Презентація "Безпритульні тварини як одна з екологічних проблем селища Солоницівка"

Про матеріал
Тема дослідження безпритульних тварин є актуальною, адже постала проблема безвідповідального ставлення до безпритульних тварин, а також байдужість людей до цієї проблеми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗ «Солоницівський ліцей №3» Солоницівської селищної ради Харківської області Безпритульні тварини як одна з екологічних проблем селища Солоницівка

Номер слайду 2

Керівник проєкту : Лісна Катерина Архипівна вчитель геграфії та екології КЗ «Солоницівський ліцей №3 Проєкт виконала : Учениця 10 класу КЗ «Солоницівський ліцей №3» Макаренко Олександра .

Номер слайду 3

«Можна закрити очі на те, що бачиш, але не можна закрити серце на те, що відчуваєш .... » Народна мудрість

Номер слайду 4

Визначити коло проблем, пов'язаних з безпритульними тваринами селища Солоницівка і запропонувати шляхи виходу з ситуації, що склалася. Сформувати гуманне відношення до безпритульних тварин

Номер слайду 5

Вивчити стан проблеми безпритульних тварин в селищі Солоницівка. Зібрати і проаналізувати інформацію з проблеми безпритульних тварин, визначити причини її виникнення. З'ясувати за допомогою соціологічного опитування: - наскільки поінформовані мешканці селища про роль та стан безпритульних тварин; - якою є моральна позиція жителів селища до даної проблеми; Привернути увагу громадськості до проблеми бездомних тварин і запропонувати шлях виходу з ситуації, що склалася.

Номер слайду 6

Тема дослідження безпритульних тварин селища Солоницівка є актуальною, адже постала проблема безвідповідального ставлення до безпритульних тварин, а також байдужість людей до цієї проблеми.

Номер слайду 7

Об’єкт дослідження: безпритульні тварини на території селища Солоницівка Предмет дослідження: умови існування безпритульних тварин на території селища.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У першому блоці запитань щодо відношення до безпритульних собак на запитання: «На вашу думку, чи загрозлива ситуація в селищі з кількістю безпритульних собак?» більшість опитаних (59%) відповіли, що ситуація дійсно є загрозливою. 14% опитаних зізнались, що ніколи не задумувались над цим питанням, а 27% - заперечили, відповівши, що загрози в селищі з кількістю безпритульних собак немає (рис. 1). В той же час на запитання «Чи несуть загрозу безпритульні собаки для жителів селища?» беззаперечно (49%) і сумніваючись (39%) люди відповіли, що такі тварини є небезпечними. Дійсно, безпритульні собаки несуть загрозу для жителів селища, яка проявляється у перенесенні різних інфекційних хвороб, а також нападах на людей чи домашніх тварин. Решта (12%) заперечують загрозу безпритульних собак мешканцям. Відповіді на запитання «Як часто впродовж 1 тижня Ви бачите безпритульних собак на вулицях селища?» були різними: 60% студентів відповіли, що бачать безпритульних собак не частіше 5 разів на тиждень, 33% - помічають таких тварин до 10 разів впродовж тижня і лише 7% зустрічаються на вулицях міста з безпритульними собаками більше 11 разів впродовж тижня. Результати опитування свідчать про те, що безпритульних собак дійсно дуже багато, і кожен з опитуваних хоча б раз на тиждень має з ними зустріч.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

На запитання «Чи мають право на життя безпритульні тварини?» переважна більшість (91%) людей дали позитивну відповідь. Решта думок розділилися: 4% опитаних відповіли, що безпритульні собаки не мають права на життя й 5% відповіли, що байдуже відносяться до цього питання. Таким чином, молодь у відношенні до прав тварин керується принципами суспільної моралі та біоетики. У другому блоці питань щодо обізнаності про поводження з безпритульними собаками на запитання «Чи знаєте Ви ознаки агресивності в поведінці собак?» 75% відповіли позитивно, решта - дали негативну відповідь. Серед тих, що дали негативну відповідь 7% відповіли, що не вміють розпізнавати ознаки агресивної поведінки, а 18% взагалі не цікавились даним питанням (рис. 2). Відповідаючи на запитання «Яких правил, на Вашу думку, необхідно дотримуватись при зустрічі з безпритульними собаками, щоб уникнути агресії з їхнього боку?», люди обирали не одну, а відразу декілька відповідей. Найбільш популярним (53%) стало твердження, що потрібно обійти бездомну тварину іншою дорогою. Майже порівну голосів набрали відповіді: «лишатися на місці» - 20%, «не звертати уваги і далі продовжувати рух» – 19%. Значно менша кількість голосів (8%) були на користь відповіді «втекти». Під час опитування, відповідаючи на запитання «На Вашу думку, які бродячі собаки найбільш небезпечні в сенсі прояву агресії щодо людей?», також обирали відразу декілька відповідей. Найбільше (70%) голосів набрала відповідь: «ті, котрі тримаються зграями». Майже порівну голосів набрали відповіді: «ті, яких підгодовують люди біля ринків, магазинів тощо» - 14%; «ті, що тримаються поодиноко» - 13%. Лише незначна частина (3%) опитаних відповіли, що безпритульні собаки взагалі не агресивні. Результати дослідження

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Відповідаючи на запитання «На Вашу думку, чому безпритульні собаки проявляють агресію щодо людей?», люди обирали декілька відповідей. Відповіді були різними, і всі варіанти відповідей були охоплені. Найбільшу кількість голосів (по 28%) набрали такі відповіді: «вони захищають свою територію» та «вони голодні». 17% опитаних відповіли, що «агресія – це психологічна особливість собак». Майже порівну голосів набрали відповіді: «вони захищають своїх цуценят» - 14% та «рівень агресії собак залежить від їх породи» - 13%. Згідно аналізу літературних джерел всі вище зазначені причини агресивності є достовірними. У блоці питань щодо шляхів вирішення проблеми безпритульності тварин на запитання «Як стерилізація впливає на кількість собак?» 75% опитаних дали правильну відповідь: «їх чисельність зменшується»; 16% відповіли, що «чисельність не змінюється» і 9% помилково вважають, що після стерилізації, «чисельність собак збільшується». При відповіді на запитання «Як Ви ставитесь до проекту Закону про реєстрацію домашніх тварин?» думки людей різнилися: 41% відповіли, що позитивно ставляться до даного Законопроекту; 19% – негативно; 28% - ніколи не чули про даний проект Закону і 12% опитаних зізнались, що не цікавились даним Законопроектом. Результати дослідження

Номер слайду 14

55 собак різноманітних порід( первинно-безхатченки; вторинно-безпритульні) 32 кішки Найбільше скупчення безпритульних собак спостерігається між гаражними кооперативами, а кішок біля житлових будинків.

Номер слайду 15

Переїзди людей на нові місця проживання Хвороби господарів Погіршення матеріального стану Безконтрольна народжуваність тварин Загублення тварин Випровадження тварини з домогосподарств (вік, хвороби тварин) .

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вирішення проблеми безпритульних тварин — це ціла система, де все взаємопов’язано. Ми виділяємо основні її складові: діюча законодавча база, чіпування та реєстрація, стерилізація, прилаштування і виховна робота. А головне — ставитись до всього з любов’ю та професіоналізмом. Мікрочіпи базуються на здатності використовувати 64-бітовий код з 15 знаками. Він включає код країни і унікальний код ідентифікації, який не повинен бути дубльований ні в якій країні на протязі принаймні 100 років.

Номер слайду 18

Законодавча база. Реєстр та чіпування. Необхідною складовою у вирішенні проблеми безпритульних тварин є законодавча база. В Україні, на відміну від інших європейських країн (Німеччина, Італія, Франція), вона існує лише на папері. Згідно з законом, чотирилапі прирівнюються до речей. Відповідно, на практиці покарання за жорстоке поводження з ними майже відсутнє. Хоч відповідні статті існують. У Кодексі України про адміністративні правопорушення — стаття 89, та в Кримінальному кодексі — стаття 299. Покаранням за будь-які ганебні вчинки за статтею 89 є штраф від 153 грн до 357 грн; за статтею 299 Кримінального кодексу штраф до 850 грн або ж арешт строком до 6 місяців. 850 грн — така ціна життя безневинної істоти.

Номер слайду 19

Як тільки запрацює законодавчий механізм, можна буде говорити про примусову реєстрацію і чіпування домашніх песиків та котів. Ця процедура зупинить популяцію безпритульних тварин, а також нагадає майбутньому потенційному господарю про відповідальність за домашнього улюбленця. Якщо ж власник через певний час вирішить знехтувати своєю обіцянкою, то його буде чекати «неприємний сюрприз» у вигляді штрафу в особливо великому розмірі. Зокрема, в Німеччині штраф за викинутого улюбленця — 25 000 євро.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Висновки Для того, щоб не допустити збільшення кількості бездомних тварин, в першу чергу потрібно:   прийняти відповідні законопроекти, які забезпечать захист прав тварин, а ті, хто їх ображає, зможуть понести покарання; зареєструвати всіх бездомних і домашніх тварин, щоб в майбутньому було легше їх ідентифікувати і знаходити; регулювати чисельність тваринах стерилізацією, не допускаючи, щоб бездомні тварини плодили нових бездомних цуценят і кошенят.  Крім того, побачивши на вулиці покинутих тварин, не проходьте мимо. У міру можливості, допомагати можуть абсолютно всі. Так, якщо в підвалі вашого будинку кішка привела кошенят, не обов'язково дзвонити всім волонтерам в паніці, щоб з ними щось зробили і куди забрати. В Україні немає притулків в такій кількості, щоб забезпечити будинок для всіх тварин, яких викидають на вулиці. Тому, якщо ви бачите бездомну тварину на вулиці, біля будинку, у дворі і т.д., ви цілком можете їй допомогти. Зробіть фотографію і викладіть її в тематичні групи в соціальних мережах – можливо, тварина загубилася, і господар її знайде. Якщо ж ні, завжди можуть знайтися ті люди, які захочуть забрати тварину собі. Також ви завжди можете підгодовувати бездомних тварин, облаштовувати місця для ночівлі в холодну пору року і просто допомагати в міру можливостей, адже для цього не обов'язково бути волонтером або мати свій притулок, досить просто не проходити повз тих, хто цього потребує.

Номер слайду 22

Дякую за увагу! Бажаю гуманного відношення до безпритульних тварин, вони чекають від нас тепла і ласки!

ppt
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
11 березня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку