Елементний склад орган зм в
Zn, I, Cu, Mn, Co, Mo, B ...
Ca, Mg, Fe
- це неметалічні елементи, мають малі розміри, невелику атомнумасу, що лежить в основі їхньої структурної функції.
- легко з’єднуються у різному порядку, утворюючи міцні ковалентнізв’язки.
-Гідроген та Оксиген утворюють водневі зв’язки, які обумовлюють структуру і властивості речовин.
- утворюють невелику різноманітність типів зв’язку, тому непотребують великої кількості каталітичних систем.
Карбон – основа «скелета» органічних сполук
входить до складу всіх молекул білків,
нуклеїнових кислот,
АТФ, ферментів, вітамінів входить до складу води
та органічних сполук
входить до складу води, білків,
Мкроелементи |
вітамінів, гормонів, ліпідів, вуглеводів, ферментів входить до складу
деяких амінокислот,
ферментів, вітамінів
входить до складу нуклеїнових
кислот, фосфоліпідів, АТФ, кофермента НАДФ;
входить до складу емалі зубів і кісток
створює постійний
осмотичний тиск і регулює водно-сольовий обмін; стимулює процеси фотосинтезу
бере участь у транспорті
речовин через мембрану, нормалізує водний і
кислотно-лужний баланс
входить до складу
підтримає роботу скелетної хлорофілу рослинних та серцевої мускулатури, клітин, забезпечує забезпечує кислотно- процес фотосинтезу,
лужний баланс, осмотичну синтез АТФ;
концентрацію крові підтримує нормальне
міститься у скелеті тварин; yчасть у зсіданні крові, регуляція м’язового |
функціонування нервової системи і серцевого м’яза, розширює судини, підвищує рухову |
скорочення; активність кишечника yчасть в утворенні
медіаторів, які здійснюють
передачу нервових входить до складу
імпульсів між нервовими клітинами
|
гемоглобіну і забезпечує процеси дихання |
Полярність — властивість, що характеризує розділення зарядів
(неспівпадання центрів позитивного та негативного зарядів) у молекулах, їхніх фрагментах чи окремих зв'язках та зумовлює їхній дипольний момент.
Вода - універсальний полярний розчинник
Речовини по відношенню до води
Прості (протеїни) - побудовані тільки з залишків амінокислот
Актин та міозин м'язове скорочення
Глобулін - білок плазми Альбумін - білок кровікурячого яйця
Кератин та еластин -
структурний білок
Просторова організація білків
зв’язками
•Третинна структура – це повна просторова структура – глобула, що
місточками
(характерна не для всіх білків)
Денатурація— руйнування високорівневої
структури молекул білків до первинної структури у результаті дії
Ренатурація — це процес, оборотний денатурації, при якому білки повертають свою третинну і вторинну структури.