Презентація "Біографічна література. Марія Приймаченко "Квіти від жар - птиці", 6 клас

Про матеріал
Презентація "Біографічна література. Марія Приймаченко "Квіти від жар - птиці", 6 клас
Перегляд файлу

imageБіографічна й автобіографічна література

Марія Приймаченко

 " Квіти від жар-птиці"

image

Біографічна й автобіографічна література - це твори про життя, дитинство майбутніх  відомих художників, письменників,науковців, лікарів, діячів культури.

image «Життя видатних дітей» — книжкова серія видавництва «Грані-Т». Вона об’єднує понад 30 книжок сучасних українських авторів. Кожен автор мав змогу особисто обрати своїх кумирів і написати про їхнє дитинство. 

image

image«Життя видатних дітей»  А. Багряної відкриють тобі розуміння того, що неповторний талант кожного з нас може привести до здійснення мрії і допоможе стати видатною особистістю.

imageimageАнна Багряна — поетеса, прозаїк, драматург, перекладачка. Народилася 24 березня 1981 року в місті Фастів Київської області. Закінчила Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (спеціальність:

українська мова та література).

image


image Авторка поетичних книжок "Суцвіття слів , "Поміж бузкових снів" , "Між богами і нами", "Мандрівка линвою", "Каменяр",  "Інші лінії". 

imageТвори перекладалися польською, російською, англійською, французькою, болгарською, македонською, азербайджанською та литовською мовами.

imageimageМарія Оксентіївна Примаченко (1909-1997) – українська народна художниця, найяскравіша представниця «наївного мистецтва», лауреат Національної премії України (1966).

image

imageЖінка з нелегкою долею, малописьменна, була визнана зіркою першої величини у «Всесвітній енциклопедії наївного мистецтва» (Белград, 1984 р.).


image

Марія народилася в 1908 році у затишному будиночку в селі Болотня, що на Київщині. 

image

В родині Примаченко було багато творчих людей. Батько дівчинки, Оксентій Григорович, був теслеювіртуозом. Мати, Параска Василівна, була визнаною майстринею вишивання. Бабуся – талановитою писанкаркою.

image

Ще маленькою Марія тяжко захворіла на поліомієліт. Через недугу вона не могла працювати у полі й змушена була залишатися на самоті. Рятуючись від страшної хвороби, Марійка почала малювати.

Спочатку в своїй уяві, а згодом – у лініях та кольорі вона створювала чудовий світ. Серйозно малювати М.Примаченко почала в 17-річному віці.

imageimage«Починалося все це так, – згадувала художниця– Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всілякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату…». Кожен приходив подивитися на цю дивину, зроблену руками дівчинки. Дивувалися, радили вчитися.

imageimage«Я люблю малювати, як люди працюють у полі, як молодь йде, немов мак цвіте, – зізнавалася художниця. – Я люблю все живе, люблю малювати квіти, різних птахів і лісових звірів. Одягаю їх у

народний одяг, і такі веселі вони в мене…»

image

«Звірина серія» у малярстві Примаченко – явище унікальне, що не має аналогів ані у вітчизняному, ані у світовому мистецтві. Химерні звірі – дивовижний витвір уяви художниці.

Захоплюючись малярством Марії Примаченко, цивілізована Європа запрошувала її на виставки.

image

Світ побачив такі твори, як «Чорний звір», «Синій лев», «Звір у золотих чоботях», «Пес у картузі», «Русалки танцюють», «Золоті ягоди» тощо.

В 1937 році її роботи експонувалися на

Міжнародній виставці в Парижі, де Марія

Примаченко отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами мистецький світ.

image

imageУ 1986 році Примаченко разом з усіма переживала чорнобильську катастрофу. Рідне село знаходиться у тридцятикілометровій зоні Чорнобиля. Художниця створює вражаючу чорнобильську серію, що розійшлася по світу.

image

Після війни на кілька десятиліть про неї ніби забули.

І тільки в 1960-х роках знову віднайшли .

У 1966-му Марія Примаченко стала лауреатом

Державної премії України ім. Тараса Шевченка за цикл робіт «Людям на радість», а згодом отримала звання

Заслуженого діяча мистецтв та Народного художника.

image

Марія Оксентіївна працювала до останніх днів свого життя.

imageОстанні роки життя через тяжку недугу художниця не підводилася з ліжка, але навіть у такому стані вона малювала. Марія Примаченко померла 18 серпні 1997 року на 89-му році життя і похована на цвинтарі рідного села Болотня.

image

image


image

image


imageІсторія про картину Марії Примаченко “Квіти виросли біля четвертого блока”, пів мільйона доларів з продажу якої були перераховані ЗСУ, має чудесне продовження! Новий власник передав її на відповідальне збереження у Національний художній музей України.

image

pdf
Додано
21 травня
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку