Презентація . Бугінг у дитячому середовищі.

Про матеріал
Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Булінг

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Останніми роками визнано поширення такого явища, як шкільний булінг. Отже, що це таке: булінг у перекладі з англійської - хуліганити, грубіянити, визначається, як утиск, цькування, дискримінація. Це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи дітей до іншої дитини або дітей.

Номер слайду 4

Вправа "Тягар емоцій" Перед вами камінці та мушлі. Виберіть з них те, з чим у вас асоціюється негативна емоція. Зараз кожен з вас назве ту емоцію, про яку подумав, і вкине камінець чи мушлю у шкарпетку. Питання для обговорення:1. Чи важко було виконувати вправу?2. Як ви думаєте, емоції кого ми називали?3. Що ви при цьому відчували?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Види булінгу. Вербальний (словесний) – поширення чуток, образи, знущання, залякування, погрози. Фізичний – штовхання, підніжки, бійки, стусани, тілесні пошкодження. Економічний – крадіжки, пошкодження чи знищення речей і одягу, вимагання грошей. Психологічний – принизливі погляди, жести, образливі рухи, міміка. Кібербулінг – залякування та знущання в інтернеті, соціальних мережах.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Поради дітям, які стали жертвами булінгу. Зберігай спокій. Розкажи дорослому, якому довіряєш:батькам;вчителю;директору; водію шкільного автобуса. Звернися до шкільного психолога. Напиши про свою потребу та вкинь до скриньки довіри, яка є у школію. Поговори про це із своїми братами та сестрами, або з друзями, щоб тобі не здавалося, що ти самотній

Номер слайду 9

Що можна зробити, щоб зупинити явища булінгу у дитячому середовищі. Сприймати людину такою, якою вона є. Сильніший – не означає розумніший. Заздрість – негативна риса людини. Визнавати свої помилки. Поважати думки та погляди інших. Бути доброзичливим та милосердним. Поважати інших . Підтримувати один одного . Вміти вибачатися та вибачати. Поважати право кожного бути самим собою.. Привернути увагу можна гарними вчинками. Особистий приклад. Фізичні вади (це не вина дитини).. Не залишатися байдужим. Підвищувати свою самооцінку.

Номер слайду 10

У дітей є картки червоного і зеленого кольорів. Вчитель зачитує ситуацію та пропонує підняти червону картку, якщо йдеться про негативний вплив однолітків, або зелену, якщо — про позитивний.  Однокласники разом сміються з жарту, який розповів їх товариш.  Однокласники сміються зі свого друга,тому що він забудькуватий.  Дівчата грають на перерві в командну гру і не беруть свою однокласницю.  Однокласниця принесла цукерки і ділиться ними зі своїми друзями.  На змаганнях капітан команди вибирає учасників. Однокласниця поширила неправдивий допис в соцмережах про їх товаришку.Інтерактивна вправа на перевірку розуміння поняття булінгу “Так” -Ні!”

Номер слайду 11

Завдання на розвиток вміння розпізнавати булінг, його форми. Учитель читає уривок «Як Незнайко складав вірші» М. Носов. Незнайко прийшов додому й одразу взявся складати вірші. Цілісінький день він ходив по кімнаті, дивився то на підлогу, то на стелю, брався руками за підборіддя і щось бурмотів собі під ніс. Нарешті вірш був готовий, і він сказав: — Послухайте, братці, якого вірша я склав. — Ану, ану, про що той вірш? — зацікавилися всі. — Це я про вас склав,— признався Незнайко.— Ось про Знайка слухайте: Знайко йшов гулять на річку, перестрибнув через овечку. — Що? — закричав Знайко.— Коли це я стрибав через овечку? — Ну, це тільки у віршах так говориться, для рими,— пояснив Незнайко. — Так ти що, задля рими вигадуватимеш на мене всілякі нісенітниці? — спалахнув Знайко. — Звичайно,— відповів Незнайко.— Навіщо ж мені вигадувати правду? Правда, вона й так є. — От спробуй ще, тоді знатимеш! — погрозив Знайко.— Ану, що ти там про інших склав? — Ось послухайте про Поспішайка, — сказав Незнайко. Поспішайко був голодний, він проковтнув прас холодний. — Братці! — закричав Поспішайко.— Що він про мене вигадує!

Номер слайду 12

Ніколи я холодної праски не ковтав. — Та ти не галасуй,— відповів Незнайко.— Це я просто для рими сказав, що прас був холодний. — Та я взагалі праски не ковтав — ні холодної, ані гарячої! — кричав Поспішайко. — А я і не кажу, що ти проковтнув гарячу, так що можеш заспокоїтись. Ось послухайте краще вірш про Якосьбудька. В Якосьбудька під подушкою лежить солодкая пампушка. Якосьбудько підійшов до свого ліжка, заглянув під подушку й сказав: — Брехня! Ніякої пампушки тут немає. — Ти нічого не розумієш у поезії,— відповів Незнайко.— Це для рими так говориться, що лежить, а насправді не лежить. Ось ще про Пілюльку склав. — Братці! — закричав Пілюлька.— Треба припинити це знущання! Невже ми будемо спокійно слухати, що він тут бреше на всіх? — Досить! — закричали всі.— Ми не хочемо більше слухати! Це не вірші, а якісь дражнилки. Тільки Знайко, Поспішайко і Якосьбудько кричали: — Нехай читає! Прочитав про нас, то хай і про інших читає. — Не треба! — кричали інші.— Ми не хочемо. — Ну, якщо ви не хочете, то я піду прочитаю сусідам,— сказав Незнайко. — Що? — закричали тут усі.— Ти ще підеш перед сусідами нас соромити? Тільки спробуй! Можеш тоді й додому не приходити. — Ну, гаразд, братці, не буду,— згодився Незнайко.— Тільки ви не сердьтеся на мене. Відтоді Незнайко більше не складав віршів.

Номер слайду 13

Обговорення  Поміркуйте чому друзі образились на Незнайкові вірші?  Який вид цькування використав Незнайко?  Чому не варто дражнити інших?

Номер слайду 14

cause. Казка про Скріпку(Під час розповіді учасники з канцелярської скріпки роблять певні фігурки)1. Жила-була дівчинка-скріпочка. Вона була дуже життєрадісна, весела, товариська дівчинка. (Просто скріпка)2. Одного разу однокласники дали їй образливе прізвисько. І у неї виникло запитання «Чому?». (Знак питання)3. Іншого разу вона знайшла свій портфель в шкільному туалеті і дуже засмутилася. (нижня посмішка)4. Після закінчення уроків скрипочка вийшла погуляти на подвір’я, де інші дівчата почали чіплятися до неї, ображати та дали її стусана (Знак оклику). І скріпочка подумала, що їй робити? Хто її захистить? (Знак питання)5. Але, все рівно, вона часто згадує той момент, коли її ніхто не ображав і хоче, щоб все була як раніше (зробити смайлік)Обговорення. Можемо ми повернути Скріпку в попередній стан?Чому ні? Як вплинули прояви насильства на стан Скріпки? 

Номер слайду 15

Запитання для обговорення: - Що таке булінг? - Хто є сторонами булінгу?- Які є види булінгу? - Що таке кібербулінг? - До кого звернутися в ситуації булінгу? Які ви можете дати рекомендації як протидіяти булінгу?

Номер слайду 16

AND WRITE YOUR CONCLUSIONCOLLECT EVIDENCE conclusion. Type something here.evidence #1evidence #2evidence #3 Type something here. Type something here. Type something here.

Номер слайду 17

Притча «Притча про жорстокість»В одному з монастирів Шаоліню майстер навчав учня. І якось учень поставив майстру запи­тання: Учителю, а як довідатися, наскільки я жорстокий?Щоразу, коли ти завдава­тимеш удару своєму ворогу, уяви себе на його місці і відчуй його біль. І якщо один раз ти не від­чуєш болю — знай, жорстокість поглинула тебе.- Будьмо толерантними один до одного, до самих себе.

Номер слайду 18

Завершення заняття. Прощання «Оплески» Мета: сприяти позитивному завершенню заняття. Дякую вам за роботу та прошу подякувати одне одному оплесками за активну участь під час заняття.

Номер слайду 19

pptx
Додано
30 вересня 2022
Переглядів
276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку