Презентація бібліотечного уроку "Довідкове бюро читача"

Про матеріал

Презентація містить матеріали для учнів, які бажають отримати навики з самостійної роботи з книгою, написанні рефератів, доповідей, науковоих робіт, на що слід звернути увагу при використанні друкованих матеріалів при створенні робіт.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Довідкове бюро читача Поради всім, хто навчається!

Номер слайду 2

Наші нові поради стануть у пригоді всім, хто навчається. Адже у процесі навчання треба багато самостійно працювати з книгою "Довідкове бюро" допоможе тобі навчитися самостійно:

Номер слайду 3

ПРАЦЮВАТИ З КНИГОЮ. ПІДГОТУВАТИ ДОПОВІДЬ, НАПИСАТИ РЕФЕРАТ, НАУКОВУ РОБОТУ. СКЛАДАТИ КОНСПЕКТ.

Номер слайду 4

Як писати реферат Реферат — короткий виклад змісту книги, наукової роботи або результатів вивчення наукової проблеми в письмовому викладі або у формі публічного виступу.

Номер слайду 5

Поетапні кроки підготовки та написання реферату

Номер слайду 6

1. Визначити тему 2. Підібрати літературу: а) документи, першоджерела; б) монографії, довідники, збірники; в) газетні та журнальні матеріали. 3. Ґрунтовно вивчити літературу. Читаючи книги, необхідно робити виписки цитат, основних думок. 4. Продумати план реферату, можливе його розширення. 5. Систематизувати опрацьований матеріал 6. У кінці реферату слід подавати список використаної літератури.

Номер слайду 7

Бібліографічний опис джерела списку літератури подається за такими правилами: • для книг слід вказати: прізвища та ініціали авторів, назви книг, підзаголовкові дані, місця і назви видавництв, роки видань, кількість сторінок; • для статей із книг та неперіодичних збірників повинні бути зазначені прізвищі та ініціали авторів, назви статей, видань, у яких вміщені статті, місця видань, видавництва, роки видань, сторінки.

Номер слайду 8

Як працювати з підручником

Номер слайду 9

1. Прочитай увесь навчальний матеріал з метою загального ознайомлення зі змістом. 2. З'ясуй значення незрозумілих слів, термінів, понять і висловів за допомогою словника, по записах у робочому зошиті. 3. Розділи навчальний матеріал на частини для кращого засвоєння. 4. Визнач головну думку автора, зроби записи у формі плану, тез. 5. Прочитай текст ще раз і постарайся переказати його зміст по пам'яті.

Номер слайду 10

Залежно від мети використайте такі виді читання: • читання-перегляд, коли книжку переглядають швидко, зупиняючись на окремих сторінках (мета такого перегляду — перше ознайомлення з книгою, одержання певного уявлення про зміст); • вибіркове читання, або неповне, коли читають не весь текст, а тільки потрібні місця; • читання з різних видів запису прочитаного.

Номер слайду 11

. Відшукавши у книзі потрібний розділ, параграф чи сторінку, не обмежуйтесь побіжним поглядом, а випишіть потрібну для себе інформацію, виділіть основне, складіть план прочитаного.

Номер слайду 12

Як користуватися навчальною, додатковою і довідковою літературою.

Номер слайду 13

1. Використовуючи навчальну, довідкову і додаткову літературу, уточніть, що саме вас цікавить. 2. Подумайте, де найбільша можливість одержати відповідь на запитання, що вас цікавить: підручнику, довіднику чи додатковій літературі. 3. Насамперед використайте підручник, потім — довідник, а тоді — додаткову літературу. 4. Відкриваючи книжку, спочатку прочитайте зміст і покажчик термінів, назв.

Номер слайду 14

Види та форми ведення записів

Номер слайду 15

Виписки — це цитати (дослівне відтворення думок автора книги), або короткий, близький дослівного, виклад змісту потрібного уривку тексту. Виписувати з книги теоретичні положення, статичні, хронологічні дані можна як у процесі читання, так і по його завершенні. Цитату обов'язково брати у лапки, а на кожну виписку давати посилання на джерело. Для полегшення наступної систематизації виписок їх краще робити на окремих аркушах, каталожних картках або перфокартках.

Номер слайду 16

Конспект — це короткий письмовий виклад змісту книжки, статті, лекції тощо. Він має бути набагато менший, ніж сама книжка чи стаття. Під час конспектування не слід зловживати скороченням слів, а якщо скорочувати їх, то за загальними правилами; думки слід викладати стисло, своїми словами, виписуючи лише найголовніше і найсуттєвіше, не допускати повторень. Можна використовувати цитати, обов'язково зазначити сторінку, з якої вона виписана. Особливо важливі думки в конспекті варто підкреслювати. Бажано залишати поле для додаткових записів.

Номер слайду 17

План — це короткий перелік проблем, що розглядаються в книзі. Він може бути простим, якщо в ньому зазначені лише основні запитання, або складним, якщо поруч з основним є додаткові запитання. Тези — стислий виклад основних ідей прочитаної книги. Анотація — коротка характеристика прочитаного, яка дає загальну уяву про його виклад, зміст та призначення. Скласти її краще після прочитання всієї книги. Резюме — короткий заключний виклад наукового повідомлення.

Номер слайду 18

Як працювати з текстом параграфа

Номер слайду 19

1. Уважно прочитай текст параграфа, запитання і завдання до нього. 2. Знайди у тексті відповіді на поставлені питання. Виконай усі завдання. 3. Запам'ятай усі терміни та поняття. 4. Склади план своєї розповіді. 5. Перекажи зміст тексту відповідно до складеного плану, використовуючи у своїй розповіді нові терміни, поняття.

Номер слайду 20

Як працювати з цитатою

Номер слайду 21

1. Цитатою користуються для уточнення і підтвердження власних думок. 2. Не можна зловживати цитатами. 3. Цитата мас виписуватися так, щоб у ній була закінчена думка автора. 4. Виписувати цитату слід без замін слів, з отриманням усіх розділових знаків, із позначенням пропусків. 5. Кожна цитата береться в лапки. 6. Після цитати вказується джерело: прізвище автора, назва книги, місце і рік видання, номер тому і сторінки.

Номер слайду 22

Як вибрати книгу для читання

Номер слайду 23

1. На книжковій виставці ти завжди знайдеш цікаві книги. 2. У картотеках картки з назвами книг підібрані за окремими темами. 3. Ти можеш сам вибрати книгу з полиць відкритого доступу. 4. За систематичним каталогом можна довідатися, які книги, що цікавлять тебе, є в бібліотеці. Всі картотеки, як і книги на полицях, розставлені за галузями знань, в певній системі, тому він так і називається. 5. Переглянь бібліографічні покажчики. Це книги про книги. В них ти знайдеш анотації — короткі розповіді про хороші книги і поради, про що і що читати.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

elements www.animationfactory.com

Номер слайду 26

ppt
Додано
12 липня 2018
Переглядів
1232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку