Презентація "Брейн-ринг на тему "Кліматичні умови та ресурси України""

Про матеріал
Тема уроку: Кліматичні умови та ресурси України. Мета уроку: підготувати здобувачів освіти до тематичного оцінювання за допомогою ігрових технологій, узагальнити та систематизувати їхні знання. Для розвитку креативності та інтелектуального потенціалу я запропонувала проблемні ситуації, в яких діти мали можливість проявити свою ініціативу та дати відповіді на нестандартні запитання, які б влаштовували всю групу. Такі завдання допомагають сформувати в дітей єдину природничу картину світу. Для розвитку системного та критичного мислення на уроці було створено атмосферу пошукової діяльності та моделювання екологічної ситуації. За допомогою методу «Павутинка» діти назвали причини забруднення та «розплутали» її, знайшовши вихід з цієї проблеми. Для того, щоб сформувати в дітей активну життєву позицію та дати можливість генерувати оригінальні ідеї та висловити власну точку зору, я використала методи «Знайди позицію» та «Фішбоун». Врахувавши особистісно-орієнтований підхід та диференційоване навчання, 3-ій групі було дано творче індивідуальне завдання скласти «кліматичний пазл» «Сезонні особливості клімату». Щоб сформувати в дітей екологічну свідомість, я використала такі наскрізні змістовні лінії, як «Екологічна безпека та сталий розвиток», «Здоров’я і безпека». На уроці було використано інтерактивну дошку, столи для «Брейн-рингу» та навчальні карти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Кліматичні умови та ресурси України. Мета: узагальнити та систематизувати знання учнів про клімат і кліматотвірні чинники та особливості кліматичних умов і ресурсів України;розвивати критичне мислення, знаходити причинно-наслідкові зв’язки;розвивати вміння працювати з кліматичною картою;формувати систему екологічних знань;за допомогою елементів цікавої географії збуджувати інтерес до вивчення предмета. Тип уроку: узагальнення, «Брейн-ринг».

Номер слайду 2

Структура уроку. Організація класу. Цілі та очікувані результати. Бліц-турнір. Конкурс «Відгадай». Створення проблемної ситуації. Сенкан.«Займи позицію». Домашнє завдання. Метод «Фішбоун».

Номер слайду 3

розумітиосновні поняття з теми "Клімат України"використання кліматичних ресурсів на території Українирозвивативміння працювати в групахдопитливістьвміння відстоювати власну думкувміння працювати з кліматичною картоюаналізуватидію кліматичних показників на території Українидані метеорологічних спостережень з інтернет ресурсівпорівнюватиособливості кліматичні умови в різних частинах Українидосліджувативплив людини на навколишнє середовищекліматичні умови своєї місцевостівиховуватипозитивне ставлення до навколишнього середовищаінтерес до знаньпочуття відповідальності за майбутнє державиекологічне мислення. ЦІЛІ

Номер слайду 4

Очікувані результати. Знаннєвий компонент:називає та формулює основні кліматотвірні чинники, кліматичні показники, типи клімату;наводить приклади небезпечних погодних явищ та їх наслідків;пояснює дію кліматотвірних чинників.

Номер слайду 5

Очікувані результати. Діяльнісний компонент:характеризує особливості розподілу кліматичних показників на території України;визначає за кліматичною картою особливості розподілу температури, повітря та опадів;порівнює кліматичні умови своєї місцевості з іншими регіонами України;аналізує погодні особливості різних регіонів України за допомогою інтернет-ресурсів.

Номер слайду 6

Очікувані результати. Ціннісний компонент:робить висновок про значення погоди для життєдіяльності людей;оцінює можливості використання кліматичних ресурсів у різних сферах господарської діяльності в Україні та у побуті.

Номер слайду 7

Бліц-турнір1 Що таке «клімат»?

Номер слайду 8

Бліц-турнір2 Які чинники впливають на клімат будь-якої території?

Номер слайду 9

Бліц-турнір3 У якому кліматичному поясі розташована більша частина території України?

Номер слайду 10

Бліц-турнір4 Які вітри переважають на території України?

Номер слайду 11

Бліц-турнір5 Що таке «альбедо»?

Номер слайду 12

Бліц-турнір6 Як називається наука, яка вивчає особливості клімату?

Номер слайду 13

Бліц-турнір7 Що таке вісь Воєйкова?

Номер слайду 14

Бліц-турнір8 Де в Україні випадає найбільша кількість опадів?

Номер слайду 15

Бліц-турнір9 Що таке кліматичні ресурси?

Номер слайду 16

Бліц-турнір10 Які ви знаєте кліматичні ресурси?

Номер слайду 17

Бліц-турнір11 Як зростає континентальність клімату в Україні?

Номер слайду 18

Бліц-турнір12 Де в Україні випадає найменша кількість опадів?

Номер слайду 19

Бліц-турнір13 Які несприятливі кліматичні явища відбуваються на Львівщині?

Номер слайду 20

Бліц-турнір14 Яку сонячну радіацію називають сумарною?

Номер слайду 21

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 22

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 23

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 24

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 25

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 26

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 27

Конкурс «Відгадай»

Номер слайду 28

Створення проблемних ситуацій. Міста Луцьк і Суми знаходяться на одній широті. Чому кліматичні умови цих міст відрізняються?Чому на південно-західних схилах Карпат випадає найбільша кількість опадів?

Номер слайду 29

Сенкан до термінів «клімат» і «погода»Іменник. Два прикметники. Три дієслова. Фраза-висновок з чотирьох слівІменник-синонім

Номер слайду 30

«Займи позицію»Чи можна назвати територію України кліматично комфортною?Висновок:…За. Проти  

Номер слайду 31

Модель навчання «Перевернутий клас»Обговорення самостійно опрацьованої з інтернет-ресурсу інформації про причини забруднення атмосферного повітря в львівській області.

Номер слайду 32

Домашнє завдання. За допомогою метода «Фішбоун» дослідіть і проаналізуйте вплив глобального потепління на територію України. Проблема. Висновок. Причина. Факти Вплив глобального потепління на територію України 

Номер слайду 33

«Творча майстер. КА» (3 група)Учасники 3 групи створюють «кліматичний пазл» «Сезонні особливості клімату». На «кліматичному пазлі», за допомогою відбору інформації, потрібно відобразити: природні та кліматичні явища, які можна спостерігати в кожну пору року; які зміни відбуваються в житті рослин і тварин; які турботи є у людей у ту чи іншу пору року.

pptx
Додано
18 березня 2021
Переглядів
772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку