Презентація "Пилип Орлик - гетьман в еміграції"

Про матеріал
Презентація місти інформацію про історичний портрет Пилипа Орлика, його шлях зростання як особистості, розвитку політичної кар'єри, про його талант оратора і командного ігрока і як це вплинуло на його діяльність в еміграції і в цілому; про його боротьбу з москалями за межами України. Надана інформація про те, що Пилип Орлик уклав Бендерівську Конституцію, яка стала втіленням стремлінь козацтва до демократичного розвитку країни .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Пилип орлик – гетьман в еміграції»

Номер слайду 2

Пилип Орлик – один із представників першої хвилі української політичної еміграції.

Номер слайду 3

Пилип Орлик - вправний оратор та мислитель21 жовтня 1672 року народився Пилип Орлик – одна з найяскравіших постатей української і не лише української історії. Він походив з дрібної шляхетської родини Великого князівства Литовського, що мала чеське коріння. Орлик здобув добру освіту, навчаючись спочатку у Віленській єзуїтській, а потім – православній Києво-Могилянській академії

Номер слайду 4

Пилип Орлик — один із найбільших соратників гетьмана Івана Мазепи. Політичну кар’єру почав у Війську Запорізькому, як старший військовий канцелярист та заступник головного писаря. Після смерті Івана Мазепи, вимушено залишив Гетьманщину і перебравшись до міста Бендери (Молдова) - став одним із представників першої хвилі української політичної еміграції. Підтримував політику Мазепи.

Номер слайду 5

Орлик — перший гетьман України у вигнанні. У квітні 1710 року в Бендерах Орлика обрали новим гетьманом. З того часу і до кінця життя у 1742-му він намагався схилити європейські країни та Османську імперію до війни з Російською імперією та підтримки Гетьманщини.

Номер слайду 6

«Новий запорозький гетьман – людина з розумом і освітою». Орлик знав мови всіх сусідніх з Україною народів, а також володів тими, котрі вважалися міжнародними – латинською, грецькою, польською, французькою, німецькою та іншими. Володів неабияким талантом ораторства. Вмів грати в команді і бути її органічним елементом

Номер слайду 7

Найвідоміше діяння Пилипа Орлика, – укладена ним разом з іншими прибічниками Мазепи Бендерська конституція 1710 року.

Номер слайду 8

Конституція стала втіленням стремлінь козацтва до демократичного розвитку країни – як гетьманської старшини, так і запорожців, а також їхніх спільних перспектив здобути державну незалежність.

Номер слайду 9

Новий гетьман України Пилип Орлик мав намір продовжувати боротьбу із Росією. Для цього за допомогою Швеції та Османської імперії було створено коаліцію, яка розпочала черговий етап Північної війни, і одночасно – війни за незалежність України.

Номер слайду 10

Орлик намагався спрямувати політичну активність європейських країн проти Росії, але це було складним завданням, особливо з огляду на протистояння центральноєвропейських держав із Османською імперією та Швецією. Міжнародна думка була досить інертною. Постійні зміни місця проживання – Франція, Швеція, Чехія, Німеччина, Польща, Молдавія, Греція, Валахія – були скоріше поневіряннями, котрі не дозволяли організувати прагматичну роботу. На жаль, всі намагання Орлика оберталися невдачою.

Номер слайду 11

Помер гетьман Пилип Орлик у 1742 році. Своїми діями Пилип Орлик продемонстрував можливість залишатися принциповим і непохитним у справі здобуття незалежності України незважаючи на складні обставини всередині країни та за кордоном.

pptx
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
4317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку