Презентація "Будова рослинної і тваринної клітин"

Про матеріал
Клітина – найменша структурна одиниця всього живого. Яка лежить в основі будови і розвитку рослинних і тваринних організмів. У ній відбуваються всі життєві процеси організму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова рослинної і тваринної клітин

Номер слайду 2

Клітина – елементарна структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, яка має власний обмін речовин, здатна до самостійного існування, самовідтворення і розвитку. Органели – постійні структури цитоплазми, які виконують певну важливу для клітини функцію.

Номер слайду 3

Рослинна клітина

Номер слайду 4

Тваринна клітина

Номер слайду 5

Органела Характеристика Клітинна мембрана Це дуже тонка структура, яка є в будь-якої клітини. Мембрана утворена плівкою жироподібних молекул, у яку “вбудовані” молекули білків. Жироподібні молекули роблять мембрану непроникною, а білки визначають, які речовини пропустити всередину, а які – випустити назовні. Спільні ознаки рослинної і тваринної клітин

Номер слайду 6

Спільні ознаки рослинної і тваринної клітин Органела Характеристика Цитоплазма Кожна клітина заповнена цитоплазмою. Цитоплазма не залишається нерухомою. Рух цитоплазми полегшує транспортування неорганічних та простих органічних речовин до різних органел.

Номер слайду 7

Спільні ознаки рослинної і тваринної клітин Органела Характеристика Ядро Ядро - це структура, яка відмежована від цитоплазми ядерною оболонкою і містить молекули ДНК. ДНК – це довга молекула, що є носієм інформації про виробництво всіх необхідних клітині білків. Ділянка ДНК, яка містить інформацію про один білок, має назву ген. Молекула ДНК не лише керує роботою клітини, а є також носієм спадкової інформації. Ядро є центром керування роботою клітини та місцем збереження носіїв спадкової інформації – молекул ДНК.

Номер слайду 8

Спільні ознаки рослинної і тваринної клітин Органела Характеристика Рибосоми – органели, на яких відбувається синтез білків. Органела Характеристика Мітохондрія Мітохондрія – це органела, яка забезпечує клітину енергією у процесі дихання.

Номер слайду 9

Відмінні риси рослинної і тваринної клітин Рослинна клітина, на відміну від тваринної, має хлоропласти, клітинну оболонку, велику вакуолю з клітинним соком. Тваринна клітина, на відміну від рослинної, має органели, в яких здійснюється внутрішньоклітинне травлення, - лізосоми.

Номер слайду 10

Фотосинтез – це процес утворення простих органічних речовин з вуглекислого газу та води за допомогою енергії світла.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Лізосоми – це органели, в яких у тваринній клітині відбувається внутрішньоклітинне травлення. Вони мають вигляд дрібних пухирців, які містять клітинний “травний сік” і відмежовані від цитоплазми мембраною. У лізосомах складні органічні речовини, які поглинула тваринна клітина, розкладаються на прості органічні сполуки. Лізосоми також є “цехом” з утилізації вторинної сировини – в них частини органел, що вийшли з ладу і потребують заміни, розкладаються на прості органічні речовини, які клітина використовує повторно.

ppt
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
2035
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку