Презентація Богдан Хмельницький

Про матеріал
В презентації розкрито походження та освіта , батьки, перебування в полоні та формування основних рис характеру Богдана Хмельницького. Також наведено його діяльність на реєстровій службі, сутність конфлікту з польськими магнатами, початок збройної боротьби. Підкреслено те, що гетьман став фундатором могутнього козацького війська, засновником психологічно-інформаційної війни(!), утворювачем козацько-гетьманської держави та надано інформацію щодо смерті, поховання та різнобічного вшанування пам яті великого Гетьмана.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Номер слайду 2

ВІЗИТІВКА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОБогдан Михайлович Хмельницький – український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, очільник Українського гетьманату (1648–1657). Організатор повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої.

Номер слайду 3

ВІЗИТІВКА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОЗасновник козацької держави – Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина, протягом свого гетьманування укладав союзи зі Швецією, Московською державою, Османською Портою. Хмельницький був, свого роду, гарним психологом. Він завжди влучно вів переговори, вмів вгадувати та зчитувати емоції співрозмовника. Такі навички не раз ставали в пригоді під час дипломатичної діяльності. Наприклад , в процесі перемовин з Кримським Ханством, яке певний час було серйозним союзником Хмельницького.

Номер слайду 4

ПОХОДЖЕННЯ ТА ОСВІТА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОБогдан Хмельницький народився близько 1595 року в сім’ї чигиринського сотника Михайла Хмельницького. Місцем народження вважається Суботів (нині Черкаська область, Україна, тоді Київське воєводство, Річ Посполита), як рік народження вказують або 1595 або 1596 рік. При хрещенні отримав імена Богдан-Зиновій; другим ім'ям ніколи не користувався.

Номер слайду 5

ПОХОДЖЕННЯ ТА ОСВІТА БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОТі, кому пощастило спілкуватися з ним, звертали увагу на тонкий розум, ерудицію, вміння передбачати розвиток подій, сталеву волю гетьмана. Богдан був дуже освічений. Він володів латинською, польською, турецькою та французькою мовою. Освіту він здобув у єзуїтів – у Львівському єзуїтському колегіумі, заснованому у 1591 році.

Номер слайду 6

БАТЬКИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Батько — чигиринський підстароста Михайло Лаврінович Хмельницький — перебував на службі у коронного гетьмана Станіслава Жолкевського, потім у його зятя Івана Даниловича. Історики мають надзвичайно мало відомостей про Михайла Хмельницького. Досі невідомо, з якого поселення — Хмільника, Хмелева, Хмеліва, Хмельного чи Хмелівки — походив рід Хмельницьких. За думкою істориків , він міг бути з Перемиської землі(Іван Крип'якевич), або ж - білоруського походження(Роберт Магочі). За деякими відомостями Михайла Хмельницького, було позбавлено шляхетства внаслідок баніції, тобто, вигнання з країни і позбавлення прав і вольностей. Генеалог Каспер Несецький відносив Хмельницьких до гербу Масальських. Мати походила з козацького роду.

Номер слайду 7

БАТЬКИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГОЗа польсько-турецької (Хотинської) війни 1620 року Михайло Хмельницький як сотник із Чигиринщини разом з коронним гетьманом Станіславом Жолкевським брав участь у поході на Молдавію. У бою з татарами під Цецорою Михайло Хмельницький був полонений разом із сином Богданом, перебував у турецькому полоні, де і загинув. Пам’ятник козацькому осадчому Михайлові Хмельницькому в селі Лисянка на Черкащині -

Номер слайду 8

ПЕРЕБУВАННЯ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО В ПОЛОНІВ полоні Богдан став перекладачем у турецького паші –командувача флотом ! Своєю чіткою роботою заслужив навіть певну довіру та повагу з боку османських і татарських високопосадовців! Саме завдяки цьому досвіду, знанням міжнародної ситуації, суспільного ладу та звичаїв Оттоманської порти, Хмельницький забезпечить тривалий нейтралітет Туреччини щодо майбутньої української Козацької держави. Вважається, що 1622 р. Хмельницький утік з полону (версії про викуп, матір'ю чи знайомими, також наявні). Батько залишився в Османській імперії та незабаром помер. Повернувшись до Суботова, Хмельницький був зарахований в реєстрове козацтво.

Номер слайду 9

ФОРМУВАННЯ ХАРАКТЕРУ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Поведінка гетьмана засвідчувала холеричний темперамент, який досить часто проявлявся в рисах його характеру, так чи інакше впливав на його вчинки та дії. Ті, кому пощастило спілкуватися з ним, звертали увагу на тонкий розум, ерудицію, вміння передбачати розвиток подій, сталеву волю гетьмана. Сучасні історики зазначають, що Богданова різкість у судженнях і запальність у розмові поєднувалися з м'якістю і привітністю, дотепність — із мовчазністю, простота і щирість — з лукавством і мстивістю, доброта — з суворою вимогливістю і навіть жорстокістю. В його характері дивовижно сплелися воєдино відчайдушна сміливість і холоднокровна обачність, принциповість, що межувала з впертістю, й готовність до компромісу. Можна сказати, що це була цільна, але водночас суперечлива натура. Його сучасники були переконані, що він мав тисячу облич. Проте жодне не було справжнім. Про нього казали: “Тільки Бог святий знає, що Хмельницький думає-гадає”.

Номер слайду 10

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Зважаючи на те, що до сьогоднішнього дня збереглося понад півсотні портретів Хмельницького, інколи важко зрозуміти, якою ж насправді була зовнішність гетьмана. Однак можна стверджувати, що найточніше її відтворив на своїй гравюрі нідерландський художник, майстер Вільгельм Гондіус, адже створив він її за життя Богдана Хмельницького. Таким чином, можемо уявити собі зовнішній вигляд нашого видатного співвітчизника. Тонкі брови на втомленому обличчі підкреслюють відкритий і водночас владний погляд темних очей. Високе чоло, трохи задовгий ніс, закручені донизу вуса, міцно стулені тонкі губи, неважке, але круто зрізане підборіддя. До цього можна додати свідчення сучасників, які відзначали, що Хмельницький був вище середнього зросту, мав міцну будову тіла — був «широкий у кістках».

Номер слайду 11

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НА РЕЄСТРОВІЙ СЛУЖБІ Вступивши до реєстрового козацтва, він брав участь у козацьких походах на татар і турків. Кульмінацією цього періоду став 1629 рік, коли козакам вдалося захопити навіть передмістя Константинополя. За деякими свідченнями, він брав участь і в тридцятирічній війні (1618—1648) на боці французької армії. Можливо, саме він активно воював під Дюнкерком під командуванням Івана Сірка. Ходять легенди, що отримав почесну зброю(шаблю) за порятунок польського принца, майбутнього короля Владислава IV під час війни з Московією.

Номер слайду 12

КОНФЛІКТ З ПОЛЬСЬКИМИ МАГНАТАМИ ТА ПОЧАТОК ЗБРОЙНОЇ БОРОТЬБИВ Речі Посполитій магнати вважали, що Хмельницький мав відношення до селянсько-козацьких повстань проти польської шляхти 1630, 1632, 1637 рокiв. Не маючи серйозних доказів, почали цькування Богдана. За вказівкою князя Олександра Конецпольського, його управитель чигиринський підстароста Даніель Чаплинський підступно напав, пограбував хутір Хмельницького Суботів. Були намагання ворогів і просто знищити його фізично. У грудні 1647 року Богдан подався на Запоріжжя. Там 19 квітня 1648 року був обраний козацькою радою гетьманом. Звідси звернувся він до всіх знедолених виступити на боротьбу з панами. На його заклик з усієї України почали сходитися невдоволені та бідні люди. Вже 22 квітня 1648 року він виступив за свободу України. 

Номер слайду 13

ГЕТЬМАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – УМІЛИЙ ДИПЛОМАТ Перед цим кроком Хмельницький, як дипломат заручився підтримкою кримського хана, який пообіцяв йому допомогу. З того часу татари були союзниками Богдана Хмельницького на протязі усієї визвольної війни. Це було розумне рішення з боку Хмельницького, бо хоча й татари були не завжди послідовні у своїх діях, але не стали союзниками козацьких ворогів та не вдарили у спину.  

Номер слайду 14

БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – ФУНДАТОР МОГУТНЬОГО КОЗАЦЬКОГО ВІЙСЬКА!Богдан Хмельницький дуже швидко створив понад 300-тисячне українське військо, яке стало першорядною збройною силою в тогочасній Європі й основою, на якій будувалася нова Українська Козацька держава. Це військо під проводом Хмельницького розгромило польські армії Потоцького та Калиновського під Жовтими Водами і Корсунем у 1648 р. І це були тільки перші перемоги у визвольній війні. Перемоги були свідченням крутого полководчого хисту Богдана Хмельницького. Були також виграні битви під Пилявцями (1648 р.), під Зборовом (1649 р.), під Батогом (1652 р.), під Жванцем (1653 р.). Про перебіг основних подій національно-визвольної війни(революції-?) ми ще поговоримо на окремому заняттяі) 

Номер слайду 15

Б. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ – ЗАСНОВНИК ІНФОРМАЦІЙНО -ПСИХОЛОГІЧНОЇ ВІЙНИ ?!Богдан Хмельницький проявив себе у цих битвах справжнім новатором і носієм передових ідей у воєнному мистецтві. Наприклад, в практиці вітчизняного воєнного мистецтва вперше застосовувалися принципи ведення так званої психологічної війни. За допомогою розвідувальної служби та контррозвідки, гетьман поширював дезінформацію, сіяв паніку, непевність у власних силах серед ворогів. Навіть видавав інструкції розвідникам через спеціальні універсали. 

Номер слайду 16

СМЕРТЬ ТА ТАЄМНИЦІ ПОХОВАННЯ Б. ХМЕЛЬНИЦЬКОГОПомер гетьман у Чигирині 27 липня (6 серпня) 1657 р. Був похований у Суботові, у збудованій ним Іллінській церкві. Раптова смерть Б. Хмельницького зупинила його величезну діяльність, спрямовану на об’єднання всіх українських земель і зміцнення суверенітету Української держави.     

Номер слайду 17

СМЕРТЬ ТА ТАЄМНИЦІ ПОХОВАННЯ Б. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО   Після смерті забальзамоване і поховане тіло гетьмана зникло. Де саме воно перебуває нині — невідомо. Власне, існує дві версії цієї події, так звана польська й українська. За польською версією, польський шляхтич Стефан Чарнецький 1664 року напав на Суботів, викопав домовину з тілом гетьмана, спалив, а попіл вистрілив з гармати. Український варіант це припущення повністю відкидає, мовляв, тіло Богдана було перепоховано його старим другом Лаврином Капустою. Щоб не допустити нової наруги над його тілом, нове місце поховання знало дуже обмежене коло осіб, які в ході війн загинули. Вчені припускають, що ймовірним місцем перепоховання праху Хмельницького може бути «Семидубова гора» в с. Івківці, що неподалік Суботова. Можливо, також, що Гетьман похований в Іллінській церкві, у склепі, який виявили у 2019 році. Доказів підтвердження обох версій поки що немає. 

Номер слайду 18

НАЙВИЩЕ ДОСЯГНЕННЯ Б. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО   Найбільшим досягненням Хмельницького було утворення й формування Козацько-Гетьманської Держави — Війська Запорозького! У всіх галузях державного будівництва - у війську, адміністрації, судівництві, фінансах, у царині економіки й культури, Хмельницький виступає, як державний діяч великого формату. Йому вдалося запровадити ефективну податкову систему. Збирався гетьман й налагодити карбування власних грошей)Пам’ять про Богдана зосталася на віки живою і дорогою для козацького війська і нащадків усього народу українського. Народ не забув того добра, що хотів для України славний гетьман. Він оспівав Богданові діла в піснях і думах, як ні одного з гетьманів))) 

Номер слайду 19

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ДУМА«ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І БАРАБАШ» «Ей, куме, куме Барабашу, гетьмане молодий! Як будеш мені сими словами досаджати, Да вже я не зарікаюсь тобі з пліч, як галку, Голову зняти…» 

Номер слайду 20

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІМІСТА У 1943 році місто Переяслав перейменували на Переяслав-Хмельницький (2019 року Переяславу повернулась початкова назва), а у 1954 місто Проскурів — на Хмельницький.

Номер слайду 21

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІПАМ‘ЯТНИКИУ Києві існує пам'ятник Богдану Хмельницькому, якого зображено верхи на коні. Також пам'ятники встановлені у містах Чигирин на Богдановій горі, Хмельницькому, Черкасах, Скалаті та в селі Суботові. В Запоріжжі пам'ятник встановлено на вул. Б. Хмельницького , а також пам’ятний знак Б. Хмельницькому на острові Хортиця. Іменем великого гетьмана названі вулиці і площі в багатьох містах і селах України. Також у Чигирині діє музей Богдана Хмельницького.

Номер слайду 22

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ НАГОРОДИЗа часів СРСР існував орден Богдана Хмельницького, призначений для нагородження як офіцерського, так і солдатсько-сержантського складу. Також  орден Богдана Хмельницького встановлений і у сучасній Україні для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України. На його честь названо 69-й курінь УПЮ «Пласту» імені Богдана Хмельницького. На його честь також названо Окремий президентський полк імені гетьмана Богдана Хмельницького.

Номер слайду 23

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ГРОШОВА ОДИНИЦЯ УКРАЇНИПортрет Богдана Хмельницького зображено на банкноті номіналом 5 гривень. Також Національний банк України випускав в обіг пам'ятні монети номіналом 200000 карбованців з 19 липня 1995 року та номіналом 1000000 карбованців з 21 червня 1996 року та номіналом 10 гривень (срібло) з 24 грудня 2015 року.

Номер слайду 24

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ Кінематограф. Його образ створено М. Мордвиновим у фільмі І. Савченка «Богдан Хмельницький» (1941), Б. Ступкою у польській кінокартині Єжи Гофмана «Вогнем і мечем» (1999), в українських фільмах «Чорна рада» (2002), «Богдан-Зиновій Хмельницький» (2007), «Гетьман» (2015) , а також в документальній стрічці «Богдан Хмельницький» (1990). Образ великого гетьмана також неодноразово відтворювався і в літературі, і в музиці)

Номер слайду 25

ПІДПИС БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО 

Номер слайду 26

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ!Б – який ???О – ???Г – ???Д – ???А – ???Н –???

Номер слайду 27

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Бажаємо світла, тепла, МИРУ, розвитку та Божого благословіння ВСІМ, хто досліджує історію козацької доби – історію УКРАЇНИ !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хруленко Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
11 серпня 2023
Переглядів
5309
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку