Презентація "Бактерії - найменші одноклітинні організми"

Про матеріал

Презентація для учнів 6-го класу на тему "Бактерії - найменші одноклітинні організми".

У презентації зазначено будову бактеріальної клітини, форми, процеси життєдіяльності та значення бактерій у природі та житті людини.

На слайді 13 міститься таблиця для самостійного заповнення учнями (можливо, як домашнє завдання).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії – найменші одноклітинні організми

Номер слайду 2

Бактерії – мікроскопічні, переважно одноклітинні, для яких характерна відсутність ядра, мітохондрій, пластид тощо. Прокаріоти – доядерні організми, які на відміну від еукарітот не мають типово сформованого ядра й ядерної мембрани.

Номер слайду 3

Як ви вважаєте, де поширені бактерії?

Номер слайду 4

Будова бактеріальної клітини

Номер слайду 5

Форми бактеріальної клітини

Номер слайду 6

Життєдіяльність бактерій. За способом живлення. Автотрофи. Гетеротрофи. Сапротрофи. Паразити

Номер слайду 7

Життєдіяльність бактерій. За потребою в кисніАероби (потребують для нормальної життєдіяльності вільний кисень)Анаероби (живуть у безкисневому середовищі)

Номер слайду 8

Життєдіяльність бактерій. Способи розмноження. Поділ клітини навпіл. Брунькуванням

Номер слайду 9

Значення бактерійгрунтоутвореннявиробництво харчових продуктіввиробництво ліківочищення водоймбактерії гниттямолочнокисліціанобактерії (спіруліна)антибіотики, вітамінибульбочкові бактеріївикликають захворюванняотруєння (ботулізм)«цвітіння води» (задуха риби)туберкульоз, тиф, скарлатина…бактерія гниття клосторидійціанобактеріїПозитивне: Негативне: Типи бактерій: Типи бактерій:

Номер слайду 10

Роль бактерій у природіСпричиняють гниття загиблих рослин і тварин на землі та у воді;Переробляючи складні речовини, бактерії розкладають їх на прості речовини;Ґрунт звільняється від багатьох шкідливих продуктів і насичується поживними речовинами завдяки бактеріям;Бактерії у ґрунті на у водоймах слугують їжею дрібним тваринам.

Номер слайду 11

Бактерії-симбіонти. Принцип «Ти – мені, я – тобі»Значення бактерій у житті людини. Здатність деяких бактерій до бродіння;Використання бактерій у промисловості;Хвороботворні бактерії.

Номер слайду 12

Назвіть можливі шляхи потрапляння хвороботворних бактерій до організму людини.з водою;з повітрям;з продуктами харчування;через покриви тіла.

Номер слайду 13

Значення бактерій у житті людини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Група бактерій. Спосіб харчування. Плюси Мінуси. Гнильні бактеріїКишкова паличка. Молочно-кислотні бактеріїХворобо-творні бактерії

Номер слайду 14

Узагальнення і систематизація знань. Закінчи речення:1. За формою розрізняють бактерії: …2. За несприятливих умов клітини бактерій укриваються товстою оболонкою, утворюючи …3. Бактерії, які живляться речовинами живих організмів, є …4. Бактерії, які живляться рештками відмерлих організмів, є …5. Основний спосіб розмноження бактерій - …6. За типом дихання бактерії поділяють на …7. За способом живлення бактерії поділяють на …

pptx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
14582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку