Презентація "Будова та еволюція Всесвіту"

Про матеріал
Презентація допоможе провести урок астрономії з теми "Будова та еволюція Всесвіту". В ній розкрито поняття космології як науки про Всесвіт, теорії будови Всесвіту, сучасні уявлкння про складові Всесвіту та етапи його кволюції, альтернативні теорії існування Всесвіту, такі як теорія Мультивсесвітів, теорія багатовимірних Всесвітів, теорія струн та М-бран.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова та еволюція Всесвіту

Номер слайду 2

Космологія — вчення про Всесвіт у цілому та про місце людства у ньому. Не зважаючи на давність самого вчення, термін «космологія» був уперше введений філософом Христіаном Вольфом лише в 1730 році — і в наш час використовується в астрономії, фізиці, філософії, езотериці та релігії.

Номер слайду 3

Розвиток уявлень про Всесвіт

Номер слайду 4

Розвиток уявлень про Всесвіт

Номер слайду 5

Розвиток уявлень про Всесвіт. Олександр Фрідман. Можливі сценарії еволюції Всесвіту«Всесвіти Фрідмана»

Номер слайду 6

Розвиток уявлень про Всесвіт. Джордж (Георгій) Гамов Ідея еволюції Всесвіту. Теорія інфляції

Номер слайду 7

Модель Всесвіту згідно теорії Великого Вибуху

Номер слайду 8

Будова Всесвіту. Всесвіт – це весь матеріальний світ, різноманітний за формами, що їх набуває матерія та енергія.

Номер слайду 9

Будова Всесвіту. Войди (від англ. void – порожнеча) – ділянки космічного простору, в яких концентрація галактик у десятки разів менша середньої. Вони облямовані скупченнями та надскупченнями галактик. Розміри войдів становлять близько 10-30 мегапарсек. Великі войди можуть досягати в розмірах 150 мегапарсек та імовірно охоплюють близько 50% обсягу Всесвіту.

Номер слайду 10

Будова Всесвіту. Галактичні нитки – найбільші з відомих космічних структур Всесвіту у формі ниток з галактик із середньою довжиною 50-80 мегапарсек (163–260 мільйонів світлових років), що лежать між войдами. Нитки можуть формувати «великі стіни» – відносно плоскі структури скупчень та надскупчень.

Номер слайду 11

Будова Всесвіту. Надскупчення галактик – фізично пов’язані сплющені угруповання скупчень галактик і груп галактик. Групи і скупчення галактик утворюють витягнуті волокна (ланцюжки). Протяжність ланцюжків 10-100 мегапарсек, товщина близько 1 мегапарсек. Між ланцюжками скупчень розташовані войди.

Номер слайду 12

Будова Всесвіту. Скупчення галактик  – гравітаційно пов’язані системи галактик, розміри яких можуть досягати 108 світлових років. Маси скупчень варіюються від 1013 до 1015 мас Сонця. Виділяють три види скупчень: регулярні, нерегулярні, проміжні.

Номер слайду 13

Будова Всесвіту. Групи галактик – просторово відокремлені та гравітаційно пов’язані об’єднання галактик, що налічують до ста членів. Об’єднання з кількістю членів більше ста зазвичай називають скупченнями галактик, хоча чітко визначеної межі між ними немає.

Номер слайду 14

Будова Всесвіту. Галактика – гравітаційно зв’язана система із зірок, зоряних скупчень, міжзоряного газу, пилу і темної матерії. Галактики (за винятком нашої) – надзвичайно далекі астрономічні об’єкти. У видимій частині Всесвіту є близько двох трильйонів галактик. У просторі вони розподілені нерівномірно. Діаметр галактик – від 5 до 250 кілопарсек (16-800 тисяч світлових років). Найбільша відома галактика IC 1101 має діаметр понад 600 кілопарсек.

Номер слайду 15

Будова Всесвіту. Зірка – велетенське розжарене, самосвітне небесне тіло, у надрах якого ефективно відбуваються (або відбувались) термоядерні реакції. Є як поодинокі, так і кратні зірки Зоряне скупчення – гравітаційно зв’язана група зірок, що має загальне походження і рухома в гравітаційному полі галактики як єдине ціле. Зоряна система – це система, що складається з зірки чи групи зірок, і, можливо, планетних систем з менших тіл, об’єднаних гравітацією.

Номер слайду 16

Будова Всесвіту. Планетна система – незоряні об’єкти, що обертаються навколо материнської зірки. Це можуть бути планети, супутники, астероїди, метеороїди, комети та космічний пил.

Номер слайду 17

Будова Всесвіту. Міжзоряний газ – газ, що заповнює простір між зорями. Він прозорий у видимому світлі. Середня концентрація атомів міжзоряного газу становить менше 1 атома в 1 см³.

Номер слайду 18

Будова Всесвіту. Темна матерія – один із компонентів Всесвіту, існування якого виявлено нещодавно лише за гравітаційним впливом на видиму матерію і на фонове випромінювання, оскільки вона не випромінює і не розсіює електромагнітне випромінювання, а також не бере участі у сильній (ядерній) взаємодії.

Номер слайду 19

Еволюція Всесвіту. Зміна густини від 1095 до 5∙10−27 кгм3 {793 D81 CF-94 F2-401 A-BA57-92 F5 A7 B2 D0 C5}Назва ери. Період. Що відбувалося (Фази)Точка сингулярності0 Великий вибух. Адронна10−43с. Виділення сил гравітації10−32с. Виділення сильної взаємодії10−10с. Утворення нейтронів і протонів10−7с. Розділення електромагнітної і слабкої взаємодіїЛептонна10−4с. З’явилися електрони і позитрони. Ера випромінювання10 с. Утворився дейтерій і гелій300с. Кінець ери випромінювання. Ера речовини105с. Формування речовини; з’явилася темна матерія108с. З’явився Гідроген та Гелій109с. З’явилися квазари5∙109с. Утворення нашої Галактики6∙109с. Утворення зір1010с. Формування Сонячної системи1,2∙1010с. Виникнення життя на Землі1,5∙1010с. Сучасний Всесвіт{793 D81 CF-94 F2-401 A-BA57-92 F5 A7 B2 D0 C5}Назва ери. Період. Що відбувалося (Фази)Точка сингулярності0 Великий вибух. Адронна. Виділення сил гравітаціїВиділення сильної взаємодіїУтворення нейтронів і протонів. Розділення електромагнітної і слабкої взаємодіїЛептонна. З’явилися електрони і позитрони. Ера випромінювання10 с. Утворився дейтерій і гелій300с. Кінець ери випромінювання. Ера речовини. Формування речовини; з’явилася темна матерія. З’явився Гідроген та Гелій. З’явилися квазари. Утворення нашої Галактики. Утворення зір. Формування Сонячної системи. Виникнення життя на ЗемліСучасний Всесвіт

Номер слайду 20

Інші теорії утворення Всесвіту. Теорія Мультивсесвіту. Ділянки Всесвіту, розділені відстанями більшими за розмір горизонту подій, еволюціонують незалежно один від одного. Будь-який спостерігач бачить тільки ті процеси, які відбуваються в його домені. Окремі всесвіти подібні до нашого: вони точно так же однорідні й ізотропні на великих масштабах. Конгломерат таких утворень і є Мультивсесвітом. Теорія припускає нескінченну різноманітність Всесвітів, кожен з яких може мати відмінні від інших Всесвітів фізичні константи.

Номер слайду 21

Інші теорії утворення Всесвіту. Теорія багатовимірного Всесвіту. Після кожної події Всесвіт розгалуджуєся у інші виміри. Кожен результат вимірювання відповідає окремій гілці хвильової функції Всесвіту.

Номер слайду 22

Інші теорії утворення Всесвіту. Теорія струн або теорія М-бран- Всесвіт має 10 вимірів (або за іншими даними 26)Компактифікація вимірів. Локалізація вимірів (проблема спостерігача)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
14299
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку