Презентація "Боротьба з мікологічними захворюваннями"

Про матеріал

У презентації подано матеріал про гриби, які викликають захорювання людини та шляхи боротьби з мікозами. Презентація відповідає профільній програмі з біології. Слайди містять теоретичний матеріал і багато ілюстрацій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Боротьба з мікологічними захворюваннями

Номер слайду 2

Особливості паразитичних грибів. Більшість грибів — аеробні організми, які активно дихають і потребують багато кисню для своєї життєдіяльності. Але трапляються й такі, що здобувають енергію внаслідок бродіння (наприклад, деякі дріжджі).

Номер слайду 3

Особливості грибів. Тіло гриба (міцелій) може складатися як з однієї, сильно розгалуженої клітини, так і з багатьох. Розмножуються гриби надзвичайно інтенсивно, статевим, нестатевим або вегетативним способами.

Номер слайду 4

Поняття про мікози. Паразитичні гриби можуть оселятися в будь-яких ділянках тіла людини: на поверхні шкіри;у ротовій порожнині;у шлунково-кишковому тракті; у статевих органах тощо. Захворювання людини, збудниками яких є паразитичні гриби, називають мікозами.

Номер слайду 5

ДерматомікозиІснує багато видів грибів, які паразитують на поверхні тіла людини, уражаючи її шкіру та її похідні (волосся, нігті). Дерматомікози – це захворювання шкіри та її похідних, викликані паразитичними грибами.

Номер слайду 6

Дерматомікози. Гриби з роду Трихофітон (T. Tonsurans і T. violaceum) уражають волосся, нігті і шкіру і є збудниками стригучого лишая. Це захворювання здатне уражати всі ділянки тіла.

Номер слайду 7

Дерматомікози. Гриб трихофітон Шонляйна (Trichophyton), оселяючись на волосистій частині голови, спричиняє хворобу паршу.

Номер слайду 8

Дерматомікози. Під час контактів із тваринами діти можуть заражатися грибом мікроспорум собачий (Microsporum canis), який є збудником мікроспорії.

Номер слайду 9

Мікози внутрішніх органів. Паразитичний гриб Candida albicans, який є збудником молочниці ротової порожнини в дітей (пліснявки) і піхви в жінок.

Номер слайду 10

Гриби-алергени. Надзвичайно сильні алергічні реакції можуть виникати на спори аспергілів. Така реакція може навіть бути смертельною. Алергічний бронхолегеневий аспергільоз

Номер слайду 11

Мікотоксикози. Мікотоксикози - це отруєння, які виникають під впливом мікотоксинів - отруйних сполук, що виробляються грибами. Часто такі отруєння можуть виникати як результат споживання продуктів, уражених пліснявою.

Номер слайду 12

Мікотоксикози. Суттєвою загрозою для людини є мікотоксини паразитичного гриба ріжки пурпурові (Claviceps purpurea). Цей гриб уражає злакові культури. Його склероції містять велику кількість алкалоїдів (ерготамін, ергостерин тощо), які потрапляють у борошно під час помолу. Наслідки отруєння - ураження нервової системи, галюцинації, судоми, гангрена кінцівок. До початку хімічної обробки полів фунгіцидами ураження людей цими мікотоксинами часто набувало масового характеру.ріжки пурпурові (Claviceps purpurea)

Номер слайду 13

Способи боротьби з паразитичнимигрибами. Один з найкращих способів профілактики грибкових захворювань - здоровий спосіб життя. Лікування грибкових інфекцій спеціальними антигрибковими препаратами та антибіотиками (тільки за призначенням лікаря!!!)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бродюк Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 січня 2021
Переглядів
3590
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку