Презентація Біологія 9 клас. Клітина та її структура

Про матеріал
Відеоурок за посиланням https://youtu.be/sgN9SgM-x38 В цьому відео ми розглянемо основні життєві функції клітин одноклітинних та багатоклітинних організмів. Ви дізнаєтеся, як клітини одноклітинних організмів виконують усі необхідні функції самостійно, тоді як клітини багатоклітинних організмів спеціалізуються на виконанні певних функцій. Ми детально обговоримо, як клітини: - одержують енергію з навколишнього середовища та перетворюють її у різні форми; - вибірково вбирають речовини, переміщують їх у клітині та виводять продукти обміну; - зберігають, реалізовують та передають спадкову інформацію наступному поколінню; - підтримують внутрішньоклітинну рівновагу; - розпізнають сигнали середовища та реагують на них; - утворюють нові молекули та структури для заміни тих, які вже зношені. Відео пояснює роль основних структурних частин клітини: поверхневого апарату, цитоплазми з органелами та ядра (або нуклеоїду). Також ми розглянемо особливості організації прокаріотичних та еукаріотичних клітин, включаючи відмінності в будові та функціях. Порівняння прокаріотичних та еукаріотичних клітин допоможе зрозуміти, як їх структура впливає на життєві процеси. Наприклад, прокаріоти мають клітинну стінку з муреїну та плазматичну мембрану, тоді як еукаріоти характеризуються наявністю мембранних органел та ядра. Це відео стане чудовим ресурсом для тих, хто хоче поглибити свої знання про клітини та їхні функції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клітина та її структура. Біологія 9 клас

Номер слайду 2

Держава – політичне утворення з визначеною територією, економікою і політичною владою. Чи можна порівняти державу з клітиною?

Номер слайду 3

Усім клітинам для життя необхідно: а) одержувати енергію з навколишнього середовища і перетворювати її у певні форми (механічну енергію руху, електричну енергію збудження тощо); б) вибірково вбирати речовини із середовища, переміщувати їх у клітині й виводити продукти обміну назовні; в) зберігати, реалізовувати і передавати спадкову інформацію наступному поколінню; г) постійно підтримувати внутрішньоклітинну рівновагу; д) розпізнавати сигнали середовища і реагувати на них; е) утворювати нові молекули і структури взамін тих, термін життя яких закінчився.

Номер слайду 4

Прокаріотичні (від грец. про – до, каріон – ядро) клітини – це клітини доядерних організмів, які не мають чітко сформованого ядра та більшості органел

Номер слайду 5

Еукаріотичні (від грец. eu – повністю й каріон – ядро) клітини – це клітини ядерних організмів, які мають ядро і розвинуту систему органел

Номер слайду 6

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
17 липня
Переглядів
7
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку