Життя – це спосіб існування білкових тіл. Ф. Енгельс
Номер слайду 3
Нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів має бути 1 - 1,1 – 4,1 Найбільша біологічна цінність у білках тваринного походження (55% необхід-них білків) Добова потреба в білках становить 85 – 90г на день
Номер слайду 4
Білки Протеїни Протеїди
Номер слайду 5
В склад білкових речовин входять: карбон, гідроген, оксиген, нітроген, сульфур, фосфор. Гемоглобін – C3032H4816O872N780S8Fe4. Молекулярна маса білків від декількох тисяч до декількох міліонов. Mr білка яйця = 36 000, Mr білка м’язів = 1 500 000 Якісний склад білків
Номер слайду 6
Первинну структуру зумовлює послідовність сполучення амінокислотних залишків у молекулі білка
Номер слайду 7
Вторинна структура –завдяки утворенню водневих зв’язків між пептидними групами певні ділянки білка, можуть скручуватися у формі спіралі.
Номер слайду 8
Третинна структура – трьохмірна конфігурація, яку набуває в просторі закручена спіраль. Третинну структуру пояснює специфічність білкової молекули і її біологічна активність.
Номер слайду 9
Четвертинна структура – розміщення в просторі декількох поліпептидних ланцюгів, кожний з яких має свою первинну, вторинну і третинну структуру і називається субодиницею.
Номер слайду 10
Білки потрібні для побудови і відновлення клітин, що відмирають, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. В білках є 8 незамінимих амінокислот, які не виробляються в організмі, і тому повинні отримуватись організмом з продуктів Білки містяться у: горіхах, рибі, м’ясі, яйцях, молоці,деяких овочах
Номер слайду 11
Функції білків Будівельна (пластична) – білки беруть участь в утворенні оболонок клітин, органоїдів і мембран клітин. Каталітична – всі клітинні каталізатори– білки (активні центри фермента). Рухова – скорочуючись білки спричиняють різні рухи. Транспортна – білок крові гемоглобін приєднує кисень і поширює його по всіх тканинах. Захисна – вироблення білкових тіл та антитіл для знезараження іншородних речовин. Енергетична – 1 г білка рівний 17,6 кДж. Рецепторна– реакції на зовнішній подразник
Номер слайду 12
Хімічні властивості білків 1. Гідроліз (кислотно-основний, ферментативний), в результаті якого утворюються амінокислоти. 2. Денатурація – порушення природної будови білка під дією нагрівання або хімічних реагентів. Денатурований білок втрачає свої біологічні властивості.
Номер слайду 13
Кольорові реакції на білки 1. Ксантопротеїнова– взаємодія з концентрованою азотною кислотою, що супроводжується появою жовтого забарвлення. 2. Біуретова – взаємодія слабколужних розчинів білків з розчином купрум(II) сульфату, в результаті якої з’являється фіолетово – синє забарвлення
Номер слайду 14
Номер слайду 15
М'ясо свинина Ковбаса варена м’ясомістка «Ювілейна», першого сорту На поверхню ковбаси та м’яса нанесений розчин йоду
Номер слайду 16
Продукт сирний плавлений без наповнювача Виробник “Новокаховський завод плавлених сирів” Біуретова проба є негативною, а дія розчину йоду дала позитивний результат.
Номер слайду 17
Натуральний м’ясний бульйон Курячий бульйон з кубиків «Галина Бланка» Про що свідчать результати біуретової реакції. В якому з бульйонів є білок?
Номер слайду 18
Цікаво знати Визначення амінокислотної послідовності першого білка – інсуліну – принесло Фредеріку Сенгеру Нобелівську премію з хімії в 1958 році. Перші тривимірні структури білків гемоглобіну й міоглобіну одержали Макс Перуц і Джон Кендрю в 1958 році, за що отримали в1962 році Нобелівську премію з хімії
Номер слайду 19
Домашнє завдання Прочитати § 33, с. 196 – 201 Завдання 3 - 5 с. 201 Повторити §