Презентація бібліотечного уроку "Самостійна робота з книгою"

Про матеріал

За допомогою презентації "Самостійна робота з книгою" можна провести повноцінний, ціквий бібліотечний урок адже презентація містить не тільки інформацію по темі а також вікторини, завдання на увагу та матеріали для дискусій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Самостійна робота з книгою (бібліотечний урок для 7-9 кл.)

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: Формувати у дітей уміння самостійно працювати з текстом, тим самим розвивати їх читацьку компетентність. Акцентувати увагу на тих розумових операціях, які необхідні для повного і якісного засвоєння учбового матеріалу.

Номер слайду 3

Хід уроку

Номер слайду 4

Для чого ви читаєте ? Вчені групують цілі читання таким чином: 1. Читання для розваги. 2. Читання для інформування про що-небудь, поповнення відомостей і т.п. 3. Читання для вивчення якої-небудь книги, якого-небудь питання. 4. Читання для самоосвіти. I. Цілі читання

Номер слайду 5

Сьогодні ми з вами говоритимемо про ділове читання. Про способи відбору літератури після теми і читання для вивчення якого-небудь питання. Щоб відібрати книги з даного питання, потрібно їх заздалегідь переглянути. Як це робиться?

Номер слайду 6

II. Структура книги. Давайте пригадаємо, з яких елементів взагалі складається книга, і яку інформацію несе кожен елемент. Тобто повторимо структуру книги. Бліцтурнір

Номер слайду 7

Пригадайте яку назву має: 1. Подвійний лист паперу, що сполучає блок з палітурною книжкою (Форзац) 2. Ілюстрована або шрифтова покришка книги, що захищає блок від пошкоджень. (Обкладинка) 3. Перша сторінка книги, на якій надруковані основні відомості про це видання. (Титульний лист) 4.Ввідний текст, що передує викладу основного матеріалу. (Передмова)

Номер слайду 8

5.Обкладинка з твердого картону (Палітурка) 6. Обкладинка, що надягається поверх палітурки книги. (Суперобкладинка) 7. Текст, що передає короткий зміст книги. (Анотація) 8. Перерахування всіх творів, що увійшли до книги, з вказівкою сторінок, де вони поміщені (Зміст)

Номер слайду 9

Знайомимося з книгою в наступній послідовності: Спочатку ми звертаємо увагу на обкладинку книги Що вона нам може розказати ?

Номер слайду 10

2. Знайомимося із змістом книги, прагнучи зрозуміти, з яких розділів вона складається, в якій послідовності висловлюється матеріал; звернем увагу на наявність в книзі креслень, схем, малюнків, що доповнюють і пояснюють текст.

Номер слайду 11

3. Прочитаєм анотацію, передмову, введення, післямову, висновки, це допоможе краще представити зміст, зрозуміти призначення книги, отримати пораду, як слід її читати.

Номер слайду 12

4. Ознайомимося безпосередньо з основним текстом книги, для чого прочитаємо деякі сторінки, абзаци, уривки з найбільш цінних і цікавих розділів. Це дасть уявлення про стиль і мову автора, особливості викладу матеріалу, ступінь трудності або доступності книги. Коли доводиться мати справу безліччю книг і всі їх не можливо прочитати, знайомство з деякими з них мимоволі доводиться обмежувати таким чином.

Номер слайду 13

III. Робота з текстом. У читача повинні виникати питання до тексту, він повинен будувати припущення про його подальший зміст і, читаючи, перевіряти, чи співпадають вони з даним матеріалом. Цей вид роботи називається прогнозування. Формувати прогноз можна за допомогою тренувальних вправ, які ми зараз з вами здійснимо.

Номер слайду 14

Письмові документи далекого минулого, що потрапляють до рук учених, іноді бувають настільки зіпсовані, що розібрати вдається тільки обривки слів і фраз. Це примушує з подвоєною увагою читати кожен такий обривок, щоб вичерпати з нього якомога більше інформації і таким чином хоч би якоюсь мірою відновити текст. Що ясно з такого обривка: Завдання 1. . Якщо шматок карбіду кальцію кинути у воду, то... . Батько був освіченою людиною, знав дванадцять мов, зокрема... . Для великого будівництва цього було замало, але достатньо для...

Номер слайду 15

Завдання 2. «Багато знатних вельмож змирилися з втратою свого впливу на державні справи. Щоб усунути всесильного міністра, вони влаштовували змови, в яких були замішані навіть мати, дружина і брат короля. Але Рішельє нещадно пригнічував опір вельмож, ув'язнював їх і багатьох страчував.» Знайдіть та виправіть друкарську помилку.

Номер слайду 16

Завдання 3. Визначите, де в цьому тексті основна думка, а де приклади, що пояснюють її "Грунтовий покрив ¬ один з географічних компонентів, складних за утворенням і географічному розповсюдженню по поверхні суші. Складність утворення грунтів полягає в тому, що в нім беруть участь всі інші компоненти: мінеральна ¬ грунтоутворююча гірська порода, повітря, вода, рослини і тварини (зокрема міріади мікроорганізмів). Грунт виникає в процесі їх взаємодії в різноманітних фізичних умовах. При цьому протікають складні хімічні реакції при утворенні гумусу ¬ найважливішої умови родючості грунту. Грунти різних типів... у своєму розповсюдженні закономірно змінялися з широтою на рівнинах і із збільшенням висоти в горах. Грунти зважаючи на їх рихлість легко рухомі і уразливі".

Номер слайду 17

Завдання 4. Складіть розповідь по пропозиції. Інформацію потрібно викласти у формі зв'язної розповіді. Всі ці відомості Іван Іванович, проте, вигадав. Висаджена в сад, квітка розцвіла б набагато швидше, ніж на підвіконні. З того самого часу Сергійко намагався більше не пропускати занять у школі

Номер слайду 18

Завдання 5.

Номер слайду 19

Отже, які види розумової роботи ми виконували в ході вправ? 1. прогнозування 2. уточнення лексичного значення слів і незнайомих виразів 3. встановлення загального сенсу тексту 4. виявлення логічної організації тексту, виділення головній думці 5. сприйняття всієї повноти інформації, що передається текстом

Номер слайду 20

Після прочитання!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Приступа Тамара
    Матеріали на дану тему є послідовними та логічними. Текст відповідає даному заголовку. 10 балів.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
12 липня 2018
Переглядів
1247
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку