Презентація "Безпека і статева культура"

Про матеріал
Презентація створена для уроків біології в 11 класі. Матеріал розкриває важливість статевої освіти для підлітків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека і статева культура

Номер слайду 2

Статева культура – це сукупність знань, умінь, навичок, цінностей, норм поведінки, що визначають формування статі та визначають взаємовідносини між індивідами чоловічої та жіночої статей. Компоненти статевої культури особистості{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Пізнавальний. Практично-дійовий. Ціннісно-емоційний. Наукові достовірні знання про анатомію й фізіологію статевої системи, статеве розмноження (запліднення, розвиток зародка, пологи), статеві відносини, сексуальність, біологічні особливості жіночої й чоловічоїстатей, контрацепція, планування сім’ї та ін. Уміння й навички особистої гігієни статевих органів, спілкування з протилежною статтю, відмінності між еротикою та порнографією, між сексуальністю та репродукцією, критичне осмислення реальних ситуацій, чітке формулювання своєї позиції, самовдосконалення, прийняттярішень й особиста відповідальність та ін. Ціннісні орієнтації (ставлення) та установки, а також переконання,вищі емоції та почуття.

Номер слайду 3

Найважливішими структурними компонентами статевої культури суспільства є: соціальні інститути течії мистецтваправа, нормативні вимоги й заборонитрадиції й звичаї культурні знаки, символи й словесні позначення

Номер слайду 4

Репродуктивне здоров’я — це стан фізичного, психічного й соціального благополуччя в питаннях статевих стосунків, а також здатність зачати й народити здорову дитину. Одним із компонентів підтримання репродуктивногоздоров’я, а разом із ним і ЗСЖ, є дотримання правил статевої безпеки.

Номер слайду 5

Статева зрілість. Ознаками фізіологічної зрілості є:завершення фізичного росту;формування статури за жіночим або чоловічим типом;набуття здатності зачати і народити дитину.

Номер слайду 6

Біологічна здатність до продовження роду формується із встановленням менструації у дівчат (з 9-10 до 15-16 років) і полюції у хлопців (з 11-12 до 20 років). У 18-20 років у дівчат і 20-24 роки у юнаків вона доповнюється психологічною і соціальною зрілістю.

Номер слайду 7

Небезпечні наслідки раннього статевого дебюту. Підліткова вагітність:ймовірність мертвонародження та смертності новонароджених у матерів підліткового віку в 1,5 раза вища, ніж у жінок 20-29 роківнадзвичайно високий ризик материнської смертності.існує висока ймовірність осуду близьких та ризику виховувати дитину одній. Частота пологів у юних вагітних на сьогодні в Україні складає від 1,8 до 2,7% і має тенденцію до зростання з року в рік.

Номер слайду 8

Психічні травми. Рання вагітність — це сильний стрес не лише з погляду фізіології, а й такий, що позначиться на психологічному стані, і на сексуальних стосунках у майбутньому. Це й страх перед батьками, і страх залишитися одній, якщо хлопець тримається осторонь від її проблем, і невизначеність перед майбутнім. Аборт — це складні психологічні та медичні проблеми. Статистика стверджує, що 25% жінок після першого аборту мають труднощі із зачаттям чи виношуванням дитини.

Номер слайду 9

ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом)Найбільш поширені серед ІПСШ — урогенітальний трихомоноз, гонорея, хламідіоз, уреоплазмоз, бактеріальний вагіноз, генітальний герпес, кандидоз, та інші. Найнебезпечнішими не тільки для репродуктивної системи, а й для всього організму і навіть життя є гепатит С та ВІЛ. Доведено, що окремі типи вірусу папіломи людини (ВПЛ) згодом можуть спричинити рак шийки матки — ця інфекція передається не тільки під час статевого акту, а й при контакті «шкіра до шкіри» — тому презерватив не гарантує повного захисту. Генітальний герпес

Номер слайду 10

Безпліддя. Раннє статеве життя, ІПСШ і, як наслідок, хронічні хвороби статевої системи негативно позначаються на репродуктивному здоров’ї. Тому чим менша кількість статевих партнерів, тим менша вірогідність зараження різними інфекціями і менша ймовірність виникнення безпліддя.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку