Презентація "Битва за завтра. Дидактичний матеріал до уроку"

Про матеріал
Матеріал укладено на основі власних спостережень та аналізу бойових дій Збройних Сил України з військами Росії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Битва за завтраабо Топ-10 перемог України у повномасштабній війніДидактичний матеріал до уроків з історії України

Номер слайду 2

Кириченко В. А. Битва за завтра До остаточної перемоги над російським агресором ще далеко. Однак варто нагадати, що за рік і сім місяців повномасштабної війни українська армія уже завдала багато дошкульних ударів по окупаційних військах.“Парад” знищеної російської військової техніки. Київ, Хрещатик, 24 серпня 2022 р.

Номер слайду 3

Кириченко В. А. Гостомель. Зрив бліцкригу Ні для кого не секрет, що першопочатковим планом російських окупантів була швидка окупація частини української території. Включно з Києвом, звісна річ. Кремль планував моментально захопити столицю України, скинути (і, можливо, знищити) чинну українську владу, поставити підконтрольних собі міньйонів, у такий спосіб повернувши нашу країну в зону свого імперського впливу. Завантаження елітних псковських десантників. 22 лютого 2022 р.

Номер слайду 4

Кириченко В. А. Гостомель. Зрив бліцкригу Одним із ключових аспектів цього плану були успішні дії десантників псковської дивізії. У десантних підрозділів збройних сил Росії головною метою було захоплення аеродрому в Гостомелі. Якби цей об’єкт перейшов під контроль окупантів — захоплення Києва мало б значно реалістичніший вигляд. Повітряна атака на аеропорт у Гостомелі. 24 лютого 2022 р. Скріншот з відео місцевого мешканця

Номер слайду 5

Кириченко В. А. Гостомель. Зрив бліцкригу Але саме в Гостомелі (та іншому стратегічно важливому з точки зору авіації населеному пункті, Василькові) Україна отримала свою першу, таку важливу перемогу. Усі спроби висадки десанту, які здійснював у перші години війни ворог, були успішно блоковані, а потім і знищені. Те, що радянська армія зробила 1968-го року в Чехословаччині — їй не вдалося повторити 2022-го в Україні. І саме цей успіх став першим сигналом про те, що для російських окупаційних військ "щось пішло не за планом". Розбита техніка окупантів в аеропорту Гостомеля. Фото: oryxspioenkop.com.

Номер слайду 6

Кириченко В. А. Скибин. Розгром танкового полку росіян Якщо на західній околиці Києва окупанти намагалися провести успішну десантну операцію, то на східному, з боку Броварів, вони ішли на Київ сушею. Це був масований наступ кількох танкових полків, які рухалися трасою з боку Чернігова. Танкова колона російських загарбників на марші. Чернігівська область, лютий 2022 р.

Номер слайду 7

Кириченко В. А. Скибин. Розгром танкового полку росіян На цей напрямок російське командування кинуло великі сили — і вони були вщент розбиті в селі Скибин, що на самісінькій околиці Броварів. Показово, що у цій битві, де росіяни кількісно і якісно переважали українські підрозділи в рази, а, можливо, і на порядок — загинуло лише семеро українських захисників, тоді як кількість жертв з боку окупантів однозначно перевалила за сотню. Знищення танкової колони російських загарбників у с. Скибин під Броварами. Лютий 2022 р.

Номер слайду 8

Кириченко В. А. Одним із ключових зразків зброї, яка зупинила росіян у цій битві, стала українська розробка, протитанковий ракетний комплекс "Стугна-П". Вітчизняна зброя зупинила цілу колону російської бронетехніки, унеможлививши рух на Київ, а потім методично знищивши танки окупантів. Скибин. Розгром танкового полку росіян. ПТРК “Стугна-П” у роботі. Південний напрямок

Номер слайду 9

Кириченко В. А. Через кілька днів після початку повномасштабної війни росіяни захопили частину Одеської області, зокрема острів Зміїний. Ця стратегічна точка, яка перебувала під контролем окупантів, дозволяла їм планувати висадку десанту на території Одещини й навіть у саму Одесу. Ключову роль у всіх цих планах відігравав ракетний крейсер "Москва", флагман Чорноморського флоту Російської Федерації. Кінець "Москви"Гордість військово-морського флоту Росії – ракетний крейсер “Москва”

Номер слайду 10

Кириченко В. А. Але цим планам не судилося втілитися. 13 квітня 2022-го два точні удари українських ракет по крейсеру "Москва" завдали йому настільки серйозних пошкоджень, що наступного дня він затонув в територіальних водах України, неподалік від острова Зміїний. Особливої гордості українській армії додає те, що ці удари були завдані зброєю вітчизняного виробництва — протикорабельними ракетами "Нептун". Цей комплекс на початку війни ще не був повністю готовий до використання у бойових умовах, але перша ж спроба завершилася видатним успіхом. Пошкоджений ракетний крейсер “Москва”.13 квітня 1922 р. Кінець "Москви"

Номер слайду 11

Кириченко В. А. Крейсер "Москва" став першим з 1982 р. флагманом флоту, знищеним під час бойових дій — тоді під час Фолклендської війни британська субмарина затопила аргентинський крейсер "Генерал Бельтрано". Російський (радянський) же флот востаннє до 14 квітня 2022 р. втрачав корабель-флагман свого флоту ще в часи війни проти Японії 1904-1905 рр. Цей удар не тільки завдав потужного психологічного впливу на настрої російської армії, але й унеможливив висадку десанту в Одеській області. Поштова марка України “Русскій воєнний корабль... ВСЬО!”, присвячена знищенню російського ракетного крейсера “Москва”Кінець "Москви"

Номер слайду 12

Кириченко В. А. До вересня українська армія, попри успіхи на півночі, де вдалося звільнити від російської окупації території Житомирської, Київської, Сумської та Чернігівської областей, в основному оборонялася. Але наприкінці серпня настав час рішучих контратакувальних дій. Спочатку українське командування заявило про початок контрнаступу на південному фронті. Але, як виявилося, це було лише прикриття, бо справжній наступ на позиції російських військ відбувся на сході України, в Харківській області. Харківська офензива. Бойова робота самохідних артустановок 2 С7 "Піон”. Фото прес-служби 43-ої ОАБр. Вересень 2022 р.

Номер слайду 13

Кириченко В. А. Там, у перший же день на південному сході Харківщини Збройні сили України просунулися аж на 20 кілометрів углиб російських позицій, а на другий — відбили в окупантів місто Балаклію, перший великий населений пункт під час цієї операції. Далі були звільнені Ізюм і Куп’янськ, Вовчанськ і Ківшарівка, а також Лиман і Святогірськ на території Донецької області. Харківська офензива. Звільнена Балаклія. 8 вересня 2022 р.

Номер слайду 14

Кириченко В. А. Харківський контрнаступ продемонстрував, що "другу армію світу" можна і треба перемагати не тільки на морі, а й на суходолі. Харківська офензива. Знищена російська військова техніка

Номер слайду 15

Кириченко В. А. Після харківської офензиви справа дійшла і до наступу на півдні — на правобережній частині Херсонської області. Тут вже справа пішла важче, такого моментального і стрімкого просування, як під Балаклією та Ізюмом, на Херсонщині уже не було — росіяни, навчені поразкою на Слобожанщині, підготувалися до оборони. Звільнення Херсона

Номер слайду 16

Кириченко В. А. Але ворога підвела головна больова точка на цьому напрямку — Дніпро. Для перекидання військ, техніки та боєприпасів на правобережну частину Херсонської області у росіян були лише два варіанти — Антонівський міст між Олешками й Херсоном та міст на дамбі неіснуючої нині Каховської гідроелектростанції. І саме ці об’єкти стали головними мішенями для української армії, яка на той момент уже отримала сучасну західну зброю, зокрема, реактивні системи залпового вогню (HIMARS та ін.). Звільнення Херсона. Українська артилерія знищує ударний потенціал окупантів

Номер слайду 17

Кириченко В. А. Коли ж удари Сил оборони України по логістичних маршрутах російських окупантів почали досягати мети, стало зрозуміло — Херсон (єдиний обласний центр, який росіяни зуміли окупувати після початку повномасштабної війни) їм не втримати. До того ж втікати їм довелося уже не зручними мостами, а буквально по воді, що додало проблем і збільшило кількість жертв. Звільнення Херсона. Херсонський контрнаступ (29 серпня – 11 листопада 2022 р.)

Номер слайду 18

Кириченко В. А. А Збройні Сили України 11 листопада зайшли у звільнений Херсон, який повернувся під контроль України. Звільнення Херсона. Херсон зустрічає визволителів.11 листопада 2022 р.

Номер слайду 19

Кириченко В. А. На противагу попереднім пунктам огляду, битва за Бахмут стала грандіозною оборонною операцією для Збройних Сил України. З серпня 2022-го дотепер українські війська, вгризшись у землю в районі цього міста на північному сході Донеччини, тримали удар. Битва за Бахмут. Мапа бойових дій в навколо Бахмута станом на 27 вересня 2023 р.

Номер слайду 20

Кириченко В. А. Удар важкий, серйозний, просто-таки унікальний. Бахмутський наступ російських військ, одну із найпотужніших частин яких складали підрозділи приватної військової компанії "Вагнера", став найкривавішою піхотною битвою у світі з часів Другої світової війни. За даними українського Генштабу, тільки під Бахмутом за рік інтенсивних бойових дій російські війська втратили під 100 тисяч особового складу. Битва за Бахмут. Тривалість військових операцій{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Битва за Москву67 днів. Сталінградська битва126 днів. Курська битва50 днів. Корсунь-Шевченківська битва24 дніБитва за Берлін9 днів. Битва за Бахмут422 дні(станом на 27.09.2023 бої тривають)

Номер слайду 21

Кириченко В. А. В результаті усе, чого змогли досягти росіяни — це захопити (причому навіть не на усі 100%) повністю знищене ними місто, тож навіть цим успіхом не могли повноцінно похвалитися, а частина російських "воєнкорів" та пропагандистів взагалі поставила під сумнів доцільність цієї операції. Битва за Бахмут. Руїни Бахмута. Літо 2023 р.

Номер слайду 22

Кириченко В. А. Під час наступу на Бахмут росіяни заявляли, що захоплення цього міста відкриє їм шлях углиб України, спровокує обвал українського фронту, дозволить у короткі строки захопити Краматорськ і Слов’янськ, вийти на Харківщину і Дніпропетровщину. Нічого з цього не сталося — завдяки стійкості й мужності українських військовослужбовців. Битва за Бахмут. Вистояли – переможемо! Сучасний фотоколаж

Номер слайду 23

Кириченко В. А. Наприкінці 2022 р. війна поступово почала переміщуватися з українських регіонів на територію Росії. У прикордонних регіонах РФ почали діяти добровольчі підрозділи, створені із громадян Росії (зокрема, тих, хто перейшов на бік України). А у віддаленіші регіони країни-агресора полетіли різноманітні безпілотники. Офіційно українська сторона не розголошує деталі цих операцій і навіть не підтверджує свою участь у них, але частина атак виявилися настільки потужними, що про якусь самодіяльність тут точно не могло бути й мови. Територія Росії перестала бути недосяжноюдля українських засобів ураження Бійці “Російського добровольчого корпусу” в Брянській області. 2 березня 2023 р.

Номер слайду 24

Кириченко В. А. У грудні 2022-го пролунали вибухи на двох аеродромах РФ — Енгельс біля Саратова та Дягілєво в Рязані, де базувалися стратегічні бомбардувальники Ту-95, які вели ракетний обстріл території України. Це змусило російське командування перекинути літаки, які уціліли, углиб Росії, зокрема, аж на Кольський півострів, що за Полярним колом. У травні 2023 р. безпілотники почали долітати до Москви. Територія Росії перестала бути недосяжноюдля українських засобів ураження

Номер слайду 25

Кириченко В. А. Наприкінці серпня 2023 р. сталася наймасштабніша атака на територію Росії за увесь час війни — під удар потрапив аеродром у Пскові, де базується 76-а десантно-штурмова дивізія, яка брала участь у наступі на Україну в лютому 2022-го. Атака на об’єкт, який розташований майже за 700 кілометрів від українського кордону, продемонструвала, що Росія не може навіть ефективно захищати свою власну територію. А втрата кількох (за низкою джерел, що чотирьох) літаків Іл-76 є серйозним ударом по потужностях російського окупаційного контингенту. Супутникові знімки знищених Іл-76 на аеродромі під Псковом. Фото: OSINT-дослідник MT Anderson. Територія Росії перестала бути недосяжноюдля українських засобів ураження

Номер слайду 26

Кириченко В. А. Невеликий – площею у близько 20 гектарів – острів Зміїний в Чорному морі територіально належить Одеській області. З кінця лютого 2022-го він був окупований російською армією, з початком повномасштабної війни Росії проти України ставши символом незламності українців. Окупанти перетворили острів на потужну військову базу, з якої вони могли цілковито контролювати та блокувати усе судноплавство – цивільне та військове. Росіяни б повністю контролювали повітряний простір не тільки над Чорним морем, а й над півднем України, над Молдовою, Болгарією та Румунією. Прикордонний пост на острові Зміїний. Серпень 2021 року. Повернення контролю над північно-західною акваторією Чорного моря

Номер слайду 27

Кириченко В. А. Битва за острів тривала кілька місяців.30 червня 2022 року в ОК "Південь" повідомили, що українські військові вдало провели операцію на Зміїному, внаслідок чого росіяни поспіхом евакуювали залишки гарнізону, залишивши спалену техніку і розбиті вщент будівлі. Вже за п'ять днів ЗСУ встановили український прапор на острові. Тоді й повідомили, що острів Зміїний повернули під контроль України. Військові Сил спеціальних операцій на острові Зміїний. Липень 2022 р. Повернення контролю над північно-західною акваторією Чорного моря

Номер слайду 28

Кириченко В. А. За 4 місяці окупації острів здобув всесвітню славу: тут прикордонник вказав напрямок крейсеру “Москва” і згодом корабель “взяв” свій курс на дно. Звільнення Зміїного дозволило частково розблокувати судноплавство у північно-західній частині Чорного моря та відновити експорт українського зерна. Відновлений український прикордонний знак на острові Зміїний. 13 серпня 2023 р. Повернення контролю над північно-західною акваторією Чорного моря

Номер слайду 29

Кириченко В. А."Вишки Бойка" - бурові газо- та нафтовидобувні платформи, які належать Україні, та зведені біля берегів Криму в Чорному морі. Росія захопила їх після анексії Криму в 2014 р. та використовувала у військових цілях, зокрема, для розміщення засобів РЛС. Комплекс бурових газо- та нафтовидобувних платформ, відомий більше як “Вишки Бойка”Повернення контролю над північно-західною акваторією Чорного моря

Номер слайду 30

Кириченко В. А. Унікальна операція зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" була проведена силами підрозділів ГУР МО України. Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Нева", що може відстежувати рух суден у Чорному морі. Бійці спецпідрозділу ГУР МО України позують на тлі деокупованих бурових газо- і нафтовидобувних платформ.11 вересня 2023 р. Повернення контролю над північно-західною акваторією Чорного моря

Номер слайду 31

Кириченко В. А. Повернення Україні контролю над "вишками Бойка" обмежили можливості росіян діяти поблизу острова Зміїний і перекривати судноплавні коридори, дає можливість Україні посилити безпеку в Чорному морі та послабити РФ у тимчасово окупованому Криму. Повернення контролю над північно-західною акваторією Чорного моря“Вишки Бойка”. Фотоколаж

Номер слайду 32

Кириченко В. А. Побоюючись наступу Збройних Сил України, окупанти звели на окупованих територіях потужну оборону із системою мінних полів, протитанкових ровів, інженерних загороджень та піхотних траншей, відому як “лінія Сурокікіна”. Вся система оборони прикрита вогнем артилерії. Особливо потужною система була на Запорізькому напрямку і за задумкою російського командування мала зупинити український наступ.“Лінія Суровікіна”… всьо. Протитанкові загородження та траншеї першої лінії оборони російських окупаційних військ у Запорізькій області

Номер слайду 33

Кириченко В. А. Підрозділи Сил оборони України влітку 2023 р. подолали основний рубіж “лінії Суровікіна” на Запорізькому напрямку. Слідом за цим піхотні підрозділи почали зачистку окопів та розширення зони прориву за підтримки бронетехніки. Крім того, також стоїть задача із розширення плацдарму за лінією укріплень для забезпечення подальших маневрів вглиб окупованих росіянами територій. Карта прориву “лінії Суровікіна” станом на 30 серпня 2023 р. Джерело: Black_Bird. Group / Twitter“Лінія Суровікіна”… всьо

Номер слайду 34

Кириченко В. А. Серія успішних операцій України фактично знерухомила російський Чорноморський флот. Нині флот використовується на 5-10% від його потенційних можливостей.І не тому, що окупанти не хочуть більшого, а тому, що ми їм більше не даємо. Україна виграє битву за Чорне море

Номер слайду 35

Кириченко В. А. Україна виграє битву за Чорне море. СБУ спільно з ВМС із комплексним використанням різних видів сучасної зброї здійснили низку зухвалих атак, які підірвали російську протиповітряну оборону в Криму і завдали серйозної шкоди самому Чорноморському флоту Росії23 серпня 2023 р. Висадка загонів спеціального призначення в районі мису Тарханкут та знищення в районі с. Оленівка російської зенітно-ракетної системи С-400 “Тріумф”14 вересня 2023 р. Комплексне ураження в Севастопольській бухті ВДК “Мінськ” та підводного човна “Ростов на Дону”14 вересня 2023 р. Комплексне ураження та знищення модифікованої зенітно-ракетної системи С-400 “Тріумф” під Євпаторією22 вересня 2023 р. Ураження та часткове руйнування штабу Чорноморського флоту у центрі Севастополясаме під час проведення наради з керівництвом флоту. Після цього Росія вивела більшу частину свого Чорноморського флоту з тимчасово окупованого Криму

Номер слайду 36

Кириченко В. А. Успіх України у битві за Чорне море є ще більш дивовижним, оскільки країна не має функціонального військово-морського флоту. Україна виграє битву за Чорне море. Поштовий блок “ВМС України”. Ліберія, 2023 р.

pptx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку