Презентація "Бакмінстерфулерен ".

Про матеріал
Бакмінстерфулерен - хімічна сполука, що представляє собою сферичний фулерен з молекулярною формулою C60. Він має кільцеву структуру (зрізаний ікосаедр), виготовлений з двадцяти шестикутників і дванадцяти п'ятикутників, з атомом вуглецю в кожній вершині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель Народцької гімназіїСергійко Наталія Василівна Бакмінстерфулерен C60

Номер слайду 2

Бакмінстерфулерен - хімічна сполука, що представляє собою сферичний фулерен з молекулярною формулою C60.

Номер слайду 3

Термін "Фулерен" застосовують до широкого класу сполук із мінімально можливою будовою у 60 атомів вуглецю, що поєднані ковалентним зв'язком у сферичну молекулу, де кожен атом вуглецю поєднаний із трьома іншими, утворюючи п'ятикутники та шестикутники на поверхнях.

Номер слайду 4

Він має кільцеву структуру,виготовлений з двадцяти шестикутників і дванадцяти п'ятикутників, з атомом вуглецю в кожній вершині. Будова

Номер слайду 5

У 1985 р. фулерени відкрито групою англо-американських вчених: Історія відкриття. Гарольд Крото. Роберт Керл. Річард СмолліУ 1996 р. їм була присуджена Нобелевська премія з хімії

Номер слайду 6

Висока механічна міцність на розтягування і стискання. Провідники і напівпровідники. Магнітні і оптичні властивості. Хімічно не активний. Легко розчиняється в неполярних розчинниках. Фізичні властивості фулеренів

Номер слайду 7

Застосування фулеренів. Мікроскопічні ваги. Діють на основі коливальних процесів. Міцні мікроскопічні стержні і нитки. Виробництво голок діаметром декілька атомів для мікроскопічних досліджень. Мікроскопічні контейнери для перевезення хімічноактивних речовин. Виробництво напівпровідникових гетеро структур, типу «метал/напівпровідник»

Номер слайду 8

Медицина і фармакологія. На основі фулеренів розробляють високоефективні сорбенти, антибактеріальні,антигрибкові та противірусні засоби, препарати - «пастки» для радіонуклідів, засоби дляшвидкого виведення з організму отруйних речовин. Завдяки значній концентраціївуглецю фулерени можуть функціонувати як стимулювальні антиоксиданти, щопідтримують активність нейронів головного мозку, допомагають при лікуваннірозсіяного склерозу та в 10-100 разів більш ефективніші за вітамін Е. Унікальнімеханічні властивості вуглецевих наноматеріалів дозволяють на порядок збільшититермін використання протезів у травматології, ортопедії та поліпшити їх зносостійкість

Номер слайду 9

Молекула фулерену має високу хімічну активність завдяки великій кількості вільнихзв’язків, що здатні приєднувати різноманітні радикали, в тому числі і біологічно активні. Але початкові фулерени розчиняються лише в невеликій кількості органічнихрозчинників, що ускладнює їх введення в живий організм.

Номер слайду 10

В порожнисті молекули фуллеренів можна вміщувати атоми металів. Такі комплекси можуть служити «транспортом» для доставки ліків хворим кліткам живих організмів.

Номер слайду 11

Висновки. Хоча фулерени мають коротку історію, цей напрям науки швидко розвивається, залучаючи до себе все нових дослідників. Вона включає три напрями: фізика фулеренів, хімія фулеренів і технологія фулеренів.

Номер слайду 12

Висновки. Хімія фулеренів пов'язана зі створенням та вивченням нових хімічних сполук, основу яких складають фуллерени, а також вивчає хімічні процеси, в яких вони беруть участь. Слід зазначити, що по концепціям і методам дослідження цей напрямок хімії багато в чому принципово відрізняється від традиційної хімії.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку