Презентація Біологія 9 клас. Білки, їхня організація та функції

Про матеріал
Відеоурок за посиланням https://youtu.be/Rk-Yu5jBa84 У цьому відеоуроці ми розглянемо основні аспекти білків, які є високомолекулярними біополімерами, що складаються з амінокислот. Ви дізнаєтесь про основні характеристики білків: будову білків з амінокислот, взаємодію амінокислот через пептидні зв'язки та визначення білкового складу організмів (протеоміка). Також ми обговоримо рівні структурної організації білків: первинну, вторинну, третинну і четвертинну структури білків, а також вплив амінокислот на структуру і функції білків. Ми розглянемо класифікацію білків на прості (протеїни) і складні (протеїди) та різноманіття комбінацій амінокислот у білках. Ви дізнаєтеся про різноманітні функції білків: будівельну, каталітичну, рухову, транспортну, захисну, регуляторну, енергетичну, сигнальну, запасливу та поживну, з прикладами білків і їхніх функцій у різних організмах. На завершення ми розглянемо додаткові особливості білків, такі як денатурація і ренатурація білків, а також специфічні білки, як антибіотики та отрути.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІЛКИ, ЇХНЯ ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ФУНКЦІЇБіологія 9 клас

Номер слайду 2

Білки містять:вуглець;кисень;азот;водень;сірку;фосфор;залізо.

Номер слайду 3

Амінокислоти - це малі біомолекули, до складу яких входять аміно- і карбоксильна групи. Білки - це високомолекулярні полімери, мономерами яких є амінокислоти.

Номер слайду 4

20 ОСНОВНИХ АМІНОКИСЛОТАмінокислоти. НезамінніЗамінні

Номер слайду 5

Будова білків. Амфотерні сполуки виконують властивості кислот та лугів

Номер слайду 6

Вторинна структура. Третинна структура. Первинна структура. Четвертинна структура

Номер слайду 7

Денатурація - процес порушення природної структури білка або розгортання поліпептидного ланцюга без руйнування пептидних зв’язків. Ренатурація - відновлення структури білка на початковій стадії руйнування. Деструкція - необоротний процес руйнування первинної структури білка.

Номер слайду 8

Білки. Протеїди (складні)Протеїни (прості)Гідрофільність - здатність деяких речовин змочуватися водою. Гідрофобність - властивість деяких речовин не змочуватися та відштовхувати воду.

Номер слайду 9

Головні функції білків1. Будівельна - Колаген (хрящі) - Кератин (пір’я, нігті, волосся) - Еластин (зв’язки)2. Каталітична - Ферменти (трипсин)3. Рухова - Міозин, актин (міофібрили)4. Транспортна - Гемоглобін (О2 в крові) - Міоглобін (О2 в м'язах) - Гемоціанін (О2 в крові молюсків)5. Захисна - Антитіла - Фібриноген6. Регуляторна - Гормони (інсулін, глюкагон, соматотропін)7. Енергетична - Розщеплення білків = 17,2 к. Дж/г8. Сигнальна - Родопсин (зоровий пігмент)9. Запаслива - Яєчний альбумін - Казеїн10. Поживна - Казеїн (для малят ссавців)

Номер слайду 10

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
3 липня
Переглядів
3
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку