Презентація "Боротьба з бактеріальними захворюваннями"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про збудників найпоширеніших бактеріальних захворювань, шляхи зараження ними та заходи профілактики. Презентація відповідає профільній програмі з біології. Слайди містять теоретичний матеріал і багато ілюстрацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Боротьба з бактеріальними захворюваннями

Номер слайду 2

Бактеріальні інфекції Бактеріальними називають інфекції, збудники яких належать до домену Бактерії. Бактерії можуть уражати всі органи і системи органів тіла людини.

Номер слайду 3

Шляхи проникнення бактерій до організму Бактерії можуть проникати в організм людини: через травну систему (з їжею або водою); через дихальну систему (під час дихання); через статеву та видільну систему (у разі статевих контактів); через шкіру (зазвичай у випадку її пошкодження).

Номер слайду 4

Способи лікування та профілактикибактеріальних захворювань. Антибіотики є органічними речовинами, які в природних умовах синтезуються різними мікроорганізмами. За допомогою антибіотиків ці мікроорганізми вбивають або пригнічують своїх конкурентів.

Номер слайду 5

Способи лікування та профілактикибактеріальних захворювань. Сироватки створюють у людини пасивний штучний імунітет шляхом ін’єкції утворених антитіл від одного індивідуума до іншого, того ж або іншого виду. Цей спосіб забезпечує короткочасний, але дуже швидкий захист від інфекції або токсинів.

Номер слайду 6

Способи лікування та профілактикибактеріальних захворювань. Вакцини створюють у людини активний штучний імунітет шляхом ін’єкції до організму невеликих кількостей антигенів у вигляді вбитого або послабленого стороннього агента. Водночас організм виробляє власні антитіла й утворює клітини імунологічної пам’яті (забезпечують більш швидку реакцію організму в разі повторної зустрічі зі стороннім агентом). Це забезпечує тривалий захист від інфекції, але діяти цей захист починає тільки через певний проміжок часу.

Номер слайду 7

Способи захисту організму від бактеріальних інфекцій. Перешкоджання проникненню інфекції до організму. Уникнення можливих контактів зі сторонніми об’єктами (хвороботворними організмами або паразитами), які можуть потрапити до організму. Утворення на поверхні тіла захисних структур, що протидіють проникненню сторонніх об’єктів (шкіра)

Номер слайду 8

Способи захисту організму від бактеріальних інфекцій. Знищення сторонніх об’єктів, що потрапили до організму. Здійснюється, в основному, нейтрофілами і макрофагами (великими нерухомими фагоцитами, розташованими в печінці, селезінці й лімфатичних вузлах), здатними розпізнавати сторонні організми. Здійснюється Т-лімфоцитами і В-лімфоцитами, що забезпечують, відповідно, клітинний і гуморальний імунітет

Номер слайду 9

Ангіна. Шляхи зараження: повітряно-крапельний або через продукти харчування. Заходи профілактики Активне виявлення хворих, їх ізоляція, госпіталізація і раціональне лікування; максимальне розосередження людей; провітрювання житлових, службових і навчальних приміщень; здійснення поточної та завершальної дезінфекції; посилення медичного контролю за технологією приготування і термінами збереження готової їжі.

Номер слайду 10

Дифтерія. Шляхи зараження: повітряно-крапельний. Заходи профілактики Основним заходом щодо профілактики дифтерії є правильно організовані та вчасно здійснені щеплення дифтерійним анатоксином.

Номер слайду 11

Холера. Шляхи зараження: фекально-оральний. Заходи профілактики: суворе дотримання санітарно-гігієнічних вимог щодо забезпечення правильного водопостачання, каналізації й очищення населених місць.

pptx
Додано
3 січня 2021
Переглядів
10412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку