презентація "Білки"..

Про матеріал
.............................................................................................................................................................................................................................................................
Перегляд файлу

image image

Основи молекулярної б ологї

image

image

Елементний склад орган зм в

imageimageimageZn, I, Cu, Mn, imageCo, Mo, B ...

imageCa, Mg, Fe

Елементи-органогени C, O, H, N

-                imageце неметалічні елементи, мають малі розміри, невелику атомнумасу, що лежить в основі їхньої структурної функції.

-                imageлегко з’єднуються у різному порядку, утворюючи міцні ковалентнізв’язки.

image-Гідроген та Оксиген утворюють водневі зв’язки, які обумовлюють структуру і властивості речовин.

-                imageутворюють невелику різноманітність типів зв’язку, тому непотребують великої кількості каталітичних систем.


Карбон – основа «скелета» органічних сполук

image

входить до складу всіх молекул білків,

нуклеїнових кислот,

imageimageАТФ, ферментів, вітамінів входить до складу води

та органічних сполук

image

входить до складу води, білків,

Мкроелементи

вітамінів, гормонів, ліпідів, вуглеводів, ферментів входить до складу

деяких амінокислот,

ферментів, вітамінів

входить до складу нуклеїнових

кислот, фосфоліпідів, АТФ, кофермента НАДФ;

imageimageimageimageвходить до складу емалі зубів і кісток

створює постійний

осмотичний тиск і регулює водно-сольовий обмін; стимулює процеси фотосинтезу

бере участь у транспорті

речовин через мембрану, нормалізує водний і

кислотно-лужний баланс

 


входить до складу

підтримає роботу скелетної  хлорофілу рослинних та серцевої мускулатури, клітин, забезпечує забезпечує кислотно-    процес фотосинтезу,

                                                                лужний баланс, осмотичну                                       синтез АТФ;

imageimageimageimage                                                                                                    концентрацію крові                             підтримує нормальне

міститься у скелеті тварин; yчасть у зсіданні крові, регуляція м’язового

функціонування нервової системи і серцевого

м’яза, розширює судини, підвищує рухову

скорочення; активність кишечника yчасть в утворенні

медіаторів, які здійснюють

                                                                                                       передачу нервових входить до складу

імпульсів

між нервовими клітинами

 

гемоглобіну

і забезпечує процеси дихання


image

image


image


Вода

imageПолярність — властивість, що характеризує розділення зарядів

(неспівпадання центрів позитивного та негативного зарядів) у молекулах, їхніх фрагментах чи окремих зв'язках та зумовлює їхній дипольний момент.

image

Молекула води - диполь

imageВода - універсальний полярний розчинник

image
Речовини по відношенню до води

Біополімери

image

image

image

Блки

Прості (протеїни) - побудовані тільки з залишків амінокислот

imageimageimageАктин та міозин м'язове скорочення

Глобулін - білок плазми  Альбумін - білок кровікурячого яйця

imageКератин та еластин -

структурний білок

imageСкладні (протеїди) - побудовані із залишків амінокислот і небілкової частини

image


image


imageФункції


image


image


Просторова організація білків

image

image

Первинна структура – це лінійна послідовність амінокислот у поліпептидному ланцюзі, поєднаних ковалентними пептидними

зв’язками

image

image

Вторинна структура – це скручування у спіраль або складчасту структуру білкової молекули, що стабілізується водневими зв’язками

Третинна структура – це повна просторова структура – глобула, що

image

image

нагадує клубок, стабілізується йонними зв’язками та дисульфідними

місточками

image

image

Четвертинна структура – це складний комплекс із кількох глобул

(характерна не для всіх білків)

 Денатурація— руйнування високорівневої

структури молекул білків до первинної структури у результаті дії

image

image

кислотами, основами, високими концентраціями неорганічних солей або органічних розчинників, нагрівання; оборотній процес

imageРенатурація — це процес, оборотний денатурації, при якому білки повертають свою третинну і вторинну структури.

image


image

image

image

image

pdf
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку