Презентація "Боротьба з гельмінтозами"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про гельмінтів, профілактику їх зараження та шляхи боротьби. Зміст презентації відповідає профільній програмі з біології. Слайди містять теоретичний матеріал і багато ілюстрацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Боротьба з гельмінтозами

Номер слайду 2

Гельмінти та гельмінтологія. Паразитичних червів називають гельмінтами, а науку, що їх вивчає,- гельмінтологією. Згідно з даними ВООЗ, приблизно половина населення нашої планети заражена тим чи іншим гельмінтом.

Номер слайду 3

Сисуни. Сисуни – це клас плоских червів. Налічується близько 4 тис. видів. Всі види – паразитичні організми. Тіло червів покрите щільною оболонкою - кутикулою, є органи прикріплення: гачки, присоски тощо. Добре розвинена статева система. Складні цикли розвитку дають змогу паразитам проникати в тіла хазяїв, яких може бути декілька, й успішно розселятися. До сисунів належать печінковий сисун, котячий сисун (котяча двоустка), кров’яний сисун (кров’яна двоустка) та інші види. Сисуни уражають переважно органи травного тракту.печінковий сисункотячий сисункров’яний сисун

Номер слайду 4

Фасціольоз. Збудник: печінковий сисун. Шляхи зараження: через травний тракт під час споживання водних рослин або овочів, политих водою з водойм, де живуть проміжні хазяї сисуна. Паразитує в печінці та жовчних протоках людини та тварин (корови, вівці, кози, свині тощо)Заходи профілактики: миття овочів перед споживанням, уживання тільки кип’яченої води з природних водойм

Номер слайду 5

Шистосомоз. Збудник: шистосоми (кров’яні сисуни)Шляхи зараження: личинки проникають через шкіру під час купання, прання білизни в природних водоймах, роботи на зрошуваних полях тощо. Заходи профілактики: дотримання правил особистої гігієни, вживання лише кип’яченої води з природних водойм;Шистосоми уражають вени кишкового тракту та сечовидільної системи. Шистосомоз є хворобою тропічних регіонів.

Номер слайду 6

Опісторхоз. Збудник: котячий сисун. Шляхи зараження: через травний тракт у процесі споживання риби, яка є одним із проміжних хазяїв паразита. Паразитує в печінці, жовчних протоках, а також в протоках підшлункової залози. Заходи профілактики: вживання в їжу тільки добре термічно обробленої або сильно просоленої риби. А. Статевозріла особина: 1 - ротовий присосок. Б. Цикл розвитку котячого сисуна: 1 - яйце; 2 - стадія розвитку в тілі молюска; 3 - перший проміжний хазяїн — молюск бітинія; 4 — другий проміжний хазяїн — прісноводна риба; 5 - остаточний хазяїн - рибоїдні ссавці та людина

Номер слайду 7

Стьожкові черви. Паразитичних види, які живуть у кишечнику різних тварин і людини. Представники: бичачий ціп’як, свинячий ціп’як, стьожак широкий, ехінокок. Тіло вкрите кутикулою, складається з голівки, шийки та члеників, яких може бути понад 1000. У дорослих червів, котрі живуть у кишечнику, постійно утворюються нові членики, а зрілі, заповнені яйцями, виводяться назовні з фекаліями. За добу назовні від однієї особини виходять мільйони яєць.

Номер слайду 8

Ехінококоз. Збудник: ехінокок. Шляхи зараження: через травний тракт, коли яйця потрапляють до рота з немитих рук Заходи профілактики: дотримання правил особистої гігієни. Для ехінокока людина є не остаточним ним, а проміжним хазяїном. Його остаточні хазяї - представники родини Собачі. Тому цей паразит в організмі людини оселяється не в кишечнику, а в інших органах (печінці, мозку тощо) у вигляді фіни, що суттєво погіршує їхній стан і може стати причиною смерті. Фіни ехінокока

Номер слайду 9

Дифілоботріоз. Збудник: стьожак широкий. Шляхи зараження: під час поїдання зараженої риби, яка є одним із проміжних хазяїв цього паразита. Заходи профілактики: вживання в їжу тільки добре термічно обробленої або сильно просоленої риби. Остаточний хазяїн – людина або тварини, які живляться рибою. Життєвий цикл стьожака широкого

Номер слайду 10

Теніаринхоз. Збудник: бичачий ціп’як. Шляхи зараження: під час уживання зараженого м’яса великої рогатої худоби, яка є проміжним хазяїном цього паразита. Остаточний хазяїн: людина. Заходи профілактики: вживання в їжу лише добре термічно обробленого м’яса. Життєвий цикл бичачого ціп’яка

Номер слайду 11

Теніоз. Збудник: свинячий ціп’як. Шляхи зараження: під час уживання зараженого м’яса свиней, які є проміжним хазяїном цього паразита. Остаточний хазяїн: людина. Заходи профілактики: вживання в їжу тільки добре термічно обробленого м’яса Життєвий цикл свинячого ціп’яка

Номер слайду 12

Круглі черви. Серед круглих червів є такі паразити людини, як гострики, трихінели, філярії, аскариди. Деякі з них завдають досить незначної шкоди людині, і зараження ними майже непомітне. Інші (наприклад, аскариди і трихінели) можуть становити велику небезпеку і навіть призводити до загибелі людей.

Номер слайду 13

Аскаридоз. Збудник: аскарида людська. Шляхи зараження: через рот під час споживання овочів або через немиті руки. Заходи профілактики: дотримання правил особистої гігієни. Аскариди спричиняють тяжке захворювання, унаслідок якого організм отруюється виділеннями аскарид, потерпає від нестачі поживних речовин. Аскарида живе в кишечнику людини, вона не має органів прикріплення, тому весь час рухається проти плину рідини.

Номер слайду 14

Трихінельоз. Збудник: трихінела. Шляхи зараження: під час уживання зараженого м’яса свиней або диких тварин (кабанів, ведмедів тощо)Заходи профілактики:вживання в їжу тільки добре термічно обробленого м’яса

Номер слайду 15

Ентеробіоз. Збудник: гострики. Шляхи зараження: через рот у процесі споживання їжі немитими руками. Заходи профілактики: дотримання правил особистої гігієни. Гострики є дрібними гельмінтами до 12 мм завдовжки. Вони є одним із найбільш поширених видів. Найчастіше гострики уражають дітей, оскільки ті не так ретельно дотримуються правил особистої гігієни. Життєвий цикл гострика

Номер слайду 16

Які захворювання викликають зображені гельмінти? Назвіть шляхи зараження ними.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грига Наталія
    Дуже повчальна, творча робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 січня 2021
Переглядів
5457
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку