Про матеріал
Відеоурок за посиланням https://youtu.be/Rk-Yu5jBa84
У цьому відеоуроці ми розглянемо основні аспекти білків, які є високомолекулярними біополімерами, що складаються з амінокислот. Ви дізнаєтесь про основні характеристики білків: будову білків з амінокислот, взаємодію амінокислот через пептидні зв'язки та визначення білкового складу організмів (протеоміка). Також ми обговоримо рівні структурної організації білків: первинну, вторинну, третинну і четвертинну структури білків, а також вплив амінокислот на структуру і функції білків. Ми розглянемо класифікацію білків на прості (протеїни) і складні (протеїди) та різноманіття комбінацій амінокислот у білках. Ви дізнаєтеся про різноманітні функції білків: будівельну, каталітичну, рухову, транспортну, захисну, регуляторну, енергетичну, сигнальну, запасливу та поживну, з прикладами білків і їхніх функцій у різних організмах. На завершення ми розглянемо додаткові особливості білків, такі як денатурація і ренатурація білків, а також специфічні білки, як антибіотики та отрути.