Презентація "Біологічне значення металічних елементів"

Про матеріал
Презентація з хімії для 11 класу. За покликанням знаходиться відеоурок за темою https://www.youtube.com/watch?v=qUJv5XTmEq8
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічне значення металічних макроелементів

Номер слайду 2

Макроелементи — це хімічні елементи, що наявні в організмі у високих концентраціях. Na. KFe. Ca. Mg

Номер слайду 3

Naпідтримує в клітинах необхідний водно-сольовий баланс;нормалізує функції нирок і нервово-м’язову діяльність;обумовлює нормальний ритм серця;впливає на синтез гормонів, регуляцію кров’яного тиску; забезпечує збереження в крові мінеральних речовин у розчинному стані;активізує травні ферменти;затримує воду в організмі;бере участь у транспортуванні амінокислот і цукрів.100 г1970мг/л1 %0,26-0,78 %

Номер слайду 4

Добова потреба людини в цьому хімічному елементі — близько 1,0 - 1,5 г — зростає вдвічі за сильного потовиділення. Нестача Натрію в організмі може призводити до:втрати апетиту та смаку;хронічного проносу;судом;спазмів;нервових розладів;шкірних висипок;м'язової слабкості;погіршення пам'яті;частих інфекційних захворювань. Надлишок Натрію :спричиняє спрагу;сприяє розвитку гіпертонічної хвороби, інтенсифікації склеротичних процесів, виникненню хвороб нирок (набряки, камені).

Номер слайду 5

K140 г1620мг/л0,21 %1,6 %

Номер слайду 6

знижує набряклість тканин;бере участь у процесах сечовипускання;впливає на нормальну роботу нирок, виведення з організму шлаків і токсинів;підтримує оптимальний артеріальний тиск;легко всмоктується і виводиться з організму переважно через нирки. Добова потреба людини в Калії становить 2 - 2,7 г, а за інтелектуального навантаження зростає до 5 г. Нестача Калію порушення серцево-судинної діяльності;підвищення рівня холестерину;виникнення загальної слабкості й нервозності, високої утомлюваності та безсоння, м'язової слабкості, судом, спраги й непереносимості цукру, сухості шкіри, вугрового сипу, закрепів.  Надлишок Калію м'язова слабкість; сплутане мислення;труднощі з вимовлянням.

Номер слайду 7

Mgхлорофілє активатором вітаміну D;є складником низки ферментів;підтримує здорову мінеральну структуру кісток;бере участь у проведенні імпульсу від нервів до м'язів;активує ДНК-полімеразу;підвищує опірність інфекціям;стимулює перистальтику кишечнику;сприяє виведенню жовчі та холестерину з центральної нервової системи, знижує її збудливість, посилює процеси гальмування;має антисептичну та судинорозширювальну дію, знижує артеріальний тиск, знімає м'язові спазми;є антистресовим елементом.

Номер слайду 8

25 г0,75-0,95 ммоль/л50-60 %40-50 %Людина втрачає близько 120 мг Магнію на день із сечею. Добова потреба людини в Магнії становить250 - 500 мг

Номер слайду 9

Нестача Магнію може призвести до:захворювань кишечника; виникнення дратівливості й порушення емоційного стану; посмикування м'язів, тремтіння рук; м'язових судом, серцевої аритмії, зниження опірності організму;порушення структури кісткової тканини, тощо. Надлишок Магнію ніяк не позначається на здоровому організмі, однак за хворої печінки може спричинити сонливість, загальмованість, уповільнення пульсу, гіпотонію, параліч і асфіксію.

Номер слайду 10

Ca1,4%90 мг17 %0,14-0,07 %сприяє відновленню клітин усього організму;у рослин входить до складу оболонок клітини, забезпечує «злипання» клітин під час утворення тканин;забезпечує проникність базальних мембран епітелію;потрібен для роботи м'язів і кровотворення;бере участь у регулюванні й порушенні роботи серця, передаванні нервового імпульсу та м'язових скороченнях;забезпечує нормальне зсідання крові;забезпечує правильну роботу ендокринних залоз;підвищує стійкість організму до інфекцій;нейтралізує шкідливі для організму кислоти;впливає на засвоєння організмом їжі.

Номер слайду 11

Добова потреба в Кальції становить від 800 мг для дітей до 1,5 г у дорослих. Нестача Кальцію призводить до:важких нервових розладів: судом, підвищеної збудливості; розм'якшення кісток (рахіт), остеопорозу; захворювань паращитоподібної, щитоподібної та надниркових залоз. Надлишок Кальцію може зумовлювати: сечокам'яну хворобу, гіперкальціємію, що супроводжується безпричинною нудотою, спрагою, втратою апетиту, частим сечовипусканням й судомами;утворення сечових і жовчних каменів, пухлин легень і молочних залоз.

Номер слайду 12

Fe4,2 г447 мг/л«Фізіологічний резерв»20%3 г

Номер слайду 13

бере участь у процесі перенесення кисню від легенів до тканин організму;стимулює внутрішньоклітинні процеси обміну;є складником протоплазми і клітинних ядер;забезпечує нормальне функціонування імунної системи, адже білок трансферин входить до складу лімфоцитів;підвищує загальний тонус організму.

Номер слайду 14

Добова потреба організму у Ферумі становить 15 — 20 мг. Нестача Феруму в організмі призводить до:зменшення кількості еритроцитів та гемоглобіну крові;виникнення анемія, набряків, ослаблення імунної системи, почастішання застудних захворювань;перевтома, дратівливість, безсоння, головний біль, «мушки» перед очима, оніміння кінцівок, сухість шкіри, ламкість нігтів. Надлишок Феруму зумовлює: захворюваннями печінки (гепатити);розвиток цукрового діабету другого типу;атеросклероз, хвороби центральної нервової системи, ішемічна хвороба серця в літніх чоловіків.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ситник Олександр Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
24 березня 2023
Переглядів
2561
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку