Презентація Біологія 8 клас НУШ. Соматична та вегетативна нервова система

Про матеріал
Відеоурок за посиланням https://youtu.be/eIF19BK1PA4 Нервова система людини поділяється на соматичну і вегетативну (автономну) в залежності від виконуваних функцій. Соматична нервова система контролює рухи скелетних м'язів та обробляє інформацію від рецепторів, забезпечуючи зв'язок організму із зовнішнім середовищем. Вона відповідає за довільні рухи, наприклад, ходьбу або підняття руки, а також за підтримку пози тіла. Основні центри соматичної нервової системи знаходяться в головному і спинному мозку. Вегетативна нервова система, в свою чергу, контролює роботу внутрішніх органів і підтримує гомеостаз — сталість внутрішнього середовища організму. Вона регулює роботу серця, кровоносних судин, органів травлення, дихання та інших важливих функцій. Вегетативна нервова система поділяється на два відділи: симпатичний і парасимпатичний. Симпатична система активує організм під час стресу або фізичного навантаження, підвищуючи серцеву активність та збільшуючи вентиляцію легень. Парасимпатична система, навпаки, допомагає організму відновитися після стресу, уповільнюючи серцевий ритм і покращуючи процеси травлення. Взаємодія між симпатичним і парасимпатичним відділами дозволяє організму адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища та внутрішні потреби, забезпечуючи гармонійне функціонування всіх систем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СОМАТИЧНА ТА ВЕГЕТАТИВНА (АВТОНОМНА) НЕРВОВА СИСТЕМАБІОЛОГІЯ 8 КЛАС НУШ

Номер слайду 2

НЕРВОВА СИСТЕМАВегетативна (автономна)Симпатична. Соматична. Парасимпатична

Номер слайду 3

Збирає інформацію від органів чуття і спрямовує її до центральної нервової системи;передає нервові імпульси від центральної нервової системи до скелетних м’язів, керуючи різноманітними рухами тіла;ФУНКЦІЇ СОМАТИЧНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ:

Номер слайду 4

РУХОВІ НЕЙРОНИ

Номер слайду 5

РЕГУЛЯЦІЯ РУХІВ

Номер слайду 6

ФУНКЦІЇ ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ: Підтримання гомеостазу;Забезпечення зв’язку центральної нервової системи з внутрішніми органами;

Номер слайду 7

Вегетативна (автономна)Парасимпатична. Симпатична

Номер слайду 8

ПІДСУМУЄМО!

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
23 вересня
Переглядів
285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку