Презентація Бароко і класицизм

Про матеріал
Презентація містить інформацію два загальноєвропейські стилі, які виникли одночасно, Бароко і Класицизм. Описується історія виникнення кожного із них, характерні ознаки їх і відмінності у мистецтві, архітектурі, інтер'єрі, літературі. Наводяться приклади. Надається увага літературі XVIII ст., яка розвивалася та існувала під впливом двох протилежних стилів, зокрема українській літературі. Підведений підсумок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

барокко класицизм

Номер слайду 2

На протязі 17-18-го століть сформувалося два дивовижні стилі – бароко та класицизм. Ці два найбільші загальноєвропейські стилі існували пліч-о-пліч протягом двох століть. Незважаючи на очевидні відмінності, вони тісно взаємодіяли одна з одною. За час свого розвитку, класицизм і бароко знайшли себе не тільки у світовій та російській архітектурі, а й у скульптурі, літературі, інтер'єрі та художньому мистецтві.

Номер слайду 3

Історія бароко. Бароко означає - "розбещений", "схильний до надмірностей". Засновником цього помпезного стилю стала Італія. Кінець 16-го ст. - Епоха Відродження, зміцнення католицької влади, яскрава, смілива і велична, вона мала справляти враження. Усі відмінні елементи бароко знайшли втілення у католицьких містах Італії. Стиль, орієнтований створення ілюзії багатства і розкоші церкви, і навіть італійської знаті, згодом знайшов свій відбиток у всіх країнах Європи, Америки та Росії. І залишився безсмертним супутником католицької церкви.

Номер слайду 4

Яскравість, пишність, театральність, декоративність, прагнення до синтезу, взаємодії мистецтв, коли поезія розуміється як живопис, а живопис – як німа поезія

Номер слайду 5

Історія класицизму. Класицизм у перекладі з латинської - "зразковий". Напрямок, що запам'ятовується в європейській культурі, виник у 17-му ст. Це була епоха зміцнення монархії, все має бути ідеальним і в той же час розкішним, що простежується в бездоганних постатях античного світу. Засновником стилю класицизм стала Франція, де літав дух свободи та досконалості людини як духовної, так і фізичної. Суворі, ідеальні силуети в архітектурних ансамблях, античні сюжети в живописі та скульптурах, багате, але стримане оздоблення інтер'єрів. Усе це – риси класицизму. Дуже швидко знайшов себе в палацовій культурі в Німеччині, Італії, Англії та Росії.

Номер слайду 6

Класицизм - це класика, гармонія людини та природи, проста та лаконічна у своєму напрямку. Цьому стилю характерні правильні форми, натуральне дерево, позолота, ручна робота. Стиль, де потрібно дотримуватися певних правил.

Номер слайду 7

Одеський національний академічний театр опери та балету — один із найкращих прикладів стилю барокко

Номер слайду 8

Мікеланджело – один із найвідоміших італійських художників, який задав новий стиль у живописі – бароко. Це переважно релігійні сюжети, яскраві образи, емоційні сцени із життя пересічних людей. Контраст кольорів, світло і напівтемрява, багато предметів побуту, реалістичність емоцій.

Номер слайду 9

"Аполлон та німфи" - неймовірний за своєю красою приклад класичного стилю.

Номер слайду 10

Порівняння класицизму та бароко. Классицизм Барокко. У мистецтвіОб'ємні врівноважені композиції, чіткість ліній, античні ідеали мистецтво. Зрозумілий сюжет, стримані емоціїСтрімкий розвиток процесів. Сильні, яскраві емоції. Захоплені образи. Складний сюжет

Номер слайду 11

Порівняння класицизму та бароко. Классицизм Барокко. В архітектурі Суворі чіткі форми. Масштабність. Велич. Гармонійні пропорції, монументальність. Сувора простота. Складні криволінійні форми. Святкова пихатість. Масштабні колонади, спотворення пропорцій будов. Колірні контрасти, великі вікна

Номер слайду 12

Порівняння класицизму та бароко. Классицизм Барокко. В інтер’єрі Багаті, різноманітні матеріали у декорі. Яскраві поєднання, золото, мармур, лак. Складні прикраси. Розпис на стелі, великогабаритні мебліДорогі, стримані матеріали. Спокійні кольори, багата простота. Переважна більшість геометричних форм. Античні орнаменти

Номер слайду 13

Література XVIII ст. були пройняті впливом двох протилежностей - розуму та почуттів, що позначилося на розвитку стилів класицизму та бароко. Розумне, раціональне початок у літературі було з створенням сатири і прози. Піднесена поезія та психологічний роман втілювали пристрасність та чуттєвість

Номер слайду 14

Творчість Джонатана Свіфта в Англії відрізнялася сатиричністю, дотепністю та прагненням до аргументованих аргументів. Завдяки творам Даніеля Дефо роман зайняв центральне місце у англійській літературі.

Номер слайду 15

У Німеччині літературний критик та драматург Ефраїм Лессінг став основоположником німецької класичної літератури. Його твір «Мінна фон Барнхельм, або Солдатське щастя» став відправною точкою існування німецької класичної комедії. У комедії знайшла вираз концепція Лессінга про людяність.

Номер слайду 16

Бароко в українській літературі XVII—XVIII ст. мало велике значення: воно взяло на себе важливі функції гуманізації духовної культури, зокрема літератури. Письменники барокового напряму брали теми для своїх творів із сучасного їм життя. В основу цих творів лягали трагічні події, страждання людей від урядових утисків, беззаконня чиновників, невлаштованості побуту, різних невдач тощо. Особливостями композиції цих творів було те, що в них поєднувалося непоєднанне — добро і зло, прекрасне й потворне, високе й низьке. Серед визначних представників українського Бароко чільне місце займає постать Івана Вишенського — видатного письменника-полеміста, автора низки трактатів і послань. Творчість Івана Вишенського тісно пов'язана із церковним життям.

Номер слайду 17

Шедевром українського класицизму стає героїко-комічна поема Івана Котляревського «Енеїда»Класицизм в українській літературі виникає априкінці XVIII — на початку XIX століття. Класицизм в Україні, на відміну від інших національних літератур, народився та існував без боротьби з бароковою літературою. Поширення набули переважно тільки «низькі» жанри — травестійна поема, комедія, байка. Але саме завдяки цій неповноті класицизму в українській літературі відбувся епохальний перехід від українізованої книжно-слов’янської до живої народної мови. Так було започатковане нове відродження українського письменства, а згодом і нації загалом. Представники українського класицизму — І. Котляревський, Г. Квітка-Основ’яненко, П. Гулак-Артемовський, П. Білецький-Носенко та ін.

Номер слайду 18

Два стилі: яскраві, епатажні та неповторні, в той же час такі протилежні. Классицизм Барокко

Номер слайду 19

Напередодні XVII століття народилися два стилі одночасно – бароко і класицизм. Обидва мали спільне коріння – Ренесанс, але взяли від нього різне, іноді протилежне. Бароко успадкувало динаміку форм, часто-густо насичення, а то й перевантаження декоративними елементами, класицизм – лаконізм, логіку, симетрію.

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
2152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку