3 + 5 = 8(футів) – висота тополі.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 13

Франко про математику Окрім поділу наук на природничі та антропологічні, він дав також характеристику окремим з них, зокремаматематиці — науці про числа і числові відношення.«Математика, — писав І. Франко, — утворює ніби найпростіший скелет для інших наук, вчить наснайпростіших речей, але одночасно таких, без яких неможлива жодна інша наука; вчить нас лічити тіла, пізнавати їх форму, визначати їх ставлення до себе і положення в просторі»

Номер слайду 14

Франко – поет і прозаїк

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Т. Г. Шевченко. МОВА І МАТЕМАТИКАЗемле, моя всеплодющая мати, 9 12 8 4 Сили, що в твоїй живе глибині, 7 28 1 32 Краплю, щоб в бою сильніше стояти, 5 22 35 49 Дай і мені! 3 42 І. Я. Франко. Садок вишневий коло хати, 13 9 48 Хрущі над вишнями гудуть, 15 8 43 Плугатарі з плугами йдуть, 512 38 Співають ідучи дівчата, 16 30 23 А матері вечерять ждуть. Т. Г. Шевченко style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 17

Журнал “Громадський друг” (“Дзвін”, “Молот”), який видавали Іван Франко та Михайло Павлик у 1878 р. Франко – громадський діяч, публіцист.

Номер слайду 18

Українські журнали, у виданні яких брав участь І. Франко.

Номер слайду 19

Коло знайомих митця. Влітку 1890 року знайомиться з М. М. Коцюбинськимта В. С. Стефаником

Номер слайду 20

Друзями стали Леся Українка, О. Кобилянська, М. Драгоманов,М. Павлик,М. Старицький,М. Лисенко,І. Нечуй-Левицький

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Ольга. Рошкевич

Номер слайду 24

Юзефа. Дзвонковська

Номер слайду 25

Целіна. Журавська

Номер слайду 26

Ольга Хоружинська

Номер слайду 27

Шлюб Івана Франка та Ольги Хоружинської став політичною злукою Сходу й Заходу

Номер слайду 28

Франко - драматург. Його перу належать такі драматичні твори: «Сон князя Святослава», «Майстер Чирняк», «Украдене щастя», «Кам’яна душа», «Учитель», «Рябина», «Будка Ч 27», «Три князі на один престол», «Славой і Хрудош», «Послідній крейцар», «Суд святого Николая».

Номер слайду 29

АННАМИКОЛАМИХАЙЛОstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 30

Франко і музика За своє подвижницьке життя Іван Франко записав понад 400 пісень і 1300 коломийок, а всього близько 4 тис. творів. «Уже це – незрівнянний подвиг, котрий засвідчує: сили і можливості людини є безмежними. Вона, а тим самим і цивілізація та культура, є не стільки на завершенні, скільки на початку шляху в еволюції світобудови…».

Номер слайду 31

Видатні митці про творчість Франка«Сильна, уперта натура, яка цілою вийшла з житейського бою, — писав про зустріч з І. Франком у 1905 році Михайло Коцюбинський. — В своїй убогій хаті сидів він за столом босий і плів рибацькі сіті, як бідний апостол. Плів сіті й писав поему «Мойсей». Не знаю, чи попалася риба у його сіті, але душу мою він полонив своєю поемою».«Ніхто з українських письменників не зробив стільки для розвитку рідної літератури, як Франко. Він був першим, хто з вершин світової літератури оком ученого і талановитого критика глянув на українську літературу. Усе життя своє він працював для того, щоб українська література, яка дала світові геніального Шевченка, засяяла власним світлом у сім’ї інших літератур, щоб, збагачуючись мистецькими здобутками інших народів, внесла свій вклад у скарбницю вселюдської культури. Ці величні ідеї надихали і його власну художню творчість, багату і різноманітну, як саме життя» (П. Колесник).

Номер слайду 32

Видатні митці про творчість Франка«Ми не можемо назвати, мабуть, жодної ділянки людського духу, в якій не працював би Іван Франко і в якій він би не був великий» (П. Загребельний).«…Тихий і непомітний, поки мовчить. А заговорить — і вас здивує, як ця невисока фігура росте й росте перед вами, мов у казці. Вам стане тепло й ясно од світла його очей, а його мова здається не словом, а сталлю, що б’є об кремінь і сипле іскри» (М. Коцюбинський).«До нього не заросте народна стежка. До нього приходитимуть все нові покоління, тому що в його творах вони знаходитимуть правду про темне минуле, про гноблення людини силами тьми і насильства, знаходитимуть закличний поклик боротися, не боячись ніяких труднощів, за справу прогресу, невпинно йти вперед шляхом миру і праці»(М. Тихонов).

Номер слайду 33

Видатні митці про творчість Франка«Нема, певне, тієї ділянки літературної, до якої не доклав Франко рук своїх, якої б не збагатив своєю працею. І скрізь він визначався з гурту своїм яскравим талантом та кипучим темпераментом; скрізь ставив рідний народ підставою своєї діяльності, добро народне — метою, розум, науку — шляхом до мети» (С. Єфремов).«Франко був народжений поетом, але він же був народжений і прозаїком, і ученим-дослідником, і громадським діячем. Його творча діяльність нагадує складний і прекрасний поліфонічний твір: багато мелодій, багато контрастів, гострі поєднання звуків — але, зрештою, все зливається у світлу гармонію» (М. Рильський).

Номер слайду 34

Роланд – про діда Івана Франка: – Дід був зростом метр, сімдесят чотири сантиметри, мав рудувате волосся, завше носив вуса. Дуже любив риболовлю, сам навіть умів плести сітку, залюбки збирав гриби. Гарно співав. Деякі народні пісні з його голосом записав композитор Микола Лисенко. Повсякчас носив вишиванку. Навіть коли треба було одягтися у фрак, під ним була вишита сорочка. Не палив, не зловживав спиртним. Безперечним авторитетом для нього був Тарас Шевченко, що його деякі найвідоміші твори переклав німецькою. Дуже бідкався, що український народ ніяк не може вибороти гідного для себе місця. Але твердо вірив у силу і щасливу долю українців. Коли тому бути?..

Номер слайду 35

31245 6 7 К Р О С В О Р Д

Номер слайду 36

Алгебраїчно – літературний кросворд1. В запису а5 що таке 5? 2. Ім’я Беркута.3. Поема Франка, як заповіт українському народові.4. а4 – що це? 5. … - джерело знань. 6. Рівність, що містить змінну. 7. Подруга алгебри.

Номер слайду 37

КААа. МЙЕНЯРПЗСК ГОЗНИКХАРЙСЕОТПІНЬИГАРІВНННЯЕОМЕТІЯstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 38

Акровірш « Франко» Ф ормули вивчаємо на уроці, Р івності записуєм в рядок, А задачі в нас на кожнім кроці, Н авіть степені ми знаєм на зубок. К оли хочеш математиком ти стати, О сь завдання – вмій Франка читати.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 39

Помер Іван Якович 28 травня 1916р. Некрологи друкували десятки газет Європи. Похований у Львові на Личаківському кладовищі.

Номер слайду 40

Глибока шана Великому поводиреві українського народу

pptx
Додано
30 липня 2018
Переглядів
2521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку