Презентація "Безпека дітей в онлайн просторі"

Про матеріал
Зараз в Україні майже 22 млн користувачів інтернету, питання безпеки в мережі більш ніж актуальне. У цьому контексті турбота про дітей набуває більших масштабів. Якщо раніше треба було говорити з дітьми про їх безпеку поза домом тощо, то вже давно має сенс застерігати їх від негараздів під час перебування в інтернеті. Від чого варто захищати дитину Інформаційна безпека стосується захисту життєво важливих інтересів людини (і більш глобально – суспільства, держави). Неправдива, неповна, невчасна інформація може нанести шкоду. Особливо вразливі у цьому контексті діти. Вони можуть не знати, яку інформацію можна викладати в мережу, а яку не варто. Інколи школярі не можуть правильно зреагувати на матеріали з мережі з різних причин. Робота у цьому напрямку для вчителів та батьків дуже важлива. Безконтрольний доступ до інтернету може мати негативні наслідки для дитини.
Перегляд файлу

image


Д ти в Інтернет

Проблема безпеки д тей в мереж Інтернет вже не здається Україн такою далекою. Н хто не може заперечити, що на сьогодн шн й день вона постала особливо гостро.

imageВ домо, що у пер од заниженої самооц нки д ти шукають п дтримки серед своїх друз в, а не у родинному кол . Старш п дл тки, бажаючи незалежност , мають потребу ототожнювати себе з певною групою й схильн пор внювати ц нност своєї с м’ї та своїх товариш в.

03/19

Що роблять пдлтки (дти) в онлайн .

imageВ онлайн п дл тки (д ти) завантажують музику, використовують обм н миттєвими пов домленнями, електронну пошту та грають в онлайнов гри.

За допомогою пошукових сервер в п дл тки знаходять нформац ю будь-якого зм сту та якост в мереж Інтернет.

imageimageБ льш сть реєструються у приватних чатах та сп лкуються на будь-як теми, видаючи себе за дорослих. Хлопц надають перевагу всьому, що виходить за меж дозволеного: брутальний гумор, насильство, азартн гри, еротичн та порно сайти. Д вчатам, як мають занижену самооц нку, подобається розм щувати провокац йн фото, вони схильн на фривольн розмови, видаючи себе за дорослих ж нок, в результат чого стають жертвами сексуальних домагань.

За даними ЮНІСЕФ в Україн , майже 50% п дл тк в були жертвами к бербул нгу. Кожна третя дитина прогулювала школу через к бербул нг. 75% п дл тк в у анон мному опитуванн п дтвердили те, що Instagram, TikTok  Snapchat є основними соц альними платформами для цькування.

К бербул нг – це цькування з застосуванням цифрових технолог й. К бербул нг може в дбуватися в соц альних мережах, платформах обм ну пов домленнями (месенджерах), грових платформах  моб льних телефонах, зокрема через:

поширення брехн чи розм щення фотограф й, як компрометують когось у соц альних мережах;

пов домлення чи погрози, як ображають когось або можуть завдати комусь шкоди

imageСЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЛЯ ОНЛАЙН – ОДИН З ВИКЛИКІВ, ЯКИЙ СТОЇТЬ ПЕРЕД БАТЬКАМИ ТА ПЕДАГОГАМИ. ДІТИ МОЖУТЬ СТИКАТИСЬ ІЗ СЕКСУАЛЬНИМ НАСИЛЛЯМ В ІНТЕРНЕТІ У ФОРМАХ СЕКСТИНГУ, КІБЕРГРУМІНГУ ТА СЕКСТОРШЕНУ.

СЕКСТИНГ – ЦЕ НАДСИЛАННЯ ІНТИМНИХ ФОТО ЧИ ВІДЕО З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ ЗВ’ЯЗКУ.

imageДІТИ МОЖУТЬ НАДСИЛАТИ ТАКІ МАТЕРІАЛИ ЯК ЗНАЙОМИМ, ТАК І НЕ ЗНАЙОМИМ ЇМ У РЕАЛЬНОМУ ЖИТТІ ЛЮДЯМ. МАТЕРІАЛИ ПОДІБНИХ ПЕРЕПИСОК МОЖУТЬ БУТИ ОПРИЛЮДНЕНІ, ЩО ЧАСТО ПРИЗВОДИТЬ ДО КІБЕРБУЛІНГУ ТА ЦЬКУВАНЬ ДИТИНИ У ШКОЛІ.

imageКІБЕРГРУМІНГ — ЦЕ ПРОЦЕС КОМУНІКАЦІЇ ІЗ ДИТИНОЮ В ІНТЕРНЕТІ, ПІД ЧАС ЯКОГО ЗЛОЧИНЦІ НАЛАГОДЖУЮТЬ ДОВІРЛИВІ СТОСУНКИ З ДИТИНОЮ З МЕТОЮ СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА НАД НЕЮ У РЕАЛЬНОМУ ЖИТТІ ЧИ ОНЛАЙН.

ВОНИ МОЖУТЬ ЗМУШУВАТИ ДІТЕЙ ВИКОНУВАТИ ПЕВНІ СЕКСУАЛЬНІ ДІЇ ПЕРЕД КАМЕРОЮ. ЗЛОЧИНЦІ СВІДОМО БУДУЮТЬ СВОЄ СПІЛКУВАННЯ З ДИТИНОЮ ТАК, АБИ ВИКЛИКАТИ В НЕЇ ТЕПЛІ ПОЧУТТЯ ТА ДОВІРУ, ПОКАЗАТИ, ЩО ВОНА ЦІННА ТА УНІКАЛЬНА. ВОНИ МОЖУТЬ ПРИКИДАТИСЯ ОДНОЛІТКАМИ ДИТИНИ, ПРОПОНУВАТИ РОБОТУ МОДЕЛЛЮ, ДАРУВАТИ ПОДАРУНКИ ТОЩО. 

СЕКСТОРШЕН – НАЛАГОДЖЕННЯ ДОВІРЛИВИХ СТОСУНКІВ ІЗ ДИТИНОЮ В ІНТЕРНЕТІ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИВАТНИХ МАТЕРІАЛІВ, ШАНТАЖУВАННЯ ТА ВИМАГАННЯ ДОДАТКОВИХ МАТЕРІАЛІВ АБО ГРОШЕЙ.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ: ЯКЩО ДИТИНА СТАЛА ЖЕРТВОЮ СЕКСТИНГУ, КІБЕРГРУМІНГУ ЧИ СЕКСТОРШЕНУ, НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПОЛІЦІЇ.


Як забезпечити безпеку д тей в мереж Інтернет.

Пропонуємо дек лька рекомендац й, як сл д взяти до уваги:

розм щуйте комп’ютери з Інтернет з’єднанням поза межами к мнати Вашої дитини; поговор ть з своїми д тьми про друз в, з яким вони сп лкуються в онлайн , дов дайтесь як вони проводять дозв лля  чим захоплюються;

ц кавтесь як веб сайти вони в дв дують та з ким розмовляють;

вивч ть програми, як ф льтрують отримання нформац ї з мереж Інтернет, наприклад, Батьк вський контроль в Windows*;

наполягайте на тому, щоб Ваш д ти н коли не погоджувалися зустр чатися з своїм онлайновим другом без Вашого в дома;

imageнавч ть своїх д тей н коли не надавати особисту нформац ю про себе та свою родину електронною поштою та в р зних реєстрац йних формах, як пропонуються власниками сайт в; контролюйте нформац ю, яку завантажує дитина (ф льми, музику, гри, тощо); ц кавтесь чи не в дв дують д ти сайти з агресивним зм стом;

навч ть своїх д тей в дпов дальному та етичному поводженню в онлайн . Вони не повинн використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пл ток, погроз ншим та хул ганських д й;

переконайтеся, що д ти консультуються з Вами, щодо будь-яких ф нансових операц ї, зд йснюючи замовлення, куп влю або продаж через Інтернет мережу;

нформуйте д тей стосовно потенц йного ризику п д час їх участ у будь-яких грах та розвагах; розмовляйте як з р вним партнером, демонструючи свою турботу про сусп льну мораль. Використовуючи ц рекомендац ї, Ви маєте нагоду максимально захистити дитину в д негативного впливу всесв тньої мереж Інтернет.

image

image

imageАле пам’ятайте, Інтернет, це не т льки осередок розпусти та жорстокост , але й найбагатша в св т б бл отека знань, розваг, сп лкування та нших корисних речей.

Ви повинн навчити свою дитину правильно користуватися цим

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
331
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку