Презентація "Болгарія після Другої світової війни"

Про матеріал
У пропонованому матеріалі висвітлено історичний розвиток Болгарії після Другої світової війни, у т.ч. питання назрівання всеохоплюючої кризи, "палацової революції" та демократичних перетворень наприкінці 1990-х рр. - на початку ХХІ ст. Матеріал може бути корисним як учителю при плануванні і підготовці уроку за темою, так і учням при вивченні матеріалу теми і підготовці до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Болгарія. Дидактичний матеріал до уроків з всесвітньої історії

Номер слайду 2

Болгарія. Коротка історична довідка. Республіка Болгарія. Форма правління. Парламентська республіка. Президент. Однопалатні Державні Збори. Уряд. Офіційна назва держави. Глава держави. Законодавча влада. Виконавча влада. Герб БолгаріїПрапор БолгаріїКириченко В. А.

Номер слайду 3

Кириченко В. А. Найважливіші завдання післявоєнної БолгаріїБолгарія після Другої світової війниподолання наслідків фашистської диктатури;покарання військових злочинців;вирішення проблеми монархії;демократизація влади і суспільного життя;відновлення демократичних прав і свобод громадян;відновлення зруйнованих війною промислового і сільськогосподарського виробництва;вирішення аграрного питання;вирішення соціальних проблем;відновлення доброго імені держави на міжнародній арені та довіри сусідніх держав.

Номер слайду 4

Кириченко В. А. Післявоєнні демократичні перетворення уряду Вітчизняного фронтузнищення фашизму та здійснення заходів по подоланню його наслідків;притягнуто до відповідальності військових злочинців та колабораціоністів;чистка державного апарату від антинародних елементів;створення державних і місцевих органів народної влади;демократизація суспільного життя;відновлення демократичних прав і свобод громадян;заходи по відновленню зруйнованих війною промислового і сільськогосподарського виробництва;вирішувалося аграрне питання (обмежено розміри землеволодіння);спроби вирішення соціальних проблем. Болгарія після Другої світової війни

Номер слайду 5

На ліквідації монархії наполягали комуністи та партії демократичної орієнтації. Болгарія за Регентської ради при малолітньому цареві Симеоні ІІ скомпрометувала себе співробітництвом з фашистськими Німеччиною та Італією. Ліквідація монархіїКириченко В. А.15 вересня 1946 року

Номер слайду 6

Прихід комуністів до владиу вересні 1944 р. в ході антифашистського повстання у Софії влада перейшла до Вітчизняного фронту, до складу якого входили комуністи. Створено уряд Вітчизняного фронту, у якому комуністи мали значний вплив; 8 вересня 1946 р. відбувся організований комуністами референдум з питання про форму державного управління; у жовтні 1946 р. комуністи перемогли у виборах до Великих народних зборів (парламенту);у листопаді 1946 р. комуністи сформували уряд; у грудні 1947 р. прийнято конституцію країни, яка закріпила будівництво соціалістичного ладу. Встановлення комуністичного ладу. Кириченко В. А.

Номер слайду 7

скасування приватної власності;націоналізація чи одержавлення засобів виробництва;індустріалізація і колективізація без урахування національних особливостей;командно-адміністративна система управління господарством у найгірших її проявах;монополія компартії на владу;утвердження всеосяжної влади вождя;зрощення партійного і державного апарату;централізація та бюрократизація влади;втрата у суспільстві засад демократії;обмеження демократичних прав і свобод громадян;засилля та терор до власного народу;всеохоплююча ідеологізація усіх сфер суспільного життя;тотальний контроль за свідомістю людей. Реформи за радянським зразком. Курс на побудову соціалізму. Кириченко В. А.

Номер слайду 8

Кириченко В. А. Курс на побудову соціалізму. Широкої суспільної опозиції сталінським методам соціалістичного будівництва в Болгарії практично не виникало, оскільки у переважної більшості болгар збереглася готовність сприймати авторитарні методи управління, а підприємницький прошарок у загальній структурі населення був невеликим.

Номер слайду 9

Кириченко В. А. Опозиція – (від лат. oppositio -“протиставлення, заперечення”) - протиставлення одних поглядів чи дій іншим, виступ проти думки більшості у законодавчих, партійних та інших структурах, альтернативна політика, інший спосіб вирішення проблем. Курс на побудову соціалізму

Номер слайду 10

Проблеми економічного, політичного та соціального характеру, які накопичувалися протягом 1970 – 1980-х рр., не дивлячись на позитивні результати окремих реформ, вирішити у рамках соціалістичної моделі виявилося неможливим. Всеохоплююча криза обумовила необхідність змін у країні. Рішучі зміни назріли. Кириченко В. А.

Номер слайду 11

Революційні перетворення 1989 – 1990 рр.10 листопада 1989 р. Тодор Живков усунений з усіх посад у партії і державі;у грудні 1989 р. створено Союз демократичних сил, який проголосив ідею створення держави на принципах демократії та ринкових відносин; у січні 1990 р. компартія відмовилася від керівної ролі у державі і суспільстві;у січні 1990 р. був організований національний “круглий стіл” основних партій і організацій. Прийнято рішення про розпуск усіх парторганізацій, утвердження багатопартійності та деполітизацію силових структур;у червні 1990 р. у країні відбулися перші вільні парламентські вибори. Хроніка подій. Кириченко В. А. Демонстрація протесту у Софії. Листопад 1989 р.

Номер слайду 12

Проміжний підсумок. Кириченко В. А. Листопадові події 1989 р. в Болгарії по своїй суті були революцією, хоч у країні й не відбувалися мітинги і повстання. Революційні події розвивалися у вищих ешелонах болгарської еліти.

Номер слайду 13

Кириченко В. А. Желю Желєв{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}1990 Петар Младенов1990 - 1997 Желю Желєв1997 - 2002 Петар Стоянов2002 - 2012 Георгій Пирванов2012 - 2017 Росен Плевнелієвз 2017 Румен Радев. Президенти БолгаріїПетар Младенов Болгарія на шляху демократизаціїПетар Стоянов. Георгій Пирванов. Росен Плевнелієв. Румен Радев

Номер слайду 14

Кириченко В. А. Болгарія у ХХІ ст. Порт Бургас. На початку ХХІ ст. Болгарія зробила важливі кроки на шляху демократизації суспільних відносин та впровадження ринкових реформ. Економічне життя у країні складається на основі ринкових відносин з урахуванням національної специфіки і традицій господарювання.

Номер слайду 15

Кириченко В. А.з 2004 р. НАТО Болгарія у європейських інтеграційних процесахЄвросоюзз 2007 р. ОБСЄз 1975 р. Рада Європиз 1992 р. Підрозділ збройних сил Болгарії на навчаннях військ НАТО.2018 р.

Номер слайду 16

Загальний підсумок. Кириченко В. А. Болгарія сьогодні — парламентська республіка, індустріально-аграрна держава, економіка якої інтегрована в загальноєвропейський ринок. В країні відбулися значні перетворення, спрямовані на побудову ринкової економіки і становлення громадянського суспільства.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Великолуг Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2020
Переглядів
9172
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку