Травна система забезпечує наш організм необхідними речовинами. Білки Амінокислоти. Жири Гліцерол і жирні кислоти. Вуглеводи Моносахариди. Травлення — сукупність процесів механічної обробки їжі, розщеплення поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) на прості, всмоктування продуктів, що утворилися.
У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а поживні продукти перетравлювання всмоктуються у кров і лімфу. Ротова порожнина. Глотка Стравохід Шлунок Тонкий кишечник. Товстий кишечник. Пряма кишка. Анальний отвір. Система органів травлення складається з травного каналу (травного тракту) і травних залоз.
Травні залози виділяють травні соки — спеціальні речовини для процесу травлення. Дві великі залози (печінка і підшлункова) з'єднані протоками з тонким кишечником. Печінка — найбільша залоза тіла, маса якої — 1,5 — 2 кг. У її спеціальних клітинах гепатоцитах щодоби утворюється 500 — 700 мл жовчі. Крім утворення жовчі печінка виконує захисну функцію: шкідливі речовини та отрути, які потрапили до організму, знешкоджуються нею.
Слинні залози відкриваються у ротову порожнину. У слині, що виробляється слинними залозами є ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Наприклад, ферменти мальтаза та птіалін розщеплюють крохмаль, що міститься у їжі, до глюкози. Безліч дрібних залоз містяться у слизовій шлунку і тонкого кишечника — це залози слизової оболонки. Секрети залоз містять травні ферменти, що забезпечують гідроліз поживних речовин.
Функції системи органів травлення:рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення неперетравлених решток;секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків;всмоктування поживних речовин у кров;видільна: виведення з організму продуктів обміну;регуляторна: виділення гормонів;захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин.