Історія дослідження Бензен — перший із відкритих людиною аренів. У чистому вигляді він був виділений Майклом Фарадеєм шляхом дистиляції та кристалізації зі світного газу, що є продуктом високотемпературного розкладу китового жиру, і використовувався у вуличних ліхтарях . Тоді ж була встановлена відносна густина його пари та кількісне співвідношення між атомами елементів, що входять до його складу. 1834 року Мітчерліх виділив бензен шляхом сухої дистиляції бензойної кислоти із вапном і назвав цю сполуку «бензином» від бензойної кислоти. Бензен на відміну від алкенів та алкінів краще вступає в реакції заміщення ніж приєднання.
Фізичні властивості Бензен — безбарвна рідина з своєрідним запахом. Густина — 0,88 г/смі. При 80,1 °C кипить, а за 5,5 °C замерзає в білу кристалічну масу. Бензен завдяки своїй симетричності є неполярною речовиною, тому не розчиняється у воді. Є добрим розчинником для багатьох органічних речовин.
Підсумок уроку 1. Чи можна віднести бензен до ненасичених вуглеводнів? 2.До якого класу вуглеводнів належить бензен? 3.Що розуміють під поняттям «ароматичні сполуки»? 4.Які вуглеводні називаються ароматичними? 5. Які зв’язки в молекулі бензену? 6.Вчений, який відкрив бензен? 7.Молекулярна і структурна формули бензену?