Презентація. Бензен. 10 клас

Про матеріал
Ознайомити учнів з бензеном як представником гомологічного ряду – аренів, особливостями утворення ароматичного хімічного зв'язку; формувати уявлення про взаємний вплив атомів у молекулі бензену; розширити знання про систематичну номенклатуру на прикладі гомологів та ізомерів ароматичного ряду; ознайомити з фізичними властивостями бензену та його гомологів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бензен

Номер слайду 2

Спільний проект «Вуглеводні» І група - «Алкани»; ІІ група - «Алкени»; ІІІ група - «Алкіни».

Номер слайду 3

Завдання 1. Загальна формула гомологічного ряду вуглеводнів. 2. Формула молекули. 3. Валентний кут між атомами Карбону. 4. Вид зв’язку між атомами Карбону. 5. Довжина зв’язку С-С. 6. Енергія зв’язку С-С. 7. Тип гібридизації атомів Карбону в молекулі.

Номер слайду 4

«Вилучи зайве» Пентин, етин, пропін, етан, бутин, октин, гептин, декин С2Н6, С4Н10, С6Н12, С3Н8, С8Н18, С5Н12, С6Н14, С10Н22

Номер слайду 5

Вставити пропущені формули. C2H4, …. , C4H6, …. , C6H10, C7H12….

Номер слайду 6

Тема уроку: Бензен як представник ароматичних вуглеводнів. Склад, молекулярна і структурна формули, фізичні властивості

Номер слайду 7

План 1.Виникнення терміну «ароматичні сполуки». Поняття «ароматичність». 2.Історія відкриття бензену. 3.Токсична дія аренів на організм людини. 4.Фізичні властивості бензену. 5.Молекулярна та структурна формули бензену. 6.Формула Кекуле. Будова бензену.

Номер слайду 8

Ароматичні вуглеводні - АРЕНИ БЕНЗЕН (бензол)

Номер слайду 9

Бензе́н (бензол) — перший представник гомологічного ряду ароматичних вуглеводнів, молекулярна формула C6H6 Безбарвна летка рідина з характерним запахом.

Номер слайду 10

Історія дослідження Бензен — перший із відкритих людиною аренів. У чистому вигляді він був виділений Майклом Фарадеєм шляхом дистиляції та кристалізації зі світного газу, що є продуктом високотемпературного розкладу китового жиру, і використовувався у вуличних ліхтарях . Тоді ж була встановлена відносна густина його пари та кількісне співвідношення між атомами елементів, що входять до його складу.  1834 року Мітчерліх виділив бензен шляхом сухої дистиляції бензойної кислоти із вапном і назвав цю сполуку «бензином» від бензойної кислоти. Бензен на відміну від алкенів та алкінів краще вступає в реакції заміщення ніж приєднання.

Номер слайду 11

Промислово бензен добували із фракцій кам'яновугільної смоли. Бензен має цінні властивості як розчинник, але через його високу токсичність і канцерогенність таке використання наразі дуже обмежено. Ця сполука є сировиною для промислового органічного синтезу.

Номер слайду 12

Фізичні властивості Бензен — безбарвна рідина з своєрідним запахом. Густина — 0,88 г/смі. При 80,1 °C кипить, а за 5,5 °C замерзає в білу кристалічну масу. Бензен завдяки своїй симетричності є неполярною речовиною, тому не розчиняється у воді. Є добрим розчинником для багатьох органічних речовин.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Молекулярна формула бензену – С6Н6 Загальна формула ароматичних вуглеводнів - СnН2n-6

Номер слайду 15

CH2= CH-CH=CH-CH=CH2 CH C-CH2-CH2-C CH CH2=CH-CH=CH-C CH n-6 Структурні формули

Номер слайду 16

Ф.А.Кекуле Структурна формула бензену SP2-гібридизація

Номер слайду 17

Структурна формула, запропонована Кекуле. Кульково - стрижнева модель. Формула скелету бензену. Просторова модель.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Підсумок уроку 1. Чи можна віднести бензен до ненасичених вуглеводнів? 2.До якого класу вуглеводнів належить бензен? 3.Що розуміють під поняттям «ароматичні сполуки»? 4.Які вуглеводні називаються ароматичними? 5. Які зв’язки в молекулі бензену? 6.Вчений, який відкрив бензен? 7.Молекулярна і структурна формули бензену?

Номер слайду 20

Завдання «Позадачимо» Задача. У 1825 році Майкл Фарадей відкрив у світильному газі вуглеводень, що містив 92,3% Карбону і 7,7% Гідрогену. Густина парів цього вуглеводню за повітрям – 2, 69. Виведіть формулу цієї речовини.

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Вивчити §10 (до хім.властивостей) 2. Виконати вправи:5,9 на ст.67. Творче завдання: підготувати повідомлення, презентацію про застосування бензену.

Номер слайду 22

Лист самоконтролю Робота на уроці Оцінка - Я знаю терміни - Добре працюю в парах - Протягом уроку активний - Можу проконсультувати товариша з даної теми - Враження вчителя

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
6 березня 2023
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку