Презентація "Будова бруньки"

Про матеріал
Матеріал можна використати під час вивчення теми "Будова пагона" та під час проведення лабораторного дослідження "Будова бруньки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брунька

Номер слайду 2

Запитання: «брунька» Дайте відповіді на запитання: Що таке брунька? Які функції вона виконує? Чому бруньку називають зачатком пагона? Які вам відомі види бруньок? - залежно від особливостей будови; - за розміщенням на стеблі; - за активністю вегетації.

Номер слайду 3

Визначення, значення бруньки Брунька – зачатковий пагін, який здатний довгий час зберігати життєдіяльність меристем і забезпечувати захист їх від несприятливих умов. Значення : Забезпечують тривале наростання пагона. Галуження. Перенесення несприятливих умов. Розмноження .

Номер слайду 4

Будова бруньки Брунька – це зачатковий пагін із дуже вкороченими зближеними міжвузлями. У центрі бруньки знаходиться зачаткове стебло (1). На його верхівці є твірна тканина, яку називають конусом наростання (2). Завдяки поділу її клітин відбувається ріст пагона. Біля основи стебла утворюються зачаткові листки (3) . В пазухах закладаються бічні бруньки (4). Зовні бруньки захищені лусками (5) – це видозмінені листки. 1 2 3 4 5

Номер слайду 5

Види бруньок залежно від будови Залежно від особливостей будови розрізняють Бруньки Вегетативні (1) (ростові) Генеративні (2) (репродуктивні, квіткові) з них розвиваються стебло з листками і бруньками. з них розвиваються квітки або суцвіття (3). 1 2 3

Номер слайду 6

Види бруньок залежно від розміщення на стеблі Види бруньок (за розміщенням на стеблі) Верхівкові (1) Бічні (2) (пазушні) Додаткові (3) Розміщені на верхівці стебла, забезпечують ріст у висоту. Розміщені в пазухах листків, забезпечують галуження пагона. Закладаються на коренях, листках, стеблах і служать для вегетативного розмноження. 1 2 3

Номер слайду 7

Види бруньок за активністю вегетації Активні Сплячі Обов’язково розвиваються після зимового періоду. Перебувають у стані спокою декілька років і здатні розвиватися при пошкодженні верхівкової бруньки.

Номер слайду 8

Лабораторне дослідження Будова бруньки Хід роботи Розгляньте та замалюйте у зошит розташування бруньок на гілці гіркокаштана, їхній зовнішній вигляд.

Номер слайду 9

Лабораторне дослідження 2. Скальпелем зробіть поздовжній розріз великої бруньки гіркокаштана. За допомогою препарувальної голки і лупи розгляньте її внутрішню будову. Як називають такі бруньки? Замалювати.

Номер слайду 10

Лабораторне дослідження 3. Розріжте більш видовжену маленьку бруньку. Розгляньте її будову. Як називають такі бруньки? Замалювати та підписати. 4. Поясніть, чому бруньку називають зачатковим пагоном.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Опрацювати § 25. Виконати лабораторне дослідження «Будова бруньки».

ppt
Додав(-ла)
Ємеліна Олена
Додано
31 січня 2023
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку