Презентація: "Будова кореня. Кореневі системи. Видозміні кореня"

Про матеріал
Презентація. Матеріал до уроку з біології у 6 класі. Тема ""Будова кореня.Кореневі системи. Видозміни кореня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корінь. Кореневі системи. Видозміни кореня.

Номер слайду 2

Корінь – це осьовий підземний орган, що виник у рослин як пристосування до життя на суходолі. Функції:для прикріплення та утримання рослини в грунті, - всмоктування води та накопичення поживних речовин.

Номер слайду 3

Різноманітність коренів. У залежності від походження коренів, вони є:головний корінь, що розвивається із зародкового корінця (він завжди один);додаткові та бічні корені утворюються на головному (їхня кількість численна). Різноманітність коренів визначається походженням та умовами існування рослини.1-головний корінь2- бокові корені3- придаточні корені

Номер слайду 4

Сукупність усіх коренів рослини утворює кореневу систему. Розрізняють кореневі системи: а) стрижневу ; б) мичкувату .а)б)

Номер слайду 5

Стрижнева коренева система має добре розвинений головний корінь, який виконує функцію стрижня(кульбаба, яблуня, лопух )

Номер слайду 6

Мичкувата коренева система формується додатковими коренями, які галузяться за рахунок утворення бічних коренів. Стрижень відсутній.(подорожника, пшениці, жита, кукурудзи )

Номер слайду 7

Будова Кореня1. Кореневий чохлик, клітини чохлика виконують захисну функцію, вони пошкоджуються, відмирають, злущуються і на їх місці утворюються нові клітини.2. Зона поділу – довжина 2-3 см, їх клітини активно діляться3. Зона розтягування – клітини ростуть, збільшуються в довжину.4. Зона всмоктування (вона характеризується наявністю кореневих волосків. які забезпечують краще поглинання води).5. Провідна зона – це зона бічних коренів, у цій зоні створюються провідні судини і бічні корені.

Номер слайду 8

Видозміни кореня. У деяких рослин корені набувають нових рис – видозмінюються. Бувають такі видозміни: коренеплоди, бульбокорені, повітряні корені, дихальні корені, ходульні корені, грибокорені, корені-причіпки, корені-присоски…

Номер слайду 9

Коренеплоди (буряків, моркви, петрушки, ріпи, редиски).

Номер слайду 10

Бульбокорені (жоржини, орхідеї, хвощі).

Номер слайду 11

Повітряні корені - це корені, які утворюються у рослин, що пристосувалися рости на корі інших рослин(орхідеї, монстери).

Номер слайду 12

Дихальні корені - пневматофори, які утворюються у рослин, що ростуть на грунтах, де не вистачає кисню(рослини боліт та мангрових дерев у тропіках).

Номер слайду 13

Ходульні корені (кукурудзи, пальм, баньяна).

Номер слайду 14

Ходульні кореніЗавдяки ходульним кореням баньян називають дерево-ліс.

Номер слайду 15

Корені-причіпки( плющів, фікусів).

Номер слайду 16

Корені–присоски - гаусторії (повитиця, омела).

pptx
Додано
1 березня 2020
Переглядів
4297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку