Презентація "Будова і функції травної системи людини"

Про матеріал
Презентація з біології для 8 класу. Покликання на відеоурок з цієї теми є на останньому слайді в презентації. Легкої Вам роботи та творчих успіхів!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова і функції травної системи

Номер слайду 2

Травна система забезпечує наш організм необхідними речовинами. Білки Амінокислоти. Жири Гліцерол і жирні кислоти. Вуглеводи Моносахариди. Травлення — сукупність процесів механічної обробки їжі, розщеплення поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) на прості, всмоктування продуктів, що утворилися.

Номер слайду 3

ТРАВЛЕННЯПОРОЖНИННЕПРИСТІНКОВЕ (МЕМБРАННЕ)

Номер слайду 4

У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а поживні продукти перетравлювання всмоктуються у кров і лімфу. Ротова порожнина. Глотка Стравохід Шлунок Тонкий кишечник. Товстий кишечник. Пряма кишка. Анальний отвір. Система органів травлення складається з травного каналу (травного тракту) і травних залоз.

Номер слайду 5

Стінки всіх органів травного тракту є трьохшаровими. Зовнішній шар утворюється сполучнотканинною оболонкою, середній — складається з гладеньких м'язів, а внутрішній — з епітеліальної тканини, що містить велику кількість залоз (являє собою слизову оболонку).123

Номер слайду 6

Травні залози виділяють травні соки — спеціальні речовини для процесу травлення. Дві великі залози (печінка і підшлункова) з'єднані протоками з тонким кишечником. Печінка — найбільша залоза тіла, маса якої — 1,5 — 2 кг. У її спеціальних клітинах гепатоцитах щодоби утворюється 500 — 700 мл жовчі. Крім утворення жовчі печінка виконує захисну функцію: шкідливі речовини та отрути, які потрапили до організму, знешкоджуються нею.

Номер слайду 7

Підшлункова залоза виробляє гормони (інсулін, глюкагон, сомастатин) та травний (підшлунковий, панкреатичний) сік, який містить ферменти, що розщеплюють усі поживні речовини: ліпази — розщеплюють жири, трипсин — розщеплює білки, амілази — розщеплюють складні вуглеводи.

Номер слайду 8

Слинні залози відкриваються у ротову порожнину. У слині, що виробляється слинними залозами є ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Наприклад, ферменти мальтаза та птіалін розщеплюють крохмаль, що міститься у їжі, до глюкози. Безліч дрібних залоз містяться у слизовій шлунку і тонкого кишечника — це залози слизової оболонки. Секрети залоз містять травні ферменти, що забезпечують гідроліз поживних речовин. 

Номер слайду 9

У травному тракті відбувається:поступове розщеплення білків, жирів і вуглеводів, що містяться у харчових продуктах;всмоктування протуктів у кров;видалення залишків з організму.

Номер слайду 10

Функції системи органів травлення:рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення неперетравлених решток;секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків;всмоктування поживних речовин у кров;видільна: виведення з організму продуктів обміну;регуляторна: виділення гормонів;захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!Посилання на відеоурок https://www.youtube.com/watch?v=sgn. Fzm. Yo. As4

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
24 березня 2023
Переглядів
357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку