Білки потрібні для побудови і відновлення клітин, що відмирають, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. В білках є 8 незамінимих амінокислот, які не виробляються в організмі, і тому повинні отримуватись організмом з продуктів Білки містяться у: горіхах, рибі, м’ясі, яйцях, молоці,деяких овочах
Функції білків Будівельна (пластична) – білки беруть участь в утворенні оболонок клітин, органоїдів і мембран клітин. Каталітична – всі клітинні каталізатори– білки (активні центри фермента). Рухова – скорочуючись білки спричиняють різні рухи. Транспортна – білок крові гемоглобін приєднує кисень і поширює його по всіх тканинах. Захисна – вироблення білкових тіл та антитіл для знезараження іншородних речовин. Енергетична – 1 г білка рівний 17,6 кДж. Рецепторна– реакції на зовнішній подразник
Кольорові реакції на білки 1. Ксантопротеїнова– взаємодія з концентрованою азотною кислотою, що супроводжується появою жовтого забарвлення. 2. Біуретова – взаємодія слабколужних розчинів білків з розчином купрум(II) сульфату, в результаті якої з’являється фіолетово – синє забарвлення
Цікаво знати Визначення амінокислотної послідовності першого білка – інсуліну – принесло Фредеріку Сенгеру Нобелівську премію з хімії в 1958 році. Перші тривимірні структури білків гемоглобіну й міоглобіну одержали Макс Перуц і Джон Кендрю в 1958 році, за що отримали в1962 році Нобелівську премію з хімії