Проєкт на тему "Технології здорового харчування". Валеологічні основи фізичного здоров'я
Наш організм формується з того, що ми їмо і п’ємо. Можна сказати: «Ти є тим, що ти їси». Ми часто не замислюємося над тим, що ми нашвидкоруч закидаємо у свій шлунок, аби втамувати голод і далі обертатися у вирі життя. Але коли залити поганий бензин у машину, то відразу помітно, як вона погано працює. Так і наш організм: яке пальне – така і працездатність. Вступ
Актуальність даної теми: харчування належить до найважливіших чинників навколишнього середовища, що безпосередньо протягом усього життя впливає на організм людини. Ось чому однією із визначальних рис нинішнього етапу розвитку суспільства є те, що проблема збереження здоров’я населення, збільшення тривалості життя кожного індивіда перестала бути сферою уваги лише біології та медицини і посіла значне місце в розвитку новітніх харчових технологій, визначаючи їх напрям та пріоритети.
Для організму студентів характерні:незакінчені процеси росту та формування організму;розумові та нервово-психічні навантаження;великі навантаження на зоровий апарат;зміна характеру харчування (споживання високорафінованих продуктів, продуктів тривалого зберігання) та порушення режиму харчування; малорухомий спосіб життя (гіпокінезія, гіподинамія).2. Раціональне харчування студентів та його вплив на працездатність.
Важливі фактори. При організації харчування студентів мають значення такі фактори, як їх вік і стать, курс навчання, особливості фізіологічної адаптації. На перших курсах навчання енергетичність їжі має перевищувати енерговитрати на 5...10%. У середньому добова енергетична цінність раціону студентів-чоловіків становить 13816 к. Дж (3300 ккал), студентів-жінок – 11723 к. Дж (2800 ккал).
Рекомендований середньодобовий набір продуктів для студентів. Назва продукту. Кількість, гхлопцідівчата. М'ясо, м'ясопродукти127107 Риба, рибопродукти5343 Молоко370313 Сир м'який2118 Сметана1618 Сир твердий1618 Молоко та молочні продукти1097963 Яйця2622 Масло вершкове1613 Олія рослинна2622 Цукор9580 Усього хлібопродуктів у перерахунку на борошно407343 Картопля317268 Овочі та баштанні культури376317 Фрукти свіжі132112 Сухофрукти54
Встановлено, що харчування значної кількості студентів є незбалансованим та шкідливим для їхнього здоров’я, що в свою чергу впливає на їхнє самопочуття та розумову працездатність. Слід зауважити, що неправильне харчування, більшої частини молодих людей пов’язане з відсутністю певного рівня знань. ВНЗ та школи, нажаль не дають відповідних навичок по складанню раціону для молодої людини у вищій школі не існує навчальних програм, які б дали можливість удосконалити свої знання з ведення здорового способу життя.
Що таке здорове харчування?Вживання такої кількості калорій в день, яка необхідна для нормальної життєдіяльності людини, тобто з урахуванням її енерговитрат. Вживання їжі в обмежених дозах, у правильному поєднанні, в певний час. Урахування набору хімічних елементів, що містяться в їжі.
Висновки. Харчування – важливий чинник для підтримки здоров’я людини. Харчування має бути не лише смачним, а і здоровим. Здорове харчування це не лише правильна кількість їжі, а і її хімічний склад, режим прийому їжі, правильне поєднання продуктів. Здорове харчування не слід плутати з дієтою, адже дієта - це короткочасний процес спрямований на зниження ваги, а здорове харчування має бути постійним, і існує задля покращення стану здоров'я людини. Їжа повинна бути свіжою, різноманітною та приносити задоволення. Сучасні продукти містять в собі багато харчових домішок, що можуть зашкодити нашому здоров'ю, тому слід завжди за цим слідкувати. Пам'ятаймо, неправильне харчування є однією з причин жахливих захворювань.
Список використаних джерелhttps://studfile.net/preview/5721608/page:3/ https://naurok.com.ua/prezentaciya-do-uroku-8-klasu-z-osnov-zdorov-ya-tradiciyni-i-suchasni-sistemi-harchuvannya-vibir-harchovih-produktiv-134101.html Гуліч М. П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення / М. П. Гуліч // Проблемы старения и долголетия. – 2012. – Т. 20,– No 2. – С. 128-132. Григоренко О. М. Еволюція теорії та концепції харчування людини. / О. М. Григоренко // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Донецьк: ДНУЕТ. – 2011. – № 1(49). – С. 205-217.