Презентація "Еритроцити. Групи крові. Правила переливання крові"

Про матеріал
Матеріал до уроку у 8 класі: "Еритроцити. Групи крові. Правила переливання крові"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕРИТРОЦИТИ. ГРУПИ КРОВІ. ПРАВИЛА ПЕРЕЛИВАННЯ КРОВІ

Номер слайду 2

План:1. Еритроцити2. Групи крові3. Правила переливання крові

Номер слайду 3

Кров завжди символізувала життя і його мінливість. Наші предки присвоювали їй надприродні властивості та вважали, що саме в крові міститься частина божественної енергії.

Номер слайду 4

Еритроцитиклітини крові, що здійснюють в організмі важливу функцію - транспорт газів, а саме переносять кисень від легень до клітин організму, а вуглекислий газ від клітин до легень.

Номер слайду 5

Еритроцитидрібні, без’ядерні клітини, мають форму двоввігнутого дискуутворюються у червоному кістковому мозку;руйнуються у печінці та селезінці;тривалість життя – 120 днів.

Номер слайду 6

Кров постійно поновлюється новими еритроцитами, що утворюються у червоному кістковому мозку із стовбурових клітин

Номер слайду 7

Гемоглобін (Нb)- білкова сполука, що містить атоми Fe. Утворює нестійкі сполуки із киснем та вуглекислим газом. Гемоглобін+кисень= оксигемоглобін Кров насичена киснем-артеріальна. Гемоглобін+вуглекислий газ= карбгемоглобін. Кров насичена вуглекислим газом - венозна

Номер слайду 8

Карл Ландштейнер (австрійський лікар, імунолог, хімік)У 1900 році відкрив три групи крові та ввів позначення О, А, В (ABО). Через 2 роки учні Ландштейнера, А. Штурлі и А. Декастелло, відкрили четверту групу крові – АВ.

Номер слайду 9

Номенклатура груп крові за номерами (І-IV) введена Яном Янським (чеським вченим)

Номер слайду 10

- це генетично наслідувані ознаки, що не змінюються протягом життя. Розрізняються групи крові залежно від наявності й типу антигенів (А і В), які розміщені на еритроцитах. В плазмі крові містяться два типи білкових сполук аглютинінів (α та β). Групи крові (система АВО)

Номер слайду 11

Переливання крові

Номер слайду 12

Донор – людина, яка добровільно надає частину своєї крові для переливання іншій людині або для приготування лікувальних препаратів. Реципієнт – людина, яка отримує кров від іншої людини шляхом переливання. Люди з О(І) групою крові є універсальними донорами. Люди з АВ (ІV) групою крові - універсальними реципієнтами.

Номер слайду 13

За наявності в еритроцитах Rh кров називають: Резус-фактор (Rh)-це сполука білкової природи, яка лежить на поверхні еритроцитів.резус-негативноюрезус-позитивною

Номер слайду 14

Резус-конфлікт Якщо людині з резус-позитивною кров’ю влити кров резус-негативну і навпаки, то також буде аглютинація, тобто склеювання еритроцитів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання: опрацювати відповідний параграф підручника

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
26 вересня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку